söndag 24 april 2016

Fiskelycka med drömmar om gammelgäddan


fiske12

MASSOR AV FISKAR
Allting på tårtan är ätbart utom själva fiskespöt. Båten är gjord av ricekrispie treat och täckt med Odense sockerpasta. Den lille fiskaren och alla fiskarna är också gjorda av Odense sockerpasta.
Tårtan är fylld med haoolnsylt, vaniljkräm och grädde, täckt med marsipan.


fiske fiske3fiske5fiske6fiske7fiske8

DETALJER
Kommer inte ihåg när jag modellerade sist men detta var en riktigt rolig tårta att göra med alla detaljer
– fiskaren, alla fiskar, ölburken, sjögräs och vågor.


En lycklig fiskare En ölburkGammelgäddan
fiske11På väg hemåt

fredag 22 april 2016

Syrlig hallonsorbet med smak av sommar


hallon10

Som jag har titta och längtat efter att få fotografera alla dessa vackra vitsippor som syns överallt. Jag har länge fantiserat om att ha en tårta eller liknande stickandes upp ur ett hav av vitsippor. Något jag fortfarande drömmer om men nu har jag i alla fall fotat lite hallonsorbet i en klunga med dessa vårliga sippor.

hallon3

Den härliga färgen. Den sötsyrliga smaken. Den svalkande kylan. Längtan efter en varm sensommarkväll i goda vänners lag. Den perfekta avslutningen efter en härlig sommardag!

Syrlig hallonsorbet


500 g hallon
1 dl vatten
0,5 – 1 dl socker/sötningsmedel

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp en stund. Kör i genom hallonsåsen med en stavmixer. Om du vill kan du sila såsen för att få bort alla kärnor. Häll över såsen i en skål och ställ i frysen. Låt stå i ca två timmar, rör dock om med jämna mellanrum.

För att få dessa runda glasskulor använde jag en silikonform från Bakers.
Den heter Flexipan mini rund/halvkula och ger 70 halva kulor vilket genom lite sammanförning ger 35 glasskulor.
http://bakers.se/catalog/products/flexipan-mini-rund-halvkula-d-29x18-mm-70-fig-11800-1

hallon4
hallon7 hallon6hallon8hallon9

onsdag 20 april 2016

Mandel & choklad biscottis utan mjöl och socker


bis

Denna frustration! När jag sitter i bilen och kör bil här hemma på grusvägarna ser jag det ena perfekta stället efter det andra men sen när det väl är dags för att fotografera lite godsaker så hittar jag inget bra ställe alls. Otroligt irriterande. Missförstå mig rätt, det finns massor av vackra mossbeklädda murar men det gäller att hitta det ställe som passar bäst för just det bakverket, och det är inte alltid det lättaste. Inte helt nöjd med dessa bilder, lite för mycket löv för min smak men det gäller att vidga sina vyer och testa nya miljöer.

biscotti

Dessa knapriga biscotties med både choklad och mandel gick hem hos maken, dock inte barnen. Då jag smaksatt dom med bittermandel-essens så är de lite mer ett bakverk för vuxna. De är dessutom gjorda utan varken socker eller mjöl så de passar dig som försöker äta lite nyttigare.

Mandel & choklad biscotties
10 – 15 biscotties

75 g smör
1 msk sötningsmedel – sukrin melis/sötströ
3 ägg
2 – 3 droppar mandel-essens/bittermandel-essens
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 dl mandel
1 dl grovhackad choklad

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Vispa under tiden ägg och sötningsmedel till vitt och fluffigt. Tillsätt det smälta smöret och några droppar essens för extra mandelsmak. Vispa ihop till en jämn smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt det, mandel och choklad till äggblandningen och rör ihop till en deg. Låt svälla i 5-10 minuter.
Lägg degen på en bakpappersbeklädd plåt och forma till en avlång limpa. Baka av i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta ut limpan och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Skär lagom tjocka skivor, 1 – 1,5 cm och sprid ut kakorna på plåten. Ställ i ugnen och baka av i ca 1 timme till tills de är helt torra. Vänd kakorna efter halva tiden så att de torkar på båda sidorna.

Kram Karin

biscotti4biscotti7

måndag 18 april 2016

Små cheesecake cupcakes med salt dulce de leche


cheese

Att fotografera ute är minst sagt en utmaning. Igår fick jag ta långa pauser emellanåt när solen fick för sig att skina med sina härliga solstrålar. Underbart härligt så här på våren men bara jobbigt när jag ska fotografera. För solens underbara strålar skapar ett alldeles för hårt ljus och skarpa skuggor. Big no no enligt mig!
Nej, jag fick vackert vänta tills nästa lilla moln skymde den skarpa solen och jobba fort. Livet som fotograf är långt ifrån enkelt.

cheese5

Dessa små sötsaker fick 8 tummar upp av familjens provsmakning, barnen ville genast äta fler. Dom är söta, salta och lite syrliga, med andra ord, alldeles underbara!

Små cheesecake cupakes med salt dulce de leche.
12 st mini cupcakes

3 st digistive kex
1 msk smält smör
200 g cream cheese/färskost
3/4 dl socker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl dulce de leche
12 färska hallon
havssalt

Sätt på ugnen på 175 grader.
Mosa kexen och blanda med smöret till en grynig massa. Lägg 12 mini cupcakes-formar i en mini-cupcakes-plåtform. Är formarna stadiga borde dom kunna stå för sig själva om du inte har någon plåtform.
Lägg ca en halv matsked av de mosade kexen i botten och tryck till med tex ett kryddburkslock eller annat som passar, detta för att pressa ut kexmassan ordentligt.
Vispa cream cheese och socker till en jämn smet, kläck i ägget och vispa tills det är blandat. Tillsätt till sist vaniljsockret. Skeda upp smeten i cupcakes-formarna.
Baka av i mitten av ugnen i ca 10 – 12 minuter. De ska vara kladdiga i mitten och helst inte hinna spricka, då är de färdigbakade.
Låt cupcaksen svalna helt innan du skedar på ca 2 tsk dulce de leche på varje kaka, dekorera med ett hallon och strössla på lite havsalt. Sen är det bara att njuta…!

Kram Karin
 

cheese6cheese2chesse6

onsdag 6 april 2016

Kolagrottor med nötter och choklad



kola

Som ni kanske märkt så älskar jag verkligen den småländska naturen och de underbara murarna som täckts av grön mossa. Tanken att dessa byggts för hand är nästan svårt att förstå. Enorma stenbumlingar och de sträcker sig kilometer efter kilometer. Helt otroligt.

 kola3

Dessa kakor har fått högsta betyg här hemma och gått åt i rykande fart. Dom är lika enkla att göra som goda att äta!
Rekommenderas varmt!

Kolagrottor

170 g smör
50g / 0,5 dl socker
175 g mjöl / 2,5 dl mjöl
3,5 g / 2 tsk bakpulver
50 g / 1 dl marsankrämspulver
1 nypa salt

Sätt på ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienser snabbt för hand till en jämn deg. Rulla till bollar, jag vägde mina, ca 30 gram styck. Tryck hål i bollarna och lägg på plåt med bakplåtspapper, baka av i ugnen i ca 10 minuter. Jag använde en minicupcakes-plåtform att baka mina kolagrottor i men det går lika bra med små bullformar. När kakorna är färdigbakade kommer hålen ha sjunkit ihop så man måste göra nya hål för att fylla med kola.

Kolafyllning
Receptet går att dubbla!
ca 150 g Rollo-kolor
1 msk mjölk
en nypa salt
Smält under omrörning till en jämn kolasås. Fyll varje kaka och låt dom svalna så att kolan stelnar.


Dekorera med hackade nötter och ringla smält choklad.
Sen är det bara att njuta…

kola4 kola2 kola1

Jag har samlat alla min vackra naturbilder under hachtagen #bagerskaniskogen 

Kram Karin

kola5

söndag 3 april 2016

Chokladmousse med smak av kaffe serverat med blåbärskompott


kaffechock2

Än en gång så får jag total blockout i vad jag ska skriva för spännande och intressant innan få scrollar ner till själva receptet och tanken slår mig, krävs det verkligen text eller är det okej med bara bilder o recept?
Jag personligen kan inte komma på nån intressant eller rolig text som passar dessa underbara bilder.

Nej, dessa vackra bilder får helt enkelt tala för sig själva.

Kram Karin

kaffechock

Chokladmousse med smak av kaffe serverat med blåbärskompott
4 stora eller 6 små portioner
100g mörk choklad
2 äggulor
4 msk starkt bryggt kaffe
4 + 1 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Ta av när allt är smält, rör i en äggula i taget. Chokladen kommer tjockna ordentligt. Häll i kaffet och rör tills allt är en jämn smet. För att kyla ner chokladen extra och göra den mer lättflytande tillsätt 1 dl grädde.
Vispa 4 dl grädde fluffigt och tillsätt lite av chokladblandningen i taget tills allt är blandat. Häll upp i serveringsglas.
Låt stå minst 1 timme i kylen.

1 dl blåbär
1 msk vatten
1 – 2 msk syltsocker

Lägg allt i en kastrull och låt koka en knapp minut. Låt kompotten svalna något innan du häller den på chokladmoussen. Dekorera med färska blåbär.

kaffechock1 kaffechock3kaffechock4

fredag 1 april 2016

upp å ner ananas kaka

 

ananas

Som små blommor i solsken strålar dessa små bakverk, man kan inget annat än att bli glad när man ser dom. Att dom dessutom är goda att äta är grädde på moset.

Upp å ner annanaskaka
6 kakor

Kaksmet

2 ägg
1,5 dl socker
4 msk ananasjuice
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt


Topping
4 msk smör
1,5 farinsocker
6 ananasringar
6 inlagda körsbär

Sätt på ugnen på 175 grader. Ta fram en muffinplåt och smörj med smör.
Blanda i en skål - ägg, socker och ananasjuice och vispa fluffigt i 2 minuter.
Blanda i en annan skål – mjöl, bakpulver och salt, tillsätt det i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Smält smör och farinsocker i en stekpanna, rör på låg värme i nån minut. Häll smörblandningen i botten på muffinsplåtbehållarna. Beroende på hur stor botten är så kan ananansringarna behöva beskäras för att få plats. Lägg ett körsbär i mitten.
Täck ananasen med kaksmet, ca 3/4 fullt. Ställ i mitten av ugnen och baka av i ca 20 minuter, är formen större kan det ta längre tid. Låt svalna innan du försiktigt skär med en kniv runt kanterna för att lossa kakorna. Lägg på ett fat eller liknande som täcker plåten, och vänd snabbt för att lättare få ut kakorna.

Sen är det bara att njuta…!

Kram Karin
 

ananas3 ananas5ananas2