sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 20 april 2013

Sweet blueberrie dream…


IMG_2043


Som ni vet så jobbar jag heltid som bagare på Cafe Emma i Emmaboda, ett roligt men slitsamt jobb. Energin är i botten när jag väl kommer hem från jobbet, vilar någon timme och hämtar sedan barnen, fixar middag, läxor m.m. Sen somnar jag som en stock tillsammans med barnen vid halv åtta tiden för att sedan börja om dagen vid fyra dagen därpå. Som sagt ett givande jobb som dessvärre påverkar bloggen, lusten till att baka och tiden till att blogga har tyvärr blivit allt mindre vilket märkts ganska tydligt. Men jag försöker kompensera så här på helgen, jag har tex två goda bakverk att bjuda på – en blåbärskaka och en fin tårta.

Denna blåbärskaka är inspirerade av den välkända Ambroisa-kakan – en mjuk kaka med smak av apelsin, täckt med apelsinglasyr. Och som ni vet så gillar jag att göra om klassiska bakverk, som Limebrosia-kakan, gjord på lime istället för apelsin. Jag testade därför att ha i blåbärssaft i kakan och dekorerade med glasyr och massor av blåbär, kan säga att det blev grymt gott…!

Blåbärskaka

150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 – 4 msk koncentrerad blåbärssaft

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tills det är pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Tillsätt smöret + den koncentrerade saften.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter och häll ner smeten. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter på 175 grader. Stjälp upp kakan och låt den kallna innan du glaserar den.

Glasyr
2-3 dl florsocker
ca 2 – 3 tsk vatten
Blåbär

Blanda allt till lagom konsistens och bred på kakan. Lägg ett berg med blåbär ovanpå kakan, jag använde frysta halvtinade osockrade bär men det går lika bra med färska!


IMG_2044


Varför inte baka en redan i helgen? Lovar att du inte kommer ångra dig…! Mums!

Det vackra tårtfatet kommer från
La Shelf.

Kram Karin


IMG_2045 IMG_2046
IMG_2048IMG_2050IMG_2063IMG_2064 IMG_2065
IMG_2069

2 kommentarer:

  1. Ser verkligen smarrigt ut! Blåbär som är så gott :)

    SvaraRadera
  2. Förstår dig, svårt hinna med bloggandet när man har jobb och familj att sköta. Men vi gläds åt de inlägg du väl hinner med, de är värda att vänta på :)

    SvaraRadera