sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 27 mars 2015

Tropisk cheesecake i glas


Canon 2015-02-10 042

Cheesecake, detta enkla men ack så goda bakverk. Gör det i ett glas och det blir ännu enklare, krävs ingen ugn eller frys. Bara fyll med godsaker och njut, perfekt till fredagsmys!

Till denna cheesecake behövs tre beståndsdelare:
Räcker till 4 glas/portioner

Knaprigt
Jag grovhackade ett paket med Butter crisp, ca 100 g men det går självklart lika bra med någon annan god kaka.

Krämigt
Vispa 2 dl grädde, mjukrör 200 g Philadelphiaost tillsammans med en knapp dl florsocker, vänd ner grädden i oströran.

Fruktigt
Jag tog en burk skivad ananas, 3-4 persikohalvor – skär frukten i mindre bitar. Lägg allt i en skål.
Riv skal från en lime och pressa ut saften i fruktskålen. Tillsätt ca 2-3 msk farinsocker. Låt allt stå en stund, ju längre desto godare!

Canon 2015-02-10 002Canon 2015-02-10 008 

Lägg allt om lott i vackra glas, t.ex. börja med kaksmulor, krämig oströra och fruktsallad, kaksmulor, krämig oströra, ja ni fattar…
Dekorera med skivor av lime, apelsin eller clementin och riv lite limeskal över allt. Njut!

Gott. Enkelt. Vackert.

Trevliga helg-kramar Karin

Canon 2015-02-10 022Canon 2015-02-10 026Canon 2015-02-10 031Canon 2015-02-10 030Canon 2015-02-10 019

tisdag 17 mars 2015

Elmers doptårta


Canon 2015-02-10 013


Lilla Elmers dopdag firades med buller å bång och självklart en både vacker o god tårta. Önskemålet var en turkos tårta med guldpärlor, en sovande liten bebis i en vacker blomma och ett litet tåg med namnet Elmer. Riktigt nöjd med slutresultatet!

Bebisen är dock inte handgjord utan stöpt i en form, önskar jag vore så duktig. men tur nog så finns det genvägar som är smarta att använda. Färga en bit marsipan/sugarpaste i hudfärg. Det finns färdigfärgad men personligen är den för blek för min smak så jag färgade den med pastafärg (Copper). Arbeta pastan mjuk och tryck försiktigt ner den i formen, se till att den är nertryckt ordentligt. Skala försiktigt bort överflödig pasta så att inget sticker ut. Låt hela formen stå i frysen i minst 10 minuter, sen kan du försiktigt ta ut bebisen ur formen. I och med att du fryser den så bibehåller bebisen sin form och deformeras därför inte. Håret målade jag med lite pastafärg utblandad med ren alkohol.

Blomman är flera stora droppformade blad som jag rullat på kanten med en Bulbulous cone så att dom blev lite vågade. Jag gjorde flera olika storlekar som jag sedan lät torka över natten, gärna i en skålformad behållare så att de bibehåller sin form. Dagen därpå la jag de stora bladen i en cirkel, lite omlott, sen fortsatte jag mot mitten med mindre och mindre blad. Som klister använde jag lite kristyr. Själva mittendelen av blomman målade jag gul med lite pastafärg utblandad med ren alkohol. Själva blomman pudrade jag sedan med pärlemorsskimmer.

Nog pratat, nu får ni njuta av en massa bilder istället!

kram Karin 

Canon 2015-02-10 015Canon 2015-02-10 016Canon 2015-02-10 009Canon 2015-02-10 017Canon 2015-02-10 007Canon 2015-02-10 011 Canon 2015-02-10 023

torsdag 12 mars 2015

Lime- & jordgubbscheesecake


 Canon 2015-02-10 067


Min kära svägerska utbildar sig just nu till präst och jag fick möjligheten att vara med på hennes Högmässe-slutprov. Hon och hennes klasskamrater höll alla var sin högmässa med olika teman. Intressant och lärorikt. Sen att det var fyra högmässor i rad är ju en annan sak, men vad gör man inte för sin familj. Snäll som jag är så tog jag med mig lite fika – en lime & jordgubbscheesecake. Inte det vackraste bakverket men ack så god, till o med prästkandidaterna lovordade den.

Lime- & jordgubbscheesecake
Räcker till 10 – 15 personer

Botten
Då jag gillar en tjock botten så jag ökade receptet något – se parenteserna.

15 st digestivekex (20 st, nästan ett helt paket)
125 g smör, ej smält. (160 g)

Sätt på ugnen på 200 grader. Kör allt i en matberedare till en jämn massa och tryck ut i en springform, ca 24 cm. Grädda i ca 8 – 10 minuter tills den ser bakad ut. Det krävs något längre tid om du använder det större receptet.

Fyllning
500 g Philadelphiaost
3 ägg
1,5 socker
Saft från en lime

Rör osten mjuk i en egen bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan, rör sedan ner Philadelphiaosten och saft från en lime.
När botten är färdiggräddad så häll på fyllningen, botten behöver alltså inte svalna. In i ugnen igen i ca 15 – 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt svalna och ställ sedan i kylen i en timme´.

Gelen
1,5 liter jordgubbar (färska eller frysta)
3-4 dl jordgubbssaft
6 gelatinblad
Rivet skal från en avtvättad lime

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå i 5-10 minuter.
Dela jordgubbarna om de är stora, personligen jag gillar små hela jordgubbar.

Är det köpta frysta jordgubbar ?
Då rekommenderar jag att man kokar dom, gärna med jordgubbssaften och det rivna limeskalet. Detta för att döda eventuella bakterier som tyvärr i värsta fall kan ge magsjuka.  Låt den kokta saften svalna tills lite mer än fingervarmt. Krama försiktigt ur gelatinbladen och rör ut dom i saften

Är det färska jordgubbar? Eller frysta men hemmaplockade gubbar?
Eventuellt tina, skölja av och rensa bort allt skräp samt noppa dom. Värm försiktigt upp saften så den blir lite mer än fingervarm, krama försiktigt ur gelatinbladen och rör ut dom i saften. Blanda även i det rivna limeskalet.

Lägg jordgubbarna på kakan och täck den med saften. Låt cheesecaken stå i kylen i några timmar tills gelen stelnat helt, om möjligt helst över natten.

Varför inte fika ute i detta härligt soliga vårväder?

Kram Karin

Canon 2015-02-10 068Canon 2015-02-10 066Canon 2015-02-10 070Canon 2015-02-10 069

onsdag 4 mars 2015

Beskrivning – Eiffeltornet i kristyr




Som ni vet så gillar jag utmaningar och vem är jag att tacka nej till en tårta med ett Eiffeltorn? Stående på en tårta? Det var inte det enklaste men jag tycker faktiskt att det blev ganska fint. Man ser ju klart och tydligt att det är Paris mest kända sevärdhet.
Det kan verka jättesvårt men följer man dessa steg så blir det ganska enkelt.

1. Skriv ut bilden
Högerklicka på bilden och spara den på din dator. Öppna ditt bildprogram och skriv ut i önskad storlek.

eiffeltower


2. Rör ihop kristyr
1 äggvita, ca 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit/citron samt lite svart pastafärg. Kristyren är färdig när du kan göra fasta toppar. Vik ihop en lite strut och fyll med kristyr. Klipp ett litet hål.

3. Spritsa
Ta fram ett bakplåtspapper och lägg ovanpå ritningen. Spritsa sektion 1, mönstret behöver inte vara exakt enligt bilden. Flytta bakplåtspappret en bit och spritsa sektion 1 igen, gör om detta två gånger till så att du har fyra delar av den nedre sektionen. Fortsätt sedan med de andra sektionerna. Det ska alltså vara fyra dela av varje sektion, totalt 16 bitar. Låt alla delar torka över natten. Spara eventuellt överbliven kristyr i en plastpåse, väl försluten. Spritsa även små rundlar som du kan använda till toppen på tornet. 



4. Montera
När alla bitarna torkat så är det dags för montering. Jag använde den överblivna kristyren som klister, den smälter in snyggt men tar en evighet att torka. Självklart går det bra med riktigt klister med tornet går då inte att äta. Montera varje sektion för sig och låt torka, efter det kan du börja bygga själva tornet. Hela detta momentet är ganska pilligt, då det helst ska vara så rakt som möjligt. Men samtidigt är det lite charmigt när det blir snett och vint, då syns det ju att det är handgjort med kärlek.
Det färdiga tornet är skört men ack så vackert. Lycka till!

Kram Karin  

Canon 2015-02-10 030Canon 2015-02-10 012