måndag 30 januari 2012

Lördagsgodis för vuxna


PICT0156

Ninas mat.se är en webb-butik som säljer mat- och bakprodukter samt delikatesser av olika slag, bland annat lakrits från Ramlösa Lakritsfabrik, både söt och salt lakrits. Jag har fått möjligheten att provsmaka deras första svensktillverkade ekologiska premiumlakrits. Den innehåller 6% lakritsrot från Iran och är till största delen ekologisk.

PICT0161 PICT0162 PICT0154 PICT0152 

Lakritsfabrikens söta lakrits är precis så mjuk och god som den ska vara,
lagom hårt tuggmotstånd och perfekt sötma.

PICT0159 PICT0157

Deras salta lakrits är dock min favorit med en underbart god sälta.
Denna lilla ask hade varit en perfekt godbit under min graviditet
då jag älskade salt och lakrits!

Jag rekommenderar verkligen Lakritsfabrikens ekologiska lakrits, både den salta och den söta. De små bitarna är perfekta små munsbitar förpackade i vackert stylade små lådor, som en tablettask för vuxna! Pris 24 kr
Jag tror att en mousse på den salta lakritsen skulle bli grymt gott, något jag måste prova en vacker dag!

Kram Karin

söndag 29 januari 2012

Mjukstart

Min älskade man fick äntligen igång det mobila internetet som vi fick låna av vår vän Micke, ibland är maken allt bra att ha! *ler*
Otroligt skönt att kunna surfa och blogga hemma i lugn och ro, trots det gör jag en mjukstart med bilder på min senaste tårtbeställning som jag levererade i lördags. Två tårtor till en bekant och en tårta till min kära vän Olivia.

Födelsedagsbarnet Gunvor som fyllde 60 år älskar vårblommor så därför valde jag att göra söta små blåsippor och vitsippor. Jag använde en utstickare som jag hittat hos Strössel & Annat. Jag dekorerade de små blommorna med gult mini-strössel.

Vad säger ni? Är det inte dags för vår snart?

Kram Karin

PICT0102 PICT0099 PICT0103PICT0105

tisdag 24 januari 2012

Håll tummarna!

Vår snälla vän Micke har varit så vänlig att låna ut en mobil-internet-dång (eller va det nu heter) som jag ikväll ska pröva och hoppas verkligen att den fungerar. Då kanske jag kan blogga under tiden som jag väntar på att teknikern ska lösa vårt problem. Så håll nu både tummar och tår!

Under tiden så ska jag baka något smaskig att blogga om!

Många kramar Karin

PS. Detta är skrivet på bibblan i Emmaboda.
Ett stort och varmt tack till Neami och Eleonor som fixat med Internet åt både mig och barnen!


Share/Bookmark

söndag 22 januari 2012

Ofrivillig paus.

Efter några långa och tekniskt komplicerade samtal med Telia så ska dom äntligen skicka ut en tekniker till slut. Jag har verkligen prövat allt, startat om både dator och router, lånat en kompis modem och ändå haft samma fel. Så om 7 arbetsdagar så kommer det hem en tekniker för att ordna upp vår bredbandsuppkoppling, så ca 2 veckor utan Internet. Inte roligt!

Jag kan säga att vi vänder upp o ner på vårt hus i jakt på vårt mobila bredband som ungarna haft bort! *morr* Sist vi hade den var ca 3 månader sen då jag låg på BB så den kan vara precis var som helst tyvärr, men skam den som ger sig. I värsta fall så får jag försöka blogga från ålderdomshemmet eller bibblan, för två veckor utan något blogginlägg funkar ju inte! *ler*

På återseende, många kramar Karin



Share/Bookmark

fredag 20 januari 2012

Offline

Hej!

Frustrerande och irriterande nog så har varit Internet där hemma valt att strejka för tillfället, sitter i skrivande stund på vårt lokala internet-cafe. Därför blir det, som ni då kanske förstår, lite tyst på bloggen just nu men jag jobbar hårt på att få igång modem, router och allt vad det heter så fort som möjligt.

Under tiden får ni gärna komma med tips och idéer på hur man kan göra klar och genomskinlig isglass, jag har en idé som jag är sugen på att testa men då behöver jag just genomskinlig is.

Vi hörs snart igen, många kramar Karin

Share/Bookmark

söndag 15 januari 2012

Lemon & Licorice cupcakes

PICT0014 PICT0011

Citronmuffins
12 st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal från 1½ citron + deras saft

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker o vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret tillsammans med mjölken, låt svalna lite. Under tiden, riv citronerna med ett zest-järn/rivjärn. Samla ihop skalet i en hög på skärbräden, häll på lika mycket strösocker och hacka samman allt med en vass kniv till en puré-liknande konsistens.
Häll i den svala mjölkblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Tillsätt citron-purén + citronsaften.
Ställ 12 formar på en plåt eller i en muffinsplåt och fördela smeten. Grädda muffisen i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Om du bakar dom i en muffinsplåt ta ur dom och låt dem svalna på galler eller liknande.


Citronmousse
Räcker till 12 cupcakes eller ett tårtlager

Saft av 3 citroner
1 och 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Koka upp citronsaft med socker, vaniljsocker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 minuter ur bladen och vispa ner dem i den varma citronlagen. Häll över citronlagen i en ren bunke och ställ den sedan i iskallt vatten och rör om med jämna mellanrum tills blandningen är helt kall. Vispa grädde och vänd ner citronblandningen. Häll upp i portionsformar eller låta moussen vara kvar i bunken. Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering, eller över natten.


PICT0021 PICT0020

Lakritsmousse

100 g Turkisk peppar
3 dl grädde

Lägg godiset i en påse och täck med en handduk, slå med en hammare tills du har gjort pulver av de hårda karamellerna. Värm grädden och lägg i lakritsen, låt de ligga i tills allt nästan smält, smaka av för säkerhets skull. Sila gräddblandningen
ner i en skål och låt stå i kylen över natten. Vispa upp som vanlig grädde, grymt gott!!
Jag färgade min med lite svarta pastafärg, dock inte helt nöjd. Det vore läckert om man fick till moussen riktigt kolsvart.

Spritsning
Något jag länge velat prova är den dubbla spritspåsen jag fått hem från Fika Mera, perfekt att spritsa när du vill ha två smaker/färger. Jag kunde dock inte hålla mig till bara två färger o smaker utan provade istället med tre spritsar: grädde, lakrits och citron. De tre spritspåsarna la jag sedan i en sprits tillsammans med en stjärnformad tyll. Viktigt att se till är att alla är lika långt nere i spritspåsen, annars finns risken att du bara får ut en färg!

PICT0027 PICT0029 PICT0031

Och visst blev det snyggt…!
Klart nöjd med spritsningen även om det inte blev exakt så som jag tänkt mig, men hur ofta blir det det? *ler* Detta kommer jag definitivt pröva på att göra igen, fler färger kanske… Rött o vitt till Alla hjärtans dag? Det är bara fantasin som hindrar mig…

Kram Karin

PICT0045 PICT0035 PICT0036 PICT0054  PICT0038 PICT0055

fredag 6 januari 2012

Snart tillbaka igen...


Liten blogg-paus!
Idag sticker jag o barnen till Västergötland för att fira jul med min mors kära släkt.
Jag önskar er alla en mysig långhelg, så ses vi på måndag igen!

Kram Karin



Share/Bookmark

tisdag 3 januari 2012

2011´s sista efterrätt - glassbomb

PICT0003 PICT0002 

Att göra glassbomb är simpelt enkelt och imponerar lätt på nära och kära, det enda den kräver är tid. Inget man kan skynda fram utan den kräver nästan en dags förberedelser beroende på hur många lager/smaker du vill ha.
Du kan antingen göra egen glass att fylla bomben men då tar det ännu lite längre tid och arbete. Men den blir minst lika god med köpe-glass, bara att botanisera i glass-frysen. Blanda gärna vanlig glass med sorbet, grymt gott!

Glassbomb
Ta en lagom stor bunke, jag använde en bunke med diametern 20 cm vilket räckte gott och väl till 4 vuxna, halva “tårtan” blev över.

Tips!
För att få snygga lager rekommenderar jag att platta till glasslagret med en blöt sked, skölj av med jämna mellanrum och dra över glassen tills du har ett jämt lager.

ca 1½ liter vaniljglass
ca 1 liter hallonsorbet
ca ½ liter mangosorbet
ca ½ liter vaniljglass blandat med kanderad frukt och hackad choklad

Låt vaniljglassen stå framme en stund (ca 30 - 60min) så den mjuknar alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass i hela bunken och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Ställ fram hallonsorbeten (ca 30 - 60 min) en stund innan vaniljglassen är färdig i frysen, så den mjuknar, alternativt mjukgör den med elvisp. Bred på ett ca 2 cm tjock lager glass ovanpå vaniljglassen och ställ in i frysen i några timmar (2-3 timmar räcker för glassen att hårdna)

Fortsätt enligt ovan tills du fyllt hela bunken, den sista Cassata-glassen fyller du upp hela tomrummet med och ställer sedan in bomben i frysen tills det är dags för servering.

PICT0004 PICT0006

Det finns olika sätt att få ur glassbomben ur bunken, antingen låter du den tina i rumstemperatur i någon timme på serveringsfatet , ställer den i ett varmt vattenbad eller lägger på blöta, varma handdukar ovanpå bunken. Låt den dock inte stå för länge i vattenbadet då glassen riskerar att smälta för mycket och bomben blir alldeles rinnig. Om så händer och om du har plats så ställ in bomben i frysen en stund så att den fryser till för att fastare yta. Ett annat tips är att lägga fatet på bunken och sen vända, då slipper du risken med att bomben far runt på fatet.

Dekorering
Man kan dekorera glassbomben på olika sätt
- strössel, t.ex. snöflingor i kristyr som jag köpt på nätet
- smält choklad, den fryser fort!
- riven choklad
- vispad grädde som du spritsar snygga mönster med
- godis, t.ex. non stop
- maräng som bränns av med gasbrännare eller grillas i ugnen
- färsk frukt o bär
… eller varför inte täcka den med marsipan/sugarpaste?

OBS!
Något som ger en häftig effekt är att sätta i tomtebloss eller isfackla MEN även om det ger en cool effekt så släpper dom ifrån sig en hel del aska vilket gör glassbomben alldeles svart-prickig. Askan kan även ge bismak, dock inget vi kände smak av, men kan vara bra att veta!

Ett till tips…
När du skär upp glassbomben så doppa kniven i hett vatten så får du snygga raka bitar, värmen gör även att det går lättare att skära den.

Här nedan ser ni bilder på min glassbomb, dock inte de snyggaste kanske…

Kram Karin

PICT0007 PICT0008 PICT0011 PICT0014PICT0018 PICT0021

söndag 1 januari 2012

Bagerskans årskrönika 2011

Åren går verkligen fort och 2011 är redan över, här kommer en kort summering över allt jag hunnit med!

Januari
Efter jul och nyår så återupptog jag mina studier till att bli bagerska & konditor på yrkesvux-utbildningen i Kristianstad. En otroligt givande utbildning där vi får pröva att baka allt från Russin- & Hasselnötsbröd, Nötskorpor, Margareta-bakelser och tårtor, bland annat en fin dop-tårta. Vi har även fått öva på att spritsa och baka vetedeg, där jag experimenterade fram en ny form av vetebröd - en kunglig krona.


DSC05421 DSC05484 DSC05478

Februari
Något jag älskar är att experimentera och utveckla idéer som poppar upp i mitt lilla huvud. En sådan idé var att färga mördegskakor och göra vackra mönster av. Och när melodifestivalen gick av stapeln kunde jag inte låta bli att baka deras logotyp.
I februari fyllde även min älskade son Sebastian år, och som vanligt så bakade jag en tårta att ta med till dagis, denna gången en Lego-tårta.
I skolan hade vi ett projekt där vi fick baka olika utländska bakverk, jag valde Thailand och bakade bland annat Krämiga kokoskakor.
Jag bakade även en Händiga Manny tårta till min kära vän Agnes son Liam, riktigt nöjd med slutresultatet!

DSC06099_thumb[1] DSC06240[4] DSC06062[3]
Mars
I mars fick jag den chokande men ack så glada nyheten om att jag var gravid och väntade vårt tredje barn. Trots illamående och trötthet så kämpade jag vidare med skolan, bland annat så gjorde vi Chokladmoussetårta och Hallonmoussetårta.
Jag deltog även i Philips tävling om att göra ett kafferep med hjälp av deras bakmaskin. Jag gjorde ett klassiskt kafferep med min köra mormor i åtanke.

DSC06512[1] DSC06761[4] DSC06547[2]

April
I april var det äntligen dags för att praktisera våra kunskaper, jag hade fått möjligheten att vara hos PM i Växjö. Första halvan var jag hos Bröd & Sovel och andra halvan hos Restaurang PM & Vänner. Tidiga mornar och många nya erfarenheter, men ack så roligt och lärorikt!

DSC06879[1] DSC06807[2] DSC068812
Maj
En händelserik månad där jag avslutade praktiken, tog examen i skolan, började mitt sommarjobb på Fenix, bakade födelsedagstårtor och bloggen fyllde 2 år,

DSC07141[4] DSC07160[3] DSC07002_thumb[1]
Juni
I juni firade vi min svägerska och svärmors födelsedag med vackra tårtor. Med sommarvärmen kom suget på glass och jag gjorde både isglass och päronglass. Sveriges nationaldag firade jag med små söta bakelser, så även min underbart kreativa dotter. Maken ville bjuda på tårta på jobbet så jag gjorde en jordgubbstårta till honom.

DSC07298[3] DSC07443[2] DSC07561[3]
Juli
I juli var det äntligen dags för det efterlängtade bröllopet mellan Helena & Olof, jag hade fått äran att göra deras bröllopstårta och jobbade under juli månad hårt på att få den perfekt. Jag kanderade rosblad till förbannelse innan jag fick till dom perfekt, moussetårtan blev grymt god och chokladkanten underbart vacker! Jag hann även med att koka lite sylt på jordgubbar och citron, hur gott som helst!

DSC07613[2] Olof %26 helenas br%C3%B6llop 143%5B3%5D DSC07590

Augusti
En dag på jobbet ringde min farbror och kom med ett otroligt roligt uppdrag, att baka tårtor till en reklam-annons! Självklart tackade jag ja!
I augusti firade vi även min 35:e födelsedag med kräftskiva, jag bjöd på gott tilltugg, goda pajer och självklart en kräfttårta! Jag bakade även en grymt god chokladtårta till min kära svågers 20 års dag!

 DSC07833[3] IMG_2231[3] DSC07856[3]

September
September var en ganska lugn månad vilket med tanke på magen var ganska skönt, mest nöjt av lugnet där jag slutat sommarjobbet och dottern som börjat första klass. En månad i pysslets-tecken kan man säga där vi lekt med marsmallows och strössel. Jag startade även Veckans utmaning där ni läsare fick utmana mig att baka/göra olika roliga saker, bland annat katter med garnnystan. Dom återanvände jag sen till dotterns födelsedagstårta som hon tog med till skolan.

DSC08008[3] DSC07917[6] DSC07893[3]

Oktober
Den 1 fyllde vår älskade dotter 7 år vilket firade med tårta såklart! Och trots min höggravida mage så lyckades jag göra en hel del gott i köket, bland annat söta cakepops i form av muffins. Jag utmanades även att göra något gott med lakrits och att baka något med Rosa bandet.
Den 18 oktober, på vår 8:e bröllopsdag, kom äntligen vår älskade dotter Alice! Och trots att jag var en nybliven trebarns-mamma kunde jag inte hålla mig ifrån köket utan bakade även apelsin-kladdkaka och körsbär-o chokladkladdkaka.
DSC08311[3] DSC08234 DSC08351[3]

November
Med hösten annalkandes blev jag sugen på att göra något gott med nypon o pannacotta. Vi firade även Fars dag med en lite annorlunda tårta. Årets Bak- och dessertblogg korades, dock inte jag. Jag tjuvstartade även med att göra lite gott julgodis, bland annat saffrans-tryffel och isnougat. Glömde nästan att jag även var med i radion i november, en riktigt rolig upplevelse!

DSC08394[2] PICT0032[2] 374646_10150497607611289_201491826288_10617419_1570891229_n[3]
December
I december hade jag minst sagt fullt upp med årets julkalender som bestod av ca 24 olika tävlingar, mycket att hålla reda på! Jag bakade även och gjorde cakepops i form av pepparkaka av just pepparkaka, både snyggt o gott.

PICT0045[5] 2 utan skuggor[4] PICT0020[2]
Jag har som vanligt hunnit med en hel del även detta året och nya uppdrag och äventyr ligger framför mig.  Jag planerar att vara mammaledig fram till i höst, vad jag ska hitta på sen vet jag inte riktigt i nu-läget men det kommer jag nog på tills dess.

Jag önskar alla mina läsare ett spännande och händelserikt 2012 där era önskningar och förhoppningar infrias!

Många kramar Karin