onsdag 28 mars 2012

Lite bilder från vår köksrenovering…

PICT0001 PICT0007
Gamla diskbänken monteras ner och rivs bort och till höger ser ni platsen där spisen stod. Där ska vi sen sätta en vedeldad spis istället, perfekt till höstens elavbrott!

PICT0004 PICT0006 PICT0011

Skåpen bredvid vår gamla kyl o frys har nu rivits bort för att ge plats till ny kyl o frys. Vi ska även behålla den gamla kylen så att jag får ett helt eget tårt-kylskåp. Me like!
Vi upptäckte att riva i gamla hus har sina konsekvenser, när vi tog bort ett av skåpen (dubbelskåpet till höger) så försvann även ena väggen i vårt badrumsskåp och alla hyllorna rasade till golvet… *suck*

Planen på att ha ett färdigt kök till helgen har tyvärr raserats kraftigt då vår snickare var tvungen att åka hem igen pga. av personliga skäl. Så i måndags stod vi ganska handfallna utan att riktigt veta vad vi skulle göra men efter några telefonsamtal så har vi nu hittat en ny snickare som kommer hit imorgon för att fortsätta vårt lilla projekt. Dessvärre kunde inte han lägga golvmatta eller slipa golv, men det har delvist löst sig. I skrivande stund har vi en trevlig gubbe som ligger på alla fyra nere i köket och förbereder golvet för att prima och sedan spackla så det blir platt och fint inför mattan som ska läggas nästa vecka. Vem som ska slipa trägolvet har vi dock inte löst ännu, eventuellt så fixar svärfar det.

Jag och maken känner oss trots allt som har hänt ändå ganska lugna och glada, ingen skilsmässa än så länge iallafall. Fixar vi det här så fixar vi vad som helst! *ler*
Nej, nu ska jag bara invänta elektrikern som ska fixa felet i källaren som slagit ut vår nya jordfelsbrytare vilket har gjort att vi inte har något rinnande vatten i huset eller kan elda här hemma. (ingen el i källaren) sen ska jag hem till svärmor och njuta av det soliga vädret.

Må så gott, kram Karin

tisdag 27 mars 2012

Modellera med ricekrispies treats

Här kommer fortsättningen på hur jag gjorde tornen till Nellies slotttårta. Hur jag gjorde taken kan ni läsa om här.

Ricekrispie treats
Denna sats räcker till 4 pappersrullar och en boll -  lite större än en tennisboll.

1 msk smör
75 g marshmallows
7 dl rispuffar eller Ricekrispies

Smält smöret och tillsätt sedan marshmallowsen och låt dessa smälta under omrörning, var noga så att de inte bränns. När blandningen är smält blandar du i rispuffarna/Rice Krispies och rör om väl så att allt blandas. Forma sedan figurer o former när massan fortfarande är varm!

För att göra grunden till tornen klippte jag upp fyra tomma pappersrullar, täckte dom med plastfolie och fyllde dem med ricekrispie treats och tryckte ihop kanterna en stund. Platta till i ändarna så att fyllningen inte sticker ut. Massan stelnar ganska fort så snart den svalnar så efter ca 10 minuter kan du ta ut ricekrispie treatsen ur rullarna.

En modell av ricekrispie treats håller ganska länge om man inte ska äta upp den, men iallafall någon vecka eller två. Ska man äta upp det man modellerat så bör man göra den samma vecka som den ska dineras.

PICT0021 (2)

Färga marsipan/sugarpaste i grått, gärna lite melerande och kavla ut lagom tunt. Mät ut så att den räcker runt och tornet. Skär rent kanterna så att de blir raka, gärna lite bredare än själva tornet så att topp och botten täcks ordentligt.
För att få slottet att se ut som ett riktigt gammal stenslott så använder jag mönstermattor från Strössel & Annat, små och lätta att använda. Tryck med ett jämn tryck mattan på den utkavlade marsipanen/sugarpasten och flytta runt den så att det blir stenar överallt.
Blanda ihop en smörkräm och bred på ett lagom tjockt lager på en av torn-bitarna så att inga rispuffar syns. Gör ett torn i taget, det är enklast!

PICT0008 PICT0009PICT0006 PICT0010

Vänd på den mönstrade massan så att mönstret ligger mot bordet och lägg tornet längs med ena kanten. Se till att mönstret ligger rätt så att inte stenarna hamnar på tvären.
Rulla ihop den men fäst inte den sista kanten utan skär av den så att den ligger kant i kant med den andra eller lite omlott.
Samla ihop den överblivna massan i en strutliknande form, det är där man senare sätter själva slotttornstaket. Jag använde inget “klister” för att fästa fast taket på tornet men det borde funka med kristyr eller kanske smörkräm för att få det att sitta fast bättre.

Jag rekommenderar att använda ricekrispie treats när det är lite större saker som tex torn eller liknande som du ska ha på tårtan. Dessa modeller blir väldigt lätta och riskerar inte att trycka ihop tårtan, så detta kommer jag definitivt att göra om!

Kram Karin

PICT0011 PICT0012PICT0013

söndag 25 mars 2012

Köksrenoveringen dag 1

Igår kväll kom äntligen snickaren och idag gick startskottet för renoveringen! Vi slängde ut det sista av köket såsom diskbänken, spis och den gamla kylen kopplade vi in i matsalen. Vi har även rivit lister och spacklat fönster-lister. För en stund sen så började de sätta upp takplatterna i ena köksdelen. Förhoppningsvis får dom upp hela taket ikväll, om vår skeva tak inte ställer allt för stora problem...!
Imorgon ska vi fortsätta med att slipa fönster- och dörrkarmar, vi ska även handla en del virke för att kunna fortsätta med resterande del av köket.
Sakta men säkert så växer vårt kök fram!

Kram Karin

måndag 19 mars 2012

En vitaminkick

PICT0048

Än har vintern ett hårt tag i kampen om vårvädret och då kan det vara gott att pigga upp både kropp och själ med en portion fruktsallad!
Igår smaskade vi oss både våfflor, fruktsallad och glass då vi firade dotterns 5 månaders dag! Hon är en stor tjej nu!

Jag kunde inte låt bli att köpa ett paket färska jordgubbar för hela 9 kr, visserligen från Italien med de både doftade och smakade riktigt gott! Jag hade även i tärnat äpple, kiwi, apelsin och frusna blåbär men i en fruktsallad är det egentligen bara din fantasi och smak som kan stoppa dig! Över frukten hällde jag ca 2 dl fruktsoda och klämde saften ur en lime, grymt god kombination!

Ljuvligt fruktigt gott!

Kram Karin

PICT0050PICT0051 PICT0052PICT0057

söndag 18 mars 2012

Beskrivning - Slottstornstak

Här kommer en beskrivning på hur man gör enkla men ack så snygga tak till slott-torn. Jag använde dessa till Nellies slott-tårta.

PICT0012 PICT0001

Klipp till fyra glass-strutar så att kanten blir jämnhög runtom.

PICT0009 PICT0002

Tryck ut rundlar i färgad marsipan/sugarpaste, dessa är ca 2,5 cm i diameter. Gör en smörkräm och bred på ett jämnt lager över hela struten.

PICT0003 PICT0007

Börja sedan sätta dom nerifrån och upp, gärna lite omlott. Avslutningsvis virar du den sista runt toppen runt sig själv, se den nedre bilden till höger.

PICT0014 PICT0016

Fyll en kopp eller liknande med socker och sätt torntaket på en kinapinne eller liknande och låt torka tills du ska montera ihop tårtan.

PICT0008

fredag 16 mars 2012

Skylanders Eruptor cake

PICT0032-001

Denna tårta gjorde jag till Ludwig, Mejas storebror som firades samma dag. Ett av hans stora nöjen är att spela Skylander och jag fick utmaningen att göra spelkonsollen + en figur som tårta, inte det enklaste men skam den som ger sig!
Jag valde Europtor, en gubbe som jag i min enfald skulle vara enkel att modellera men ack va fel jag hade. Först gjorde jag den i gul sp som jag sen målade rödbrun men den blev inget bra så då färgade jag sp:n rödbrun istället och ristade in “sprickorna” i huden med tandpetare. Dessa sprickor fyllde jag senare i med svart pastafärg för att de skulle synas bättre.
Att få armar och ben att sitta fast är en helt annan historia men som ni ser så lyckades jag till slut få dom att fastna. *ler*

Denna tårtan är fylld med vit choklad-mousse och rårörda hallon.

PICT0034-001
PICT0030-001 PICT0040-001
PICT0039-001

onsdag 14 mars 2012

Härligt färgglad Trassel-tårta

PICT0002-001

Samma helg som Nellie firade sin första födelsedag med en slott-tårta så skulle även Meja fira sin fjärde födelsedag och hon önskade sig en Trassel-tårta. Denna färgglada tårta är fylld med mjölkchoklad-mousse och rårörda hallon. Den är täckt och dekorerad med sugarpaste.

Vad säger ni, visst blev hon söta lilla Rapunzel och hennes ödla Pascal?

Kram Karin

PICT0008-001 PICT0022-001PICT0015-001PICT0010-001 PICT0014-001PICT0024-001

måndag 12 mars 2012

Nellies slott-tårta

PICT0019

Här ser ni mitt livs första slott-tårta och jag är riktigt glad över att jag tackade ja till min kompis Jenalenes förfrågan om att göra en slott-tårta till hennes dotters första födelsedag. Den blev faktiskt precis så som jag hade tänkt mig! *stolt och glad*
Inom kort kommer det en beskrivning över hur jag gick till väga, enklare än man kan tro!

Njut av bilderna så länge!

Kram Karin

PICT0023 PICT0021PICT0034PICT0024PICT0044

tisdag 6 mars 2012

Krämigt god kladdkaka

PICT0020

Denna härliga kladdkaka är gjord på vit choklad istället för kakao och den blev verkligen otroligt god! Den är mäktig så en liten bit räcker länge.
Enkel att göra dessutom!

Det söta tårtfatet kommer från Fika Mera.

Vit kladdkaka
150 vit choklad
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl mjöl

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa ihop smör och socker, knäck i ett ägg i taget och vispa till en jämn smet. Häll i chokladen och blanda ihop. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Smöra o bröa alternativt lägg ett bakplåtspapper i botten av en rund form, 24 cm. Bred ut smeten och baka av i ca 15 – 20 minuter i 175 grader. Låt svalna och njut sedan med lite rårörda hallon och vaniljglass. Mums!

PICT0022 PICT0030 PICT0023  PICT0017 PICT0015PICT0032 PICT0033 PICT0045