sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 30 augusti 2016

Ljuvliga små blåbärsmaränger


blåbär1

Dessa ljuvliga små maränger bjöd jag på vid mitt 40-års kalas, enkla att göra och en tydlig smak av blåbär.
Blåbärspulvret fick jag från
Larssens som specialiserat sig på torkad frukt och bärpulver. De säljer dels på marknader men även via sin webbutik. Alla bärpulver är gjorda på hela bäret, frystorkat och malet. Detta gör att man kan tillgodogöra sig alla nyttigheterna. Bärpulvren är väldigt koncentrerade,för att göra en tesked går det åt ca 1-1,5dl bär.

blåbär2

Blåbärsmaränger
3 dl äggvita
2 dl socker
1,5 msk blåbärspulver
0,5 tsk citronsaft

Sätt på ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitan vit och fluffig. Dela upp sockret i två delar, tillsätt blåbärspulvret i ena delen. Vispa i det rena sockret lite i taget i äggvitan, tillsätt sedan blåbärssockret. Vispa allt till sockret löst upp sig, det kommer dock vara kornigt p.g.a. av blåbärspulvret. Häll till sist i citronsaften. Klutta ut med sked eller spritsa för hand på bakplåtspappersbeklädd plåt. För extra smak strö lite blåbärspulver på toppen av marängerna.
Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende på storlek och om man vill ha torra eller sega maränger, ju mindre maränger desto kortare tid och vice versa.

blåbär5 blåbär6blåbär4 blåbär7

Larssens har flera olika sorters bärpulver,
varför inte testa att göra maräng på tex tranbär eller svartavinbär?

Kram Karin


blåbär8

Och vinnaren är…


Det var inte lätt, både familj och vänner fick hjälpa till att kora en vinnare
men nu har vi äntligen bestämt oss!

”Gubbvännen börjar träda in i dimmorna. För att nu träna honom själv och senare berätta för personal på hemtjänst och demensboende
om hans liv vill jag göra en minnesbok.
Jag får ta barnen till hjälp med gamla fotografier.”

Grattis Helena!

Du har vunnit en egendesignad fotobok hos
Önskefoto
till värde av 550 kr och frakt på 129 kr.

Maila mig på karin@bagerskan.se

Kram Karin

onsdag 24 augusti 2016

Knapriga citronkakor med krämig fyllning


citron1


Inför min 40-års dag bakade jag massor av olika kakor som jag bjöd på, dessa godingar glömde jag dock längst in i frysen. Tråkigt för mina gäster, men ack så trevligt för mig själv att njuta av med en kopp kaffe i solskenet! Jag tror dock inte mina gäster led någon större nöd då jag dukat upp en rejäl kak- & tårtbuffé, mer om det i ett senare inlägg. 

citron2

Knapriga citronkakor
ca 50 st, beroende på storlek

250 rumsvarmt smör
400g / 6,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
rivet skal och saft från en citron
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
420g / 7 dl vetemjöl

Sätt på ugnen på 175 grader.
Tvätta och torka rent citronen. Vispa smör och socker krämigt, tillsätt citronsaft, rivet citronskal, vaniljsocker & ägget och blanda om. Blanda ihop salt, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl och tillsätt. Jobba ihop till en deg, känns den kladdig låt den vila en stund i kylen. Rulla bollar av degen eller kavla ut den på mjölat bord och stick ut runda små kakor. Lägg på plåt och strö på lite socker, baka av i ca 10 minuter tills kakorna fått lite färg.

citron8 citron7


Smörkräm
75 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1-2 msk grädde

Vispa ihop smör och florsocker, tillsätt grädden till önskad konsistens. Spritsa lite smörkräm på hälften av kakorna och lägg ihop. Ställ i kylen eller hugg in direkt…

citron4citron5

tisdag 23 augusti 2016

Tävling - Önskefoto


bakbok bakbok3bakbok5

Nu har du möjlighet att vinna en egendesignad fotobok hos Önskefoto 
till värde av 550 kr och frakt på 129 kr.


Du måste svara på två frågor, skriv svaren i en kommentar.

1. Hur många olika fotoböcker kan du välja mellan?
Svaret hittar du på deras hemsida –
Önskefoto.se
(totalt S, M, L och XL. Ej inräknat temaböckerna)
2. Motivera vilken sorts bok du skulle göra om du vann och varför!

Tävlingen pågår till slutet av veckan och avslutas söndag den 28 augusti kl 22.00
Vinnare presenteras under nästa vecka!

Lycka till, kram Karin

torsdag 18 augusti 2016

Långstrump & Nilsson


pippi2

Vera älskar Pippi Långstrump och herr Nilson så självklart skulle hon få en pippi-tårta till sin födelsedag!
Fylld med vaniljkräm och jordgubbskompott, täckt med marsipan och dekorationer i sockerpasta.


pippi3 pippi5pippipippi4

tisdag 9 augusti 2016

OS i rulltårta!


PICT0012

Ingen har väl missat att det är OS i London OS i Rio just nu… Trots att jag är ganska anti-sport så såg jag på invigningen och blev imponerad över vilket jobb dom lagt ner, bara att regissera 2500 statister…!
Just rulltårta är faktiskt ett gammalt klassiskt engelsk bakverk och vad passar då inte bättre än att pimpa den OS-style? Att göra mönster i tårtbotten har jag sett flera göra på internet och nu tog jag äntligen chansen. Och trots grundlig eftertanke och mycket förarbete så blev det inte riktigt rätt ändå… *ler*

Rulltårta, grundrecept
15-20 skivor
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Bred bär eller sylt över kakan och rulla ihop. Skär rulltårtan i skivor.

Mönster
För att göra mönster tar du undan lite smet i en eller flera skålar och färgar i önskad färg. För att få stark färg rekommenderar jag pastafärg framför hushållsfärg. Spritsa ut ditt mönster med hjälp av en sprits. Vill du spritsa utefter ett mönster är mitt tips att först rita upp det på baksidan av bakplåtspappret, då bilden/mönstret kommer hamna på utsidan av rulltårtan så som du gör det behöver du inte tänka på att göra det spegelvänt.
Baka antingen av mönstret i ugnen i ca 3 minuter eller låt stå ett tag i frysen tills allt stelnat. Bre sedan över resterande smet över mönstret, hjälp till med en liten sked för att få smet i alla skrymslen och vrår.



,,3++++++++++++++++++++++++++++++++++, PICT0004

Felet jag gjorde var att tro att mönstret skulle hamna spegelvänt så jag skissade därför upp ringarna och färglade tvärtemot verkligheten. Att färga smet och spritsa var betydligt kladdigare än beräknat. Dels gick det åt mindre smet än jag färgat och sen var tårtsmeten rinnig så många av ringarna flöt utanför sin bestämda plats…

PICT0005 PICT0006
När man ska göra mönster på en rulltårtebotten kan man antingen frysa mönstret så att det stelnar och sedan bre på resterande smet eller baka av mönstret några minuter i ugnen och efter det bre ut smeten. Jag har än så länge bara testat att baka av mönstret vilket funkade riktigt bra. Risken med att baka är att mönstret blir överbakat och hårt, i värsta fall bränns, men det går mycket fortare än att frysa smeten.

PICT0010

Rulltårtan fyllde jag med ännu en engelsk klassisker - curd gjord på jordgubbar, jättegod! (Recept kommer i ett senare inlägg) För att rulltårtan inte skulle bli så söt bredde jag även på ett lager vispad grädde.

PICT0016PICT0022 PICT0023

Detta var första gången jag gjorde en mönstrad rulltårta och definitivt inte den sista! Det är ett roligt sätt att piffa till ett ganska enkelt och lite tråkigt bakverk. Vill du ha fler idéer på vackra o roliga mönster som man kan göra så googla på “patterned swiss roll”.

Jag hejar vanligtvis inte på sport men jag hoppas ändå att Sverige tar hem många medaljer, både guld, silver och brons. Heja heja!!

Kram Karin

PICT0037PICT0032