måndag 28 september 2015

Snart dags för älgjakt…
Ni som följer mig vet att jag älskar att utmana mig och när jag får temat jakt på en tårta så far tankarna genast iväg.
Jaktsäsongen står ju runt hörnet så vad passar bättre än just en älgtårta?  Självklart kamouflage-målad! Varför inte göra ett klassiskt älghuvud? Ja varför inte…

HUVUDET
Själva älghuvudet gjorde jag genom att knöla ihop en rejäl mängd med aluminiumfolie. För att få marsipanen att fastna så blötte jag ner foliet lite gran, fukten binder fast marsipanen på själva skallen. Jag använde vit marsipan som jag sedan målade med pulverfärg utblandat med lite alkohol. Alkoholen gör att färgen torkar fort och att marsipanen inte kladdar.

HORNEN
Hornen bör göras i sockerpasta eller marshmallowsfondant då de behöver torka helt och hållet för att bibehålla formen. Jag lät de torka i små koppar och med en grillpinne i ena änden för att fästas i skallen. När hornen torkat helt målade jag även dom med pulverfärg. För att få en ännu mer realistiskt färgskiftning rekommenderar jag att även måla med rent pulver på både huvud och horn.

PLAKETT
Själva skivan som älghuvudet sitter på gjorde jag av tjockkavlad marsipan som jag mönstrade med hjälp av en mönstermatta, går att köpa i de flesta bak-relaterade nätbutiker. Jag målade sedan plattan med utblandad pulverfärg, gärna lite ojämnt så att det blir lite mer verklighetstroget.

KAMOUFLAGE
Jag duttade grönt, brunt och guld med en spretig pensel runt över hela tårta, ju slarviga desto bättre.Jag blev så sjukt jäkla nöjd med denna tårtan så jag måste lite osvenskt skryta över mig själv.
Det enda tråkiga är att tårtan bullade ut på sidorna men men, man kan inte få allt

Njut av bilderna så hörs vi snart igen!

Kram Karin


torsdag 24 september 2015

Hemmagjorda geléhallon


NÄSTAN NYTTIG. HEMMAGJORT GODIS. INGA KONSTIGHETER. GALET GOTT.
FÄRSK HALLONPURE. INGA TILLSATSER ELLER ONATURLIGA SMAKÄMNEN.

Hemmagjorda geléhallon 

Nytt samarbete!
Företaget Bakers har tidigare vänt sig till proffsen – bagerier, konditorier m.m. – men har nu sedan i somras öppnat upp sin webbutik även för oss konsumenter. Något jag tycker är riktigt kul, de säljer produkter av hög kvalité som nästan alla bagare & konditorer använder dagligen. Nu har även vi ‘dödliga’ chansen att använda deras produkter hemma i våra egna kök!
Jag har fått möjlighet att testa deras produkter här hemma och kommer med jämna mellanrum baka och skriva om dom, här kommer mitt allra första test:

Hemgjorda geléhallon

För att du enkelt ska kunna göra dessa geléhallon behöver du en elektroniks våg och en termometer. Det är viktigt att följa de angiva måtten och graderna för att hallonen ska få sin rätta konsistens. För att få snygga bitar så gör förslagsvis hallonen i en silikonform, se nedan.

375 g socker
150 g vatten
125 g glukos – finns att köpa i välsorterade mataffärer, kolla bakavdelningen
166 g hallonpuré – enkelt att göra själv men kan även köpas i väldigt välsorterade matbutiker men även hos Tingstad.
Koka frysta hallon med 10 % socker (tex 200 g hallon o 20 g socker) och mixa försiktigt, sila sedan genom en sil.
8 g citronsyra
32 g gelatin
strösocker till garnering

Lägg gelatinet i blöt. Blanda vatten, glukos och socker och koka det tills det når 140 grader. Tillsätt hallonpurén och koka till 115 grader. Tillsätt gelatinet och citronsyran och blanda väl. Häll upp massan i önskade formar och låt svalna helst i 8 timmar.
Tryck försiktigt ut hallonen och vänd dom i strösocker.

LinnéaGeléhallon


För att få riktigt snygga och proffsiga geléhallon rekommenderar jag denna silikonform från Bakers. Siliconflexformarna är tillverkade i 100% livsmedelsgodkänd silikon och kan används i temperaturer -60 - +230°C för att skapa bakverk, desserter och glass. Kan även användas i mikrovågsugn. Måttet på formen är 60 * 40 cm, men tycker du den är för stor kan du lätt dela den med en vass kniv eller sax.

Denna heter Flexipan mini rund/halvkula och ger 70 fina hallon.
http://bakers.se/catalog/products/flexipan-mini-rund-halvkula-d-29x18-mm-70-fig-11800-1

Utvärdering:
Hallonen blir jämna och fina, är lätta att trycka ur och ser riktigt proffsiga ut. Formen går ju att använda till vilket bakverk som helst och inte bara geléhallon, där är det bara fantasin som sätter gränser.


 

torsdag 17 september 2015

En värmande brasa!


TREVLIG VALBORG . TÄNDA BRASA. SOCKER. GODIS. ÄTBAR ELD.
ÅRLIG TRADITION. FIRA MED TÅRTA.
Canon 034 


Tidigare i våras eller snarare vintras så fick jag en förfrågan av en kompis att göra en god tårta till deras Valborgsmässofirande. Valborg för mig är den stora brasan. Eld. Hur skulle man kunna få till eld på en tårta… Tankarna for iväg och som ni vet så älskar jag att utmana mig själv. Kom att tänka på de fönsterkakor jag gjort för något år sedan där man krossar och smälter klubbor, borde ju funka att göra eld på samma sätt?

Canon 001Canon 002Canon 003

ELD
När man smälter godisklubbor måste man hålla koll på det i ugnen, det går ganska fort. När allt är helt smält så dra försiktigt med en gaffel så att du får som lågor  längs med pappret. Jobba fort och försiktigt, det är varmt och stelnar fort. Blanda gärna olika klubbor som röd, gul och orange för att få snygg eld-effekt. Detta borde även kunna användas till andra coola effekter som tex vatten och vågor, ta då blåa klubbor.

VED
För att få till veden så mikrade jag choklad-fingrar i några sekunder så att chokladen smälte lite, ristade sedan med gaffel i chokladen så att det blev som barn. Ändarna skar jag av för att få en mer ved liknande, dock inte alla ser jag just nu..

Riktigt nöjd över den verkliga effekten på min så kallade eld, den ser nästan riktig ut!

Kram Karin

Canon 040Canon 036

onsdag 9 september 2015

Ett nytt kapitel!


Jag har under en längre period varit arbetslös trots idogt utskickade jobbansökningar. I min desperation som arbetslös så anmälde jag mig till några utbildningar på högskolan, både distans och på plats. Tyvärr så kom jag inte in på de jag önskade, hamnade på reservplats 106 till en utbildning med 75 platser. Ingen stor chans där inte.
Till slut dök det upp en blänkare på facebook om ett ledigt bagarjobb hos Urshultsbagaren. Ett jobb som skulle leda till en fastanställning, vilken chans! Jag skickade iväg en ansökan och fick jobbet. Det är en bit och köra men med frukost i bilen så har det funkat utan problem.

En kväll förra veckan damp det ner ett mail i min inkorg – du är antagen på Mediekreatörsprogrammet, vill du ha platsen? Svara senast imorgon kl 12. Eh va?
Jag har alltså kommit in på en av de utbildningar jag sökte, som jag dessutom sökte efter anmälningstidens slut och hamnat på reservplats 45 till en utbildning på 30 platser. Samtidigt har jag ju en provanställning som leder till ett fast jobb, gissa om tankarna malde…

Då betänketiden var minst sagt knapp så ringde jag upp kansliet och förklarade min situation, jag behöver mer tid att tänka. Det är ju inget lätt beslut det här. Snällt nog fick jag betänketid över helgen men efter en lång diskussion med familj och vänner så bestämde jag mig redan samma kväll. Jag tar chansen! Kvar var bara det mindre roliga samtalet till min ena chef om att jag ska börja plugga. Nu. Utbildningen hade då redan börjat och idag är det min första skoldag. Men tur nog så tog min chef det riktigt bra, han hade full förståelse och det här skulle nog gå att ordna. De blir ju trots allt med en man kort, men som kompensation så jobbar jag de dagar jag inte behöver vara i skolan. Förhoppningsvis så hittar de snart en ny duktig person att anställa.

Så ja, idag har jag min första föreläsning. Många känslor snurrar i kroppen, det är nervöst, spännande, roligt samtidigt som jag undrar om jag tog rätt beslut. Men beslutet är taget och jag tror ändå att det här kommer bli riktigt bra. Visst, 3 år med CSN känns ju lite surt men tur nog har jag chansen till extrajobb lite här och där. Det kommer bli bra det här!

Kram Karin