måndag 29 februari 2016

Skogsbärsbakelser


SKOGSBÄRBAKELSER.
MANDELMJÖL & HONUNG.
BLÅBÄR, HALLON OCH JORDGUBBAR.


skogsbär1

Som små blomstrande bärbuskar står dessa bakelser i den grönskande mossan.
Bakelser lätt sötade av honung, bakade med mandelmjöl, vispad grädde och fräscha bär.
Precis som jag vill ha det, enkelt, gott och vackert!


skogsbär4 skogsbär3


Skogsbärsbakelser
8 – 10 bakelser

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 g smör
100 g färskost
2 – 3 msk honung eller annan sötning
4 ägg

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda mandelmjöl, fiberhusk, vaniljpulver och bakpulver i en skål.
Smält smöret och blanda med färskosten. Vispa äggen fluffigt vita och häll i smörblandningen, vispa tills allt blandats. Häll till sist i mjölblandningen och vispa till en jämn smet. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till 3/4-delar.
Ställ i mitten av ugnen och baka av i ca 25 minuter. De är färdiga när provstickan är ren.

Dekorering
5 dl grädde
färska bär

Låt “muffinsarna” svalna helt. Vispa grädden fast och spritsa med valfri tyll eller klicka på med sked. Dekorera med färska bär. Vill man riktigt lyxa till det så kan man gröpa ut en grop ur muffinsen och fylla med drottningsylt…


Visst ser det gott ut?

skogsbär5skogsbär6skogsbär7

onsdag 24 februari 2016

Manga-inspirerad tårta



Canon juli 102


Det var alldeles för länge sen jag visade upp någon tårta här i bloggen så här kommer en som jag är riktigt nöjd med.

En manga-inspirerad tårta!

Fylld med chokladmouse och hallonkompott, täckt och dekorerad med marsipan och sockerpärlor.
Ögonen har jag ritat dit för hand med ätbar tusch.


Canon juli 106Canon juli 109Canon juli 122 Canon juli 123Canon juli 112

måndag 22 februari 2016

Hemgjord musli - en bra start på dagen!


NÖTTER, FRÖN & HONUNG.
BÅDE NYTTIGT, KNAPRIGT OCH GOTT.
HEMGJORD MUSLI. BRA START PÅ DAGEN.


musli2

Måndagar är långt ifrån allas favoritdag. Den sköna helgen gick alldeles för fort och plötsligt är det dags för skola och arbete. Varför inte börja måndagmorgonen på möjliga bästa sätt? En lika nyttig som god frukost. En kopp kaffe eller the. En skål med yoghurt, kvarg eller annan gott. Lite färska bär. Och några skeda musli… Med detta i magen står du dig bra oavsett vad måndagen har att erbjuda!
Jag har förvånande nog lärt mig att tycka om kvarg, betydligt godare än vad det låter. Jag brukar blanda ut det med grädde så att det blir riktigt krämigt och gott, smakar precis som vanlig fruktyoghurt. Rekommenderas starkt!
 

10245551_10153945960053146_1521922724784035703_n

Receptet har jag hittat hos 56.se men gjort lite förändringar. Egentligen kan man som Kajsa Warg – tager vad man haver där hemma i skafferiet eller välja dina favoriter. Det finns liksom inget rätt eller fel utan gör precis så som du känner. Härligt va!

Hemgjord musli
Denna musli är så god, smakar nästan som Start… men är nyttig!

4 dl blandade nötter
1 dl mandelmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl vita sesamfrön

1/2 dl hela linfrön
1 tsk vaniljpulver/kardemumma/kanel
4-5 msk smör
1 msk flytande honung – valfritt!

Blanda ihop allt, om du vill kan du hacka nötterna i mindre bitar och fördela på plåt. Smaksätt med vanilj, kardemumma eller kanel. Klutta ut smöret och ringla lite honung över allt om du vill. Rosta allt på 150 grader i ca 20-30 minuter. Rör några gånger under tiden, muslin stelnar helt när den svalnat. Förvara muslin i en glasburk eller burk med lock.

musli3 musli4

Jag önskar er en härlig start på en ny vecka!

Kram Karin

musli6musli5

söndag 14 februari 2016

Vintrig Budapesttårta a´la lchf


ALLA HJÄRTANS DAG. EFTERLÄNGTAD SNÖ.
BUDAPEST. CHOKLAD. BÄR.GRÄDDE.


budapest

Snön har bokstavligen vräkt ner det senaste dygnet, och vi har gått från en brungrå sörja till underbart vitt igen. Ja, jag älskar snö! Det gör allting så mycket ljusare och lättare. Underbart!

I fredags fyllde vår son Sebastian 7 år och i höst börjar han första klass. Tiden går lite väl fort för min smak, tycker inte det var allt för länge sen vi kom hem med honom från förlossningen. Ju äldre jag blir desto fortare tycker jag tiden går, inte roligt. Det gäller att försöka njuta i livets berg-o-dal-bana!

Idag hade vi ett litet kalas med några av hans kusiner. Vi bjöd på glass och jag gjorde en Budapest-tårta a´la lchf. Marängbottnarna får inte riktigt samma krispighet som vanlig maräng men den blev ändå riktigt god!

budapest2


Budapesttårta a´la lchf
6 – 8 portioner

2 dl äggvita (ca 7 ägg)
2,5 dl rivna hasselnötter
1,5 msk sötströ
1,5 msk kakao – valfritt!
Jag använde inte kakao men när jag provsmakade så tror jag kakao skulle bli riktigt gott i bottnarna!

Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sötströ och fortsätt vispa ett tag till. Sockret kommer inte smälta utan “marängen” kommer vara kornig, nackdele med sötningsmedel. Blanda kakaon med hasselnötterna.
Vänd ner de rivna hasselnötterna och dela upp smeten till tre bottnar på ett bakplåtspapper, ca 15 cm i diameter.
Baka av i mitten av ugnen i ca 20 min i 175 grader.

budapest 4 budapest5


Montering
5 dl grädde
50 g mörk choklad
bär av olika slag
kakao

Smält chokladen och pensla det på bottnarna. Lägg en botten på ett tårtfat. Vispa grädden och spritsa på grädden. Lägg på bären. På med nästa botten, grädde och bär. På med sista botten, pudra på kakao och spritsa små rosor runt kanten. Dekorera med bär.

budapest9

Jag önskar er alla en riktigt härlig Alla hjärtans dag!
Ta hand om varandra!


Kram Karin

budapest3 budapest7budapest10

fredag 12 februari 2016

Chokladigt god kladdkaka a´la lchf


VINTERLÄNGTAN. CHOKLADIG KLADDKAKA.
LITE KOLHYDRATER. NÄSTAN NYTTIGT.


lchf choklad 3

Om ni följt min blogg nu under det nya året så har ni märkt att jag har tagit upp LCHF igen. En kost som jag mår så mycket bättre av; ingen jäst mage, inga sockerdimpar, inget eftermiddagssug och dessutom minskar omfånget sakts men säkert. Men även om sockersuget kraftigt avtar så är det gott med något sött ibland.

Liten men naggande god kladdkaka a´la lchf

4 – 6 portioner
150 g smör
150 g choklad, 70%
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl sötströ – valfritt!
2 ägg

Sätt på ugnen 200 grader.
Smält smör o choklad i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa äggen vitt o pösigt, tillsätt vaniljpulvret. Blanda ihop äggen med chokladen och putsa antingen upp i mindre portionskålar eller i en mindre springform, ca 16 cm i diameter.
Baka av de mindre i 4-5 min och den större i 6-7 min i mitten av ugnen. Låt stå i kylen tills den stelnat.

Avnjut i vårsolen eller vintersolen, här har vädret inte riktigt bestämt sig…
Vill du lyxa till det så servera med en klicka vispad grädde och lite hallon & blåbär. Mumsigt värre!

lchf choklad 2lchf choklad lchf choklad 5

Dessa vintriga bilder får mig verkligen att längta tillbaka till all snö i Idre,
ogillar skarpt detta regnande och den iskalla vinden. Nej ska det vara vinter ska det vara snö!

Vintriga kramar Karin


Lchf kladdkaka

tisdag 9 februari 2016

Onyttigt nyttiga semlor


IMG_6206

Känns som att jag är ute i sista minuten men egentligen är det ju från och med nu som man egentligen SKA börja äta semlor. Så det är ju helt i rätt tid, eller hur! Semlorna kommer som en räddande ängel i det skumma vintermörkret, de verkligen lyser upp vår tillvaro.

Dessa små semlor är söta och kolhydratfattiga, ursprungligen gjorde dom som små kladdkakor men blev inte så kladdiga som jag önskar så jag vidareutvecklade dom till vanliga semlor istället. Konsistensens är lite mer crunchy än vanliga hederliga semlor men smaken går inte att ta miste på. Mandel och kardemumma!

IMG_6211

Mandelmassa

2 dl mandelmjöl
2-3 msk sötströ
1 äggvita
mandelarom eller bittermandelarom

Blanda samman allt till en jämn smet. Mandelarom är svagare och du kan ta fler droppar än Bittermandelarom som är betydligt starkare. Ta en droppe i taget och smaka av efter som.

Semmelbulle
mandelmassan enligt recept ovan
150 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2-3 msk sötströ
2-3 tsk mald kardemumma
3 ägg + 1 äggula

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda samman allt till en jämn smet. Dela upp smeten i en muffinsplåt (pappersformar behövs ej) eller gör en enda stor semla genom att bre ut smeten i en springformen.
Baka av muffinsen i ca 7-8 minuter och den stora botten i 15-17 minuter. Ju kortare baktid desto kladdigare kaka!

Semmelfyllning
1 dl mandelmjöl
knappt 1 msk sötströ
halv äggvita
några droppar mandelarom
1-2 msk grädde
+ ev innanmäte från semlorna.


Blanda samman allt. Om möjligt, skär av små lock på semlorna. Gröp ur semlorna på innanmäte och blanda ner i fyllningen – valfritt men gott. Fyll semlorna med semmelfyllning och dekorera med vispad grädde och sen på med locket. Gör du en stor semla så bred ut fyllningen på kakan och spritsa sen på med grädden.

IMG_6216 semla2

Jag hoppas ni haft en härlig semmeldag
och att ni ätit många goda semlor oavsett form och smak!


Kram Karin

semla

söndag 7 februari 2016

Saftig banankaka ute i det gröna


BAKA MED BARN. ENKEL BANANAKA.
MYSIGT & KLADDIGT.
FIKA UTE I DET GRÖNA. SNART ÄR DET VÅR!


banan

Sonen kom hem med ett recept på banankaka från skolan tidigare i veckan och ville gärna baka.
Nu. På en gång!
Jag förhalade det till nu i fredags då barnen hade studiedag, en perfekt dag att baka tillsammans. Ungarna tyckter det var riktigt kul att få mosa banan och väga upp mjöl, en riktigt barnvänlig kaka. Jag är inte stormförtjust i att baka med barnen, det blir lätt smet på både golv, väggar o tak och mitt tålamod sjunker snabbare än ett iphonebatteri i midvinterkyla. Men i fredags var det riktigt mysigt, jag hann till o med göra lite egna lchf-chokladbollar. (Mer om dom i ett annat inlägg.)

banan1 banan2

Saftig banankaka

100 g mjukt smör
2 dl socker
2 mosade bananer
1 dl hackade nötter – valfritt!
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpluver
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker, mosade bananer och ev. hackade nötter. Tillsätt äggen ett i taget. Se till att allt blandats väl, inga smörklumpar. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner det i smeten.
Smörj och bröa/mjöla en avlång brödform (1-2 l), häll i smeten. Grädda i nedre delen i ugnen i ca 45 min.
Jag delade upp smeten i två mindre aluminiumformar och kortade tiden med en kvart ungefär. Kolla med en sticka, den ska komma ut torr.

banan4

Som ni ser så har jag en förbless för våra mossbeklädda murar här ute i de småländska skogarna,
det är så vackert. Lovar att det kommer bli mer av denna varan.
Naturen är för vacker för att inte avnjutas och med goda bakverk blir det alldeles, alldeles… underbart!

Kram Karin


banan3banan5

torsdag 4 februari 2016

Internationella Nutella-dagen!

Den 5 februari är det Internationella Nutella-dagen och det måste så klart firas.
Jag har samlat min fem godaste Nutella-recept. Alla är lika enkla som goda!

lyxigt enkel nutellamousse
juvlig nutellafrosting

tisdag 2 februari 2016

Jägarsnus, stukat knä och efterlängtad skidåkning.


IDRE FJÄLL. ÅRLIG TRADITION.
TREDJE GÅNGEN OCH INTE DEN SISTA.
JÄGARSNUS – EN HÄRLIG BLANDNING AV NÖTTER,
CHOKLAD & TORKAD FRUKT.
ENERGI I BACKEN!


IMG_6147

För tredje året i rad åkte vi till Idre fjäll där vi bor i samma härliga stuga mitt uppe på berget, precis bredvid backen. Ungarna längtar varje år och ser nästan mer fram emot skidåkningen än själva julafton. Nästan iallafall. Känslan att bo i samma stuga gör att det känns som om det vore vår egen. Helt underbart!

I år var alla med i backen, till o med barnens yngsta kusin, två år, stod på ett par skidor. Även jag åkte skidor om än inte så länge som jag kanske önskat. Redan på tisdagen blev mina skidor överkörda uppe på toppen, dom for iväg i en enorm glasstrut och ena knät vek sig alldeles fel. Det ledde till en skoterresa ner till läkarstationen där knät konstaterats skadats men helt. Inga allvarliga skador utan en rejälv vridning. Läkaren trodde jag skulle kunna åka efter några dar men jag höll inte riktigt med. Knät gjorde riktigt ont och det visade sig vara en rejäl inre blödning då ena smalbenet vart 3 cm större än det andra. Så jag fick njuta resten av veckan ståendes i backen, inte riktigt enligt planen men jag hade det supertrevligt ändå!

IMG_6122

För att orka med i backen så måste man fylla på med energi, snabb energi som gör att man orkar hela vägen. Därför brukar jag alltid göra ett gäng påsar med jägarsnus. Ett måste att ha i backen! Superenkelt att göra och gott att ha tillgängligt i fickan.

Jägarsnus
1/3 mörk choklad, grovhackad eller bruten i mindre bitar
1/3 torkad frukt
1/3 blandade nötter

Jag har inga exakta mått utan kör på frihand. Blanda dina favoriter till en härlig mix. Dela upp i mindre påsar att ha i jackfickan eller ryggsäcken. Så fort energin sjunkar är det bara att ta en näve energi.

IMG_6143 IMG_6124 IMG_6148

Jag längtar redan till nästa år då vi ska åka till Idre igen. Vi har till o med börjat fundera på att köpa ett eget hus som vi kan hyra ut till andra skidåkande familjer. Men än så länge är det bara en dröm… 

IMG_6155IMG_6165