onsdag 30 november 2016

Söta lussebullar med knaprig nötfyllning




I helgen var det första advent och jag var så klart sugen på att baka lussebullar för att fira att snart är julen här. Jag har länge saknat en bra degmaskin och blev överlycklig när jag hittade min mormors gamla köksmaskin som varit undangömd. Den var alldeles perfekt till att knåda denna gyllene deg!
Dock hade jag inte samma tur med russinen. Jäst kom jag allt ihåg att köpa men inte russin. Dessa russin…! Men då jag kom att tänka på en nötfyllning som min mormor brukade fylla sin vetedeg med och rörde ihop en egen grymt god fyllning.

 

Lussebullar
ca 20-30 beroende på storlek

50 g röd jäst, 1 paket
4 dl mjölk
2 dl grädde
1.5 g Saffran, 3 paket
1 dl socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
150 g smör
12-15 dl vetemjöl

Värm mjölk & grädde ljummet, smula jästen i en degbunke och häll på mjölkblandningen. Rör tills all jäst är upplöst. Tillsätt saffran, gärna utrört i 2 tsk socker o 2 tsk ren alkohol, socker, ägg vaniljsocker, salt och smör. Blanda till sist i mjölet, använd inte allt utan ta 11 – 12 dl mjöl, känns degen väldigt geggig så tillsätt 1 dl i taget. Låt degen hellre vara lite kletig än för hård och torr, då blir inte bullarna lika torra. Låt degen jäsa under en handduk i ca 60 minuter,  gör inget om den jäser längre.
Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop den till en boll och låt den vila en liten stund. Sen är det bara att rulla fina små bollar, jag vägde min till 50 gram, dock ej nödvändigt. Placera ut bullarna på en bakpappersbedklädd plåt och lägg på en handduk och låt jäsa i 20 – 30 minuter.

Till pensling
1 Ägg
1 msk vatten
0,5 tsk salt

Sätt på ugnen på 200 grader. När bullarna är färdigjästa så vispa ihop blandningen ovanför med en gaffel och pensla bullarna runt om.

Fyllning
100g rumsvarmt smör
2 msk sirap
2 msk socker

1,5 dl hackade hasselnötter
1,5 dl hackade valnötter

Blanda ihop allt utom nötter till en jämn smet, tillsätt nötterna och blanda ihop allt till en kletig deg.
Gör en djup grop i varje bulle och lägg i en klutt, 0,5 – 1 msk fyllning och tryck ner i bullen.
Baka av bullarna i ca 10 minuter tills de fått gyllene färg. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt bullarna svalna. Sen är det bara att njuta…!
(Bullarna går så klart att frysa i fryspåsar)



Visst ser dom goda ut!
Kan säga att det var dom,
saftiga med god saffransmak och söt knaprig fyllning…

Mums!

Kram Karin


söndag 27 november 2016

Första Advent




Första advent och nedräkningen till julafton har delvis börjat för på torsdag börjar ju den riktiga, med julkalendern. I alla fall för mina barn, dom tjatar nästan varje dag om NÄR de får öppna den första luckan. Inte lätt att vara liten och vänta…

Jag har firat denna söndag med en nackspärr from hell, men skam den som ger. Jag har storstädat och bakat lussebullar ändå! Det är ju trots allt första advent…!


 

Iden till denna härliga pepparkakskrans fick från en av alla mattidningar jag läser när jag kommer över dom. Den kransen var betydligt enklare men som vanligt så gillar jag att vidareutveckla saker o ting. Den är superenkel att göra!
Använd köpe- eller hemgjord pepparkaksdeg, och kavla ut degen som vanligt. Tryck ut valfria former, jag använde stjärnor och snöflingor men varför inte göra pepparkaksgubbar som håller varandra i hand eller liknande. Det är bara fantasin som stoppar dig…

Bygg ihop en krans på en plåt klädd med bakplåtspapper, kakorna måste ligga lite omlott så att kransen håller ihop. Det går bra att lägga dom lite på varandra. Min krans ser ganska exakt ut som den gjorde när jag ställde in den i ugnen. Baka av som man brukar göra med pepparkakor men gärna lite längre så att de blir riktigt hårda. Obs, de stelnar först uttagna ur ugnen.

Vill du ha en mer hållbar krans så kan du göra den i TROLLDEG:
1 dl vatten, 2 dl mjöl, 1 dl salt, 1 msk olja och 1 msk pepparkakskrydda. För att få färg på degen kan du tillsätta lite pastafärg eller kakao. Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg.

Gör precis som ovan och torka kransen i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta den stå i rumstemperatur över natten. När kransen har torkat färdigt går det bra att dekorera precis som vanliga pepparkakor.



Se till att kransen svalnat helt innan du börjar dekorera den med kristyr. Antingen använder du den som går att köpa i vanlig matbutik eller så gör du egen.

1 äggvita, ca 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit/citron. Dela upp kristyren och färga med pastafärg. Kristyren är färdig när du kan göra fasta toppar. Vik ihop en lite strut och fyll med kristyr. Klipp ett litet hål. Sen är det bara att dekorera…!

Önskar er alla en härlig första advent!

Kram Karin


torsdag 24 november 2016

Pepparkaksgrottor med lingonsylt


Finns det något mer juligare än pepparkakor? Den klassiska smaken av ingefära, kanel och kryddnejlika. Med pepparkakskrydda kan man få nästan vilket bakverk som helst juligt, eller vad sägs om pepparkaksgrottor med lingonsylt?

Pepparkaksgrottor med lingonsylt
ca 10-12 stycken, receptet går utan problem att dubblera.

100g rumsvarmt smör
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 msk socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver eller 2 tsk bikarbonat
1,5 dl marsankräm
1,5 tsk pepparkakskrydda
lingonsylt

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker fluffigt. Blanda mjöl bakpulver eller bikarbonat, marsankräm och pepparkakskrydda och tillsätt i smörfluffet. Blanda allt till en deg, enklast är för hand.
Rulla lagom stora bollar, ca 30 gram, så klart valfritt! Jag använde en muffinsplåt att baka kakorna i, behöver inte smörjas eller liknande, de lossnade utan problem.
Tryck ett hål med finger eller med annat användbart verktyg, fyll i lagom mycket lingonsylt. För mycket kommer rinna över och för lite är tråkigt, så ja, lite lagom. Allt beror på storleken av hålet.
Baka av i mitten i ugnen i ca 10 minuter.

 
Visst ser dom goda ut?
Vad brukar ni baka för gott med pepparkakskrydda?


Kram Karin

tisdag 22 november 2016

Sega pepparkakor med torkade tranbär och valnötter

 


pepp

Julen nalkas runt hörnet och redan på söndag är det första advent. Firade vi inte nyligen midsommar? Tiden går alldeles för fort…!
Hur som helst… Julen närmar sig och man kan aldrig vara för tidig med att julbaka. Och i helgen tog jag chansen att testa olika idéer jag funderat på ett tag. Vad sägs om en chocolate chip cookie fast utan chokladen men med smak av pepparkaka och fylld med torkade tranbär och valnötter?

Låter det inte gott? Och juligt så klart!

pep peppaa

Sega pepparkakor med torkade tranbär och valnötter
Ca 25 kakor beroende på storlek

225g rumsvart smör
3 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1,5 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 tsk pepparkakskrydda
1 dl torkade tranbär, ca 50g
1,5 dl grovt hackade valnötter

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och allt socker till en jämn smet, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskrydda och sila ner i äggsmeten. Det kommer nu blandas till en deg. Blanda till sist ner tranbär och valnötter. Låt degen vila en stund i kylen, ca 30 minuter.

Rulla lagom stora bollar, jag vägde dom till 40 gram. Absolut inte nödvändigt!
Placera med stort mellanrum, de sväller ut ordentligt. Man behöver inte platta till utan de flyter ut alldeles av sig själva i ugnen.
Baka av i ca 10 minuter, ju större desto längre tid tar det. Kakorna kommer kännas ofärdiga men ska ha fått lite färg. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna helt.

peppar

Har ni testat mina recept får ni gärna berätta,
nyfiken på om ni gillar mina recept och godsaker!


Kram Karin

peppark

fredag 18 november 2016

Pepparkaksbollar smaksatta med lingonsylt




Härom veckan var det full vinter i nästan hela landet och min julkänsla höjdes direkt. Fantasier om det ena efter det andra smaskiga julbakverket dök upp i huvudet och för att döda det värsta suget (det är ju inte jul riktigt än) så slängde jag snabbt ihop några pepparkaksbollar smaksatta med lingonsylt. Superenkelt och otroligt gott!



Pepparkaksbollar med lingonsylt
Ca 10 – 15 st beroende på storlek
250 g mjuk pepparkaka, köpt eller hembakad
2-3 msk lingonsylt
150g mörk choklad
lite olja eller kokosfett

Mosa sönder den mjuka pepparkakan och lägg i en skål. Tillsätt lingonsylten och blanda ihop till en jämn smet. Rulla bollar och lägg på en tallrik. Låt stå i kylen under tiden som du smälte chokladen i ett vattenbad tillsammans med lite olja eller kokosfett, det gör att chokladen blir mer lättrinnande.
När chokladen smält så doppa försiktigt bollarna i chokladen, ser till att de blir helt täckta. Ställ bollarna på lite bakplåtspapper, flytta dom efter en stund så slipper de få fula chokladfötter.
Förvara bollarna i kylen.

Jag dekorerade mina bollar med lite ätbart färgpulver från Mill & Mortlar som jag köpt härom året på matmässan i Stockholm.

 

Varför inte tjuvsmaka på glöggen och njuta av en pepparkaksboll?
Önskar er alla en härlig helg!


Kram Karin

måndag 14 november 2016

Peanut butter and jelly swiss roll (rulltårta)


En klassisk gammal kaffekopp men en skiva jordnötsrulltårta.

Ingen kan ju ha missat det amerikanska valet som gick av stapeln i förra veckan. Själv kan jag knappt fatta vad som har hänt, Trump vann. What?!? Helt otroligt och fruktansvärt jätteläskigt.
Jag och maken planerar att nästa år åka till New York men just nu känner vi oss ganska osäkra…

När jag kom på idén till denna rulltårtan var det just med den klassiskt amerikanska mackan jag hade i åtanke – jordnötsmacka med sylt. En otroligt god och ganska annorlunda kombo. Och självklart var jag tvungen att testa en rulltårta med just den kombinationen och det blev faktiskt riktigt gott! Ungarna älskade rulltårtan!

Så varför inte njuta av det goda från Amerika och för en stund glömma det hemska som har hänt.
Jag hoppas han inte hinner ställa till allt för mycket elände under de kommande fyra åren!


Ett stileleben med kakfat på fot med skivad rulltårta och kaktallrik med ouppskuren rulltårta.

Ljus rulltårta
2 st 20cm rulltårtor eller en 40cm lång.

3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl mjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Sätt på ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver & salt och sila ner i äggblandningen under omrörning. Klä en plåt med bakplåtspappret och bred ut smeten så jämt som möjligt, ca 30 * 40 cm. Baka av i mitten av ugnen i ca 5 min.

Under tiden kakan är i ugnen så ta fram ett bakplåtspapper och strö rikligt med socker. När botten är klar så ta tag i bakplåtspapprets hörn och vänd botten fort upp å ner på det sockrade bakplåtspappret. Låt svalna och dra försiktigt bort det översta bakplåtspappret.

Jordnötsfyllning
3 dl jordnötssmör
100 g mjukt smör
1 dl florsocker

Vispa ihop allt vitt och fluffigt, bred ut ett jämt lager på rulltårtebotten.

1,5 – 2 dl jordgubbssylt

Bred till sist ut ett lager med jordgubbssylt och rulla försiktigt ihop rulltårtan. Sen är det bara att ta en tugga, blunda och njuta…!

En skiva rulltårta lutar sig mot en gammal kopp på fat. En smaskig närbild på en oskuren rulltårta med rinnande sylt och jordnötsfyllning .

Lite okonventionell men en ack så god rulltårta, hoppas ni vågar testa den.
Gillar ni jordnötssmör så lovar jag att ni kommer gilla denna rulltårta!

Kram Karin


Ännu en smaskig närbild på en skiva rulltårta.

tisdag 8 november 2016

Rulltårta med choklad dulce de leche, blåbär & ganache


Chokladig rulltårta dekorerad med ganache och blåbär.

Ute snöar det för fullt och vintern är här. Vit, kallt och ganska mysigt. Hoppas bara att den ligger kvar länge och gärna ända till julen och lite till. Jag och familjen älskar snön!
Men alla gör inte det har jag förstått och kanske kan ni trösta er i allt det vita eländet med denna smaskiga rulltårta?

Rulltårtan ovanifrån på en skärbräda tillsammans med blåbär och en kniv.

Chokladrulltårta
2 st 20cm rulltårtor

3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl mjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sila ner i äggblandningen under omrörning. Klä en plåt med bakplåtspappret och bred ut smeten så jämt som möjligt, ca 30 * 40 cm. Baka av i mitten av ugnen i ca 5 min.

Under tiden kakan är i ugnen så ta fram ett bakplåtspapper och strö rikligt med socker. När botten är klar så ta tag i bakplåtspapprets hörn och vänd botten fort upp å ner på det sockrade bakplåtspappret. Låt svalna och dra försiktigt bort det översta bakplåtspappret.

Fyllning
1 burk choklad dulce de leche
2-3 dl blåbär

Vispa upp dulce de lechen med en gaffel så att den blir mjuk och bredbar, ev micra den i värsta fall.
Bred ut krämen på hela rulltårtebotten och strössla sedan ut blåbären. Rulla försiktigt ihop rulltårtan och låt den ligga kvar i bakplåtspappret. Ställ i kylen under tiden som du gör ganachen.

Ganache
100g choklad
0,25 dl grädde

Värm grädden, enklast är micron. Finhacka chokladen och lägg i en skål, häll över den varma grädden. Rör om tills allt är en slät smet. Vill inte chokladen smälta helt så värm den i några sekunder i micron, dock ej för länge då den kan brännas.
Bred ut ganachen över rulltårtan och dekorera med lite blåbär, nu är den färdig att avnjutas!


Uppskuren rulltårta i fokus. Rulltårtan är uppskuren och en tårtbit ligger i förgrunden.

Visst ser det gott ut?
Chokladigt kladdigt gott!

Kram Karin

Närbild på en skuren rulltårtebit, kladdig och god.

torsdag 3 november 2016

Med drömmar om Nutella…


En skål med Nutella-drömmer ute i skogen vid en ormbunke.

Ja vem drömmer inte om Nutella, denna underbart härliga hasselnötskräm. Så varför inte göra Nutella-drömmar? Knaprigt spröda kakor med smak av Nutella och choklad!

Närbild på ormbunke med en skål drömmar i bakgrunden. 

Dessa kakor är både enkla att göra och goda att äta, familjen gillade dom skarpt! Vill man ha extra chokladsmak så kan man tillsätta 1 msk kakao men de är precis lika goda utan.

Nutelladrömmar
Ca 20 – 30 stycken beroende på storlek

100g rumsvarmt smör
1 dl Nutella eller hasselnötskräm
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
0,5 dl matolja
+ ev. 1 msk kakao

Sätt på ugnen på 125 grader.
Vispa smör och Nutella till en jämn smet, tillsätt socker och olja under omrörning. Rör ihop mjöl och hjorthornssalt (+ kakao om du vill ha extra chokladsmak) i en skål och sila ner i Nutella-smeten. Blanda ihop det till en deg och rulla jämnstora bollar och lägg glest på en bakpappersklädd plåt.
Baka av i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, de stelnar efter en stund.

Närbild på Nutelladrömmar.En skål med Nutella i grön mossa och ormbunkar.

Jag hoppas ni gillar det jag gör,
tipsa gärna era vänner så flera får ta del av alla godsaker!


Kram Karin


tisdag 1 november 2016

Saftig äppelkaka i gjutjärnspanna

 

Närbild på min dotter som håller gurtjärnspappan med nybakad äppelkaka.
Min mormor Karin dog för några år sedan på julafton och med julen nalkandes runt hörnet kom jag att tänka på en av alla hennes mjuka kakor som hon brukade baka. En saftig äppelkaka i en gjutjärnspanna. Jag har inte hennes exakta recept utan gjort min egna tolkning men den smakar precis så som jag minns den. Underbart god!

Äppelkakan är uppdukad framför vår soffa med en katt.
Saftig äppelkaka i gjutjärnspanna

100g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk vaniljpulver

Sätt på ugnen på 175 grader. Klipp ut ett runt bakplåtspapper så att det passar i botten av gjutjärnspannan.
Vispa smör och socker till en jämn smet, tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser i  en skål och sila ner smörsmeten. Rör sist i mjölken och se till att allt blandas väl.
Lägg bakplåtspappret i pannan och häll i smeten och bred ut till ett jämt lager.

2-3 äpplen
1 msk kanel
2 msk socker

Kärna ur och klyfta äpplena, skala dom om så önskas. Lägg äppelklyftorna i en skål och häll på kanel och socker. Blanda tills allt blivit täckt av kanelsockret. Placera ut dem med jämna mellanrum i pannan och strö lite extra kanel över allt innan du ställer in den i ugnen. Baka av i mitten av ugnen i ca 25 – 30 minuter, stickan ska vara torr och kakan ska ha fin brun färg.

När kakan svalnat så skär längs med kanten för att få loss kakan. Lägg på en tallrik på gjutjärnspannan och vänd med hjälp av ugnsvantar. Kakan är nu upp å ner. Lägg på önskat serveringsfat på kakan och vänd igen, kakan är redo för servering!

Bild från ovan på en uppskuren äppelkaka och tända ljus. Kakan är uppskuren. Någon har tagit en bit av äppelkakan.

Denna kaka är minst lika god varm som kall! Antingen njuter du av den nybakad med vaniljsås eller glass, men den är minst lika god dagen därpå kylskåpskall till en kopp rykande kaffe.

Kolla in bilden här nere, visst får man lust att ta en tugga?

Kram Karin

Närbild på en bit den saftiga kanel- och äppelkakan.