sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 22 december 2015

Juliga pepparkaksbollar


Här kommer en favorit i repris! Dessa pepparkaksgubbar gjorde jag för några år sen och de var riktigt goda, alldeles för goda för att hamna i glömska så därför lyfter jag fram receptet här igen. Så kallas återvinning!

Det var ett tag sen jag bloggade och detta beror på att det underbara program som jag vanligtvis bloggar med <Windows Live Writer> har slutat att samarbeta med min gamla dator så därför måste jag nu blogga utifrån Blogger och dom har mycket att önska. Bilderna hamnar på fel ställen och ja, det blir inte alls snyggt... Men kanske är det en spark i röven för mig att sätta igång med att flytta över bloggen till Wordpress istället, något som jag funderat på lääänge. För just nu är det inte alls kul att blogga...

Men strunt i det, tillbaka till pepparkaksbollarna...!
De går att göra både laktos- och glutenfria!

Pepparkaksbollar
50 stycken


250 g mandelmassa
200 g smör (laktosfritt smör)
4 dl havregryn – inte nödvändigt, jag gjorde utan och dom blev grymt goda!
150 g pepparkakor (glutenfria pepparkakor)
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda – valfritt, förstärker smaken av pepparkaka!


Garnering
150 g sötmandel
75 g hasselnötter
200 g mörk choklad

Riv mandelmassan grovt och skär smöret i mindre kuber.
Lägg allting i en matberedare med kniv. Mixa snabbt ihop. Rulla bollar och lägg dem i kylen.
Hacka mandel och nötter. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Rulla/doppa bollarna i choklad och sedan i nötterna, alternativt strö nöthacket över de doppade bollarna.




Varför inte göra dessa till julens gottebord?

Kram Karin




måndag 14 december 2015

Julig ambrosiakaka med smak av saffran




Som jag längtat efter att få fotografera på de vackra mossbeklädda stenmurarna här hemma och idag tog jag äntligen chansen när saffransdegen låg på jäsning. Det blev lika vackert som jag tänkt mig och kommer snart fotografera där igen. Naturen är för vacker för att inte användas! Även denna kaka har jag länge suktat efter och effektiv som jag är så gjorde jag Lucia-dagen till en riktig bagardag.

Julig ambrosiakaka med smak av saffran & apelsin


150 g Smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 g saffran (två påsar)
1 apelsin, rivet skal

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ut saffranet i lite socker, ev tillsätt lite alkohol för att förstärka saffranssmaken. Tillsätt saffranblandningen i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen i äggblandningen och till sist det smälta smöret och det rivna apelsinskalet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna.


Glasyr

saft från en halv apelsin
ca 5 dl florsocker

Blanda florsocker med apelsinsaft. Bred glasyren på kakan och strö på skal från apelsinen och syltade apelsinskal. Jag har använt mig av en så kallad
channel knife som gör långa strimmor av apelsinskal.




onsdag 9 december 2015

Pepparmint cheesecake

3 dec 022 

…eller egentligen är det en parfait, iallafall om man läser originalreceptet, men man kan lika gärna kalla den för en kall cheesecake som stått i frysen och sedan tinat. Riktigt vad som är skillnaden vet jag inte, men cheesecake brukar innehålla färskost och det gör ju denna. Så jag döper om den till cheesecake! Egentligen hänger det väl på hur länge man låter den tina, halvtinad – parfait, heltinad – cheesecake. Eller vad tycker ni?

Jag har gjort lite småjusteringar och ändrat om receptet till mitt egna, om man nu kan säga så om recept i dagens samhälle. Omöjligt att avgöra vem som var först med ett visst bakverk. Är det gott så ska man dela med sig tycker jag!

3 dec 027

Här kommer receptet på denna godsak som i receptet kallas för kakan…

Polkagris parfait cheesecake
Kan göras gluten & laktosfri

Botten
200 g Marianne-kex (glutenfria & laktosfria chokladkex)

Fyllning
6 dl vispgrädde (laktosfri)
300 g naturell färskost (tyvärr hittade jag bara laktosfri Philadelphiaost)
1,5 dl florsocker
saft från en citron
20 st krossade Marianne-karameller
2 dl hallonsylt
10 – 15 krossade maränger (hemmagjorda om dom ska vara garanterat laktosfria)

Garnering
10 – 15 maränger
Färska hallon

Hacka eller slå med hammare kexen till småbitar. Klä en springform ca 18-20 i diameter,  med bakplåtspapper runt om kantens insida, detta för att kakan ska lossna från formen. Lägg kakbitarna på botten.
Vispa grädden lagom fast. Blanda färskost, florsocker, citronsaft och krossad Marianne - enklast är att krossa dom med en hammare. Lägg karamellerna i en påse, täck med en handduk och slå till smulor. Vänd ner den vispade grädden i blandningen.

Häll i hälften av fyllningen på kexbotten. Klutta ut hallonsylten, gärna blanda in den i fyllningen. Sprid även ut de krossade marängerna och häll sedan på resten av fyllningen. Om du vill så strö över ett gäng krossade maränger på toppen. Ställ sedan kakan i frysen, allra helst i ett dygn eller 12 timmar. Ta ut kakan i rumstemperatur en stund och lösgör den försiktigt från kanterna med en kniv. Jag lät min stå och tina några timmar i kylen och sedan till sist en stund i rumstemperatur, men smaken är som baken.

Dekorera med hallon och maränger. Sen är det bara att njuta…!

Kram Karin 

3 dec 0313 dec 0323 dec 021

söndag 6 december 2015

Pepparkaksgubbar


ANDRA ADVENT. SÖTA SMÅ PEPPARKAKSGUBBAR.
VI KOMMA, VI KOMMA, FRÅN PEPPARKAKELAND.
MÖRDEGSKAKOR MED PEPPARKAKSKRYDDA.


Tiden går fort och det är redan andra advent, bara två veckor kvar till julafton! Jag ligger som vanligt efter, har inte hunnit baka lussebullar eller köpt en enda julklapp. Men jag är lugn, jag har ju hunnit alla andra jular så jag hinner nog med detta året med. Här nedan kommer ett superenkel och snabb genväg till pepparkakor om man som jag inte orkar göra en bautasats med pepparkaksdeg som jag ändå får baka ut själv. Ungarna tycker det i kul i ungefär 7,5 minut, sen lockar något annat. Och kvar står jag med den stora degen… Nej, detta är ett enkelt och lagom enkelt recept som ger en lagom stor sats deg och minst lika goda pepparkakor. Testa vettja!

Detta snabba och enkla recept på pepparkaksliknande deg som ger minst lika goda pepparkakor, du behöver inte heller låta degen vila över natten utan här kan du mer eller mindre sätta igång och baka på en gång! En annan fördel är att det blir en lagom stor deg, så om du inte orkar att stå i bakar i timmar så kör på detta receptet. Jag har utgått från ett enkelt mördegsrecept och sedan lagt till lite godsaker som sirap och pepparkakskrydda. Superenkelt!

Pepparkaksgubbar

200 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3-4 tsk pepparkakskrydda
4,5 dl vetemjöl

Blanda ihop degen och låt den vila en stund i kylen. Kavla ut, ca 4 mm tjockt. tryck ut valfria gubbar med armar och låg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Gör ett snitt längs med armen, in mot armhålan så att armarna blir längre. Lägg en mandel på bröstet och armarna om den som att figuren håller i den. Gör detaljer som ögon, näsa och mun m.m. Baka av i ca 8 – 10 minuter tills gyllenbruna. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna på slät yta.

Vill du kan fortsätta dekorera dina figurer med färgad kristyr…



Blev dom inte söta? Små pepparkaksgubbar eller varför inte små tomtenissar som alla bär på varsin mandel,
kanske är de på väg till ett av julens alla glöggpartyn? Eller kanske för att göra egen mandelmassa?

Önskar er alla en mysig andra advent!

Kram Karin

    3 dec 014

tisdag 1 december 2015

Somrig cheesecake


SOMMARLÄNGTAN. INGEN SNÖ. SOMRIG CHEESECAKE.
NYPLOCKADE HALLON & SOMMARVARMA JORDGUBBAR.
ENKELT OCH GOTT.


Så här i mellanlandet mellan höst och vinter kan jag ibland längta tillbaka till sommaren. Nyplockade hallon och sommarvarma jordgubbar… Med denna enkla och så klart lika goda cheesecake så får du en härlig smak av sommaren. Men självklart går den att göra julig genom att smaksätta botten och/eller fyllning med juliga smaker!

Somrig cheesecake

Botten
40 g smör
70 g digestivekex

Fyllning
200 g naturell färskost
Psst! Arla har nyligen kommit ut med egen färskost som funkar precis lika bra som Philadelphia, om inte bättre. Dessutom så innehåller den inga konstigheter utan bara grädde, skummjölk, salt, syrningskultur.
130 g socker
2 g vaniljsocker (knappt 1⁄2 tsk)
150 g vispgrädde (ca 1,5 dl)
Om du vill ha juligare smaksätt med pepparkakskrydda eller saffran…

Pynt
Färska bär eller frukter i säsong

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen fint. Blanda smör, kanel och kexsmulor och tryck ut i
botten på små runda ringformar som är fodrade med plastfilm, t.ex. klippta resmor av oh-papper.

Vispa färskost, socker och vaniljsocker till en fluffig konsistens. Vispa grädden mellanhård och vänd försiktigt ner den i färskostsmeten. Fyll bakformen med cheesecakemassan och ställ i kyl i ca 20 min.

Tryck försiktigt ut cheesecaken ur formarna och dra av plastfilmen. Dekorera med färska bär eller frukt.

Canon juli 347Canon juli 351

De ringar jag använt kallas för bakelseringar och finns i olika storlekar, höjd och diameter. Dessa finns att köpa hos Bakers som numera vänder sig till oss privatpersoner. De är enkla att använda och rengöra.
Du kan göra cheesecake, baka tårtbotten, använda som utstickare, göra glass… Bara fantasin som stoppar dig, användningsområdena är minst sagt många!

Direktlänk:
http://bakers.se/catalog/groups/bakelseringar