måndag 27 januari 2014

Nomnomnom…


IMG_5046  
I lördags kom baklusten igen och jag kände att något gott måste skapas. Här och nu. Men vad… Öppnade en av mina många lådor och fann mitt Kungsörnen-skafferi som jag fick förra året. Massor med olika bakmixer, redo för att skapa något härligt smaskigt. Och istället för att bara göra EN tråkig vanlig
kladdkaka eller EN simpel chokladtårta så, ökade jag det hela lite. Två kladdkakor och en chokladtårta smaksatt med apelsinskal & saft. Superenkla att göra och när de var avbakade så staplade jag dom bara helt enkelt på varandra. Först kladdkaka, sen chokladtårtan och sist ännu en kladdkaka. Kan det bli bättre?

Jadå!
Jag blandade ihop en enkel Nutella-frosting smaksatt även den med apelsin och klädde in hela tårtan. Och som grädde på moset så gjorde jag en enkel ganache och hällde försiktigt över den iskalla tårtan som fått stå en stund i frysen innan, för då stelnar ganachen extra fort!


IMG_5045IMG_5049  IMG_5044 IMG_5051 IMG_5050

Nutellafrosting
Originalrecept lånat från Tårttokig

120 g nutella
240 g florsocker Jag minskade mängden till ca140 gram florsocker
25 g kakao
1 tsk vanilla Jag hade i apelsinskal och lite färskpressad juice istället
150 g Philadelphia

Rör ihop allt till en jämn smet och klä in hela tårtan, om du vill kan du ha lite mellan tårt-lagren.
Låt tårtan stå i frysen en stund innan du häller på ganachen så bibehåller tårtan sin form och ganachen stelnar fortare.

Ganache
200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
1 msk smör

Finhacka chokladen medan grädden kokar upp. Häll grädden över chokladen och rör tills allt är smält. Lägg i smörklicken och rör tills den smält, ev värm på chokladen över ett varmbadför att få smöret att smälta ordentligt. Ju längre du låter ganachen stå desto mer trögflytande blir den och därmed rinner saktare över kanten som på min tårta. Börja med att täcka toppen och hjälp sedan ganachen genom att försiktigt med en sked eller liknande putta den över kanten.

Sist men absolut inte minst så doppade jag färska jordgubbar i smält choklad (blanda i lite kokosfett så blir den mer rinnig) och dekorerade underverket med. Enkelt och sååå gott!

Kram Karin


IMG_5060

fredag 17 januari 2014

Veckans ingrediens


unnamed2

Varje FREDAG kommer jag att skriva om olika ingredienser och råvaror man använder inom bakning och tårtskapande, först ut är alkohol och hur man kan använda det i sitt skapande.

ALKOHOL

Ren alkohol, alltså klar o genomskinlig sprit utan tillsatt socker, som vodka eller nubbe är alltid bra att ha till hands när man dekorerar tårtor eller baka kakor. Med hjälp av alkohol kan man spä ut och därigenom måla med pastafärg, men även lösa upp pulverfärg till flytande färg. Exakt hur mycket alkohol man ska använda är svårt att säga, ju mer sprit desto mer utspädd färg blir det.

Ta en liten skål och lägg i lite pasta- eller pulverfärg (med hjälp av ren tandpetare tex.), droppa sedan i någon eller några droppar alkohol, rör runt tills alls löst upp sig. Färgen är nu redo att användas till målning med hjälp av pensel, finger eller varför inte en skumsvamp. Vill man inte använda alkohol kan man även använda några droppar citronsaft eller vatten men det tar då längre tid för färgen att torka och ytan blir kladdig.


Fördelen med alkohol är att det löser upp färgen och därmed gör det lätt att måla både marsipan,sugarpaste o marshmallowsfondant utan att den påverkar pastan. Och tack vare att alkoholen snabbt dunstar så torkar färgen fort och den målade delen kladdar inte. Här nedan ser ni ett exempel på hur man kan använda alkohol och pastafärg. Istället för att använda färgad marsipan så valde jag att använda vit marsipan som jag sedan målade på med svart färg.


Fullskärmsinfångning 2014-01-13 140213.bmp
Ett annat användningsområde för alkohol är om man vill färga socker till att tex dekorera kakor eller liknande, se exempel nedan. Gör som ovan och blanda till önskad färg och rör ner i strösockret. Rör om tills allt är färgat och låt stå en stund. Sockret kan stelna något men är mycket lätt att smula sönder. Än en gång är fördelen med alkoholen att det dunstar fort och därmed varken påverkar i smak eller ger sockret någon alkoholhalt. Man kan använda citronsaft eller vatten men det tar då längre tid för sockret att torka.



200908171286 PICT0711[6]

tisdag 14 januari 2014

Blogg-nyheter!


Sidnumrering
Du kan nu lättare bläddra mellan alla sidor i bloggen,
startsidan är alltid nr 1.

Senast överförda

Pinterest
Är det någon bild du gillar lite extra mycket som du vill spara på din Pinterest-sida
så finns det nu ett enkelt sätt att pinna mina bilder.
För musen över bilden och klicka på Pinterest-symbolen.
Superenkelt!

Gamla bilder1

Utskrifter
Nu kan du enkelt skriva ut dina favorit-recept här på bloggen.
Jag har dock inte riktigt fått den att fungera exakt så som jag vill, men skriva ut går iallafall.

Skärmdumpar37 

Är det någon annan funktion som ni saknar här på bloggen?
Säg gärna till så ska vi se om jag kan ordna det åt er!

Kram Karin

måndag 13 januari 2014

Veckans svåra ord

[anslag]

Varje MÅNDAG kommer jag att skriva om olika svåra ord och termer som används inom bakning och tårtskapandet.


Ordet Anslag är bagarnas och konditorernas fackspråk för tårtbotten. Riktigt var ordet kommer ifrån vet jag inte trots idogt googlande, vet du så får du mer än gärna berätta!

Anslag / tårtbotten är själva grundstommen/fundamentet i en tårta, det är den som bygger upp själva bakverket. Det finns många olika sorters recept och tillvägagångssätt på anslag. Men de vanligaste huvud-ingredienserna är ägg, socker, mjöl och bakpulver.

Mitt personliga favorit-recept är det som även kallas för 3 delar. Man använder lika mycket av ägg, socker och mjöl. Antalet teskedar bakpulver är hälften av antalet ägg. Ganska enkelt och tårtbotten blir hög o luftig.
http://www.bagerskan.se/2009/12/recept-tartbotten-tre-delar.html

Ett mer klassiskt recept som du kan finna på bagerier är detta:
http://www.bagerskan.se/2010/10/fodelsedagstarta.html

Vill du ha chokladbotten rekommenderar jag dessa,
en med choklad:
http://www.bagerskan.se/2011/08/god-men-ganska-mastig-chokladtarta.html

Och en med kakao:
http://www.bagerskan.se/2009/05/beskrivning-tutt-tartan.html

Kram Karin

Vecka 2 på Instagram


Då många av er inte har möjlighet att följa mig på Instagram
så tänkte jag från o med nu att varje söndag visa upp de bilder jag tagit.

Fullskärmsinfångning 2014-01-13 140231.bmpFullskärmsinfångning 2014-01-13 140213.bmpFullskärmsinfångning 2014-01-13 140227.bmpFullskärmsinfångning 2014-01-13 140222.bmpFullskärmsinfångning 2014-01-13 140217.bmpFullskärmsinfångning 2014-01-13 140206.bmp

onsdag 1 januari 2014

2013 i bilder


IMG_4163[4]IMG_3978[4]IMG_3670[4]IMG_3359[4]IMG_3598[4] IMG_2548[4]IMG_32984 IMG_2801[4]
Bagerskan 053[7] IMG_2533[4]IMG_2492[4] IMG_2044[4]
IMG_2094 IMG_22924IMG_2154[4] PICT0700[8]
PICT0577[5] PICT0906[4]PICT08637 PICT0803[4]
PICT0760[4] PICT0745[9]PICT0359[4] PICT03984 

Jag ser med spänning fram emot vad 2014 har att erbjuda!

Gott Nytt År
önskar jag er alla!

Kram Karin