onsdag 27 juli 2016

Pavlova med salt dulce de leche & röda vinbär


vinbär5

Min födelsedag närmar sig med stormsteg och dessvärre kan inte min bror och hans flickvän vara med och fira, däremot så mellanlandade de här hemma innan de skulle vidare till Öland. Ett perfekt tillfälle att fira den kommande 40-års dagen ( ja jag börjar bli gammal) och med en buske dignande med röda vinbär så slängde jag ihop en rysligt god och fräsch pavlova. Jag inspirerades av min mammas klassiska efterrätt – tjinuskisås (kolasås med ett finare ord) med frysta röda vinbär, underbar gott där kylan från vinbären gör kolasåsen härligt seg.

vinbär2 vinbär4

Pavlova-tårta
Marängbottnar
8 – 10 bitar, receptet går att dubblera
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1 msk majsstärkelse/maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk syra - vitvinsvinäger, citronsaft eller ättika
Syran och saltet gör att den gräddade marängen blir lite seg i sitt inre, medan ytan blir mer frasig.

Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård, testa att vända bunken upp o ner. Vispa till sist i majsstärkelse, vaniljsocker och valfri syra.
Rita ut fyra ringar, ca 15-20cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Vänd på pappret, lägg på en plåt och spritsa/kleta ut maränger inom markeringarna. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat.
Marängen kommer vara mjuk men ha en krispig yta! Låt bottnarna vara kvar på bakplåtspappret tills det är dags att lägga ihop då de är ganska kladdiga. Förvara dom i kylen eller i skafferiet, täck försiktigt med en ren kökshandduk.


Montering
Hemkokt kolasås eller en burk dulce de leche
Havssalt
Röda vinbär
1 liter grädde

Vispa grädden till önskad fasthet. Lägg en marängbotten på ett tårtfat, ringla eller bred ut kolasåsen, ös på rikligt med röda vinbär och strö sist på lite lagom havssalt. Bred ut grädde och på med nästa lager, fortsätt tills tårtan är klar. Avsluta med att dekorera med grädde och några vinbärs-klasar.

Voila, nu är det bara att njuta…!

vinbär7vinbär6vinbär3