måndag 18 januari 2016

En mysig start på dagen!


SOVMORGON. LÅNG FRUKOST. I SÄNGEN.
FATTIGA RIDDARE. ENKEL NJUTNING.

fattiga 

Finns det något skönare än sovmorgon? Att få sova ostört enda tills man själv vaknar och sen få äta frukost i sängen. Jo jag vet att det bara är måndag men man måste ju få drömma lite, annars känns fredagen så väldigt långt borta.  Vad säga om lite fattiga riddare, lite fruktsallad och en kopp rykande hett kaff eller the om man gillar det bättre?
Varför inte starta din vanligt gråa vardag med frukost i sängen? Ställ väckarklockan en timme tidigare, förbered smeten, fruktsalladen och kaffebryggaren så slänger du ihop frukosten i ett nafs dan därpå. Och kan njuta av lite vardagslyx i sängen, kan man få en bättre start på morgonen? Tror inte det…


fattiga2

Fattiga riddare
2 portioner

3-4 skivor formfransk, beroende på hungriga du/ni är
1 ägg
1 krm salt
1½ dl mjölk
½ dl vetemjöl
smör att steka i

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, och salt till en slät smet. Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Pudra florsocker på riddarna och servera med färska bär.
Duka upp var sin tallrik med fattiga riddare, dekorera med färska bär. Var sin kopp kaffe, kniv och gaffel. Två skålar med fruktsallad och kanske lite juice att dricka. Här är det bara din fantasi som hindrar dig!

Nästa inlägg blir lite nyttigare njutning, ska se om jag får upp det i slutet av veckan!

Kram Karin


fattiga.7fattiga.4

torsdag 14 januari 2016

Ett gott slut - Chokladpannacotta med hallongelé



FÄRSKA HALLON. MÖRK CHOKLAD. GRÄDDE.
PANNACOTTA. ETT GOTT AVSLUT.


IMG_5730

Just nu äter vi i familjen LCHF, vi har tagot bort socker, mjöl, läsk, pasta, godis, potatis, ris och annat som är rikt av kolhydrater. Vi söker med ljus och lykta efter goda substitut och har hitta några favoriter samt några produkter som går helt bort. Men ibland måste man få njuta lite, så härom dagen gjorde jag en lika enkel som ljuvlig chokladpannacotta, ett perfekt sätt att avsluta en god middag. Inget tillsatt socker och med mörk choklad. Men det ska vara hög procenthalt, minst 70 % och ingen blockchoklad!

Chokladpannacotta med hallongelé
2 stora portioner, men du kan utan problem göra flera små portioner.

100 g choklad
3 dl grädde
2 gelatinblad

Häll upp en skål med kallt vatten. Lägg i gelatinbladen.
Värm grädden i en kastrull. Dela chokladen i mindre bitar och lägg i grädden. Rör om tills all choklad smält. Ta av kastrullen från spisen.
Krama ur gelatinbladen och lägg dom i grädden. Rör om tills gelatinbladen smält.
Häll upp i två fina glas eller skålar. Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

Hallongelé
1 dl frysta hallon
1 dl vatten
1 msk socker eller sötningsmedel
1 gelatinblad

Häll upp en skål med kallt vatten. Lägg i gelatinbladet.
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. Sila om du vill hallonröran genom en sil så slipper du alla kärnor och får en slät gelé. Krama ur gelatinbladet och blanda ner den i hallonröran.

Låt gelén svalna något och se till att pannacottan hunnit stelna innan du häller på gelén, annars riskerar pannacottan att lösa upp sig. Dekorera med färska hallon.



IMG_5729 IMG_5739IMG_5732

Nästa inlägg är totala motsatsen till LCHF men ack så gott!

Kram Karin


IMG_5742

torsdag 7 januari 2016

Gott Nyttigt År!

 

 GOTT NYTT ÅR. NYTTIGT & GOTT.
KNAPRIGT KNÄCKEBRÖD. LCHF.
MASSOR MED FRÖN.

IMG_5685   

Mitt nyårslöfte i år är att ta hand om både mig själv och loggen. För mig personligen så ska jag äta bättre, mindre socker och kolhydrater och mer protein och grönsaker. Än så länge funkar det bra, dock endast inne på dag 4, men det går bättre för varje dag. Gällande bloggen så jobbar jag på en ny sajt som förhoppningsvis ska bli både snyggare och bättre men det tar sin lilla tid.

När jag drar ner på kolhydrater saknar jag bröd, något vi äter en hel del här hemma. Och igår hittade jag ett värdigt substitut för knäckebröd. Både knaprigt, gott och framför allt enkelt, det gillar jag!


IMG_5691 IMG_5693

 

Knaprigt knäcke a´la LCHF

Räcker till en plåt
3 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
2 ägg
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
0,5 tsk salt

Sätt på ugnen på 150 grader.Blanda allt i en skål. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut massan så att den täcker hela plåten. Strö lite flingsalt över och in i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut plåten och skär till lagom stora bitar. Sänk värmen till 120 grader och fortsätt baka av knäcket tills det är knaprigt.

  IMG_5692

Lovar att återkomma med fler goda och nyttiga recept inom kort!

God fortsättning på det nya året!

Kram Karin


IMG_5696IMG_5701