sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 31 oktober 2014

Visste du att…


… man kan använda majonnäs som hårinpackning?

Den innehåller en massa nyttigheter som ägg, olja och vinäger och tillför därmed näring, glans och volym. Perfekt för hår som är torrt och skadat. Gör inpackningen en dag när du vet att du inte kommer att gå ut, oljorna som sitter kvar i håret kommer att fortsätta att vårda håret tills du tvättar det med schampo. Lukten av majonnäs försvinner ganska fort.

1 dl majonnäs
½ dl olivolja
3 st. äggulor

Blanda ingredienserna i en skål. Gärna rumsvarm majonnäs, om inte kan du micra den i några sekunder. Massera in inpackningen i hela håret ta gärna extra mycket på topparna. Täck håret med en duschmössa och linda sedan en handuk över mössan så att det inte blir kallt. Låt verka minst 10-20 min. och skölj sedan ur med ljummet vatten. Skölj av inpackningen med bara vatten och inte schampo och avsluta med att skölja håret med kallt vatten. Vänta några timmar innan du tvättar håret med schampo, ju längre du väntar desto större nytta gör det.

Blir det över av inpackningen och du inte vill spara det kan man använda det som en återfuktande ansiktsmask. Kan även användas på torra armbågar och knän.

Kram Karin

torsdag 30 oktober 2014

Små personliga pajskal


 smör

Istället för en enda stor paj kan det vara kul att servera små personliga pajer. Tänk lyxen att få en helt egen paj, allt gott till en själv utan att behöva dela. Med dessa små pajformer kan man njuta utan allt för dåligt samvete. En paj var innebär ingen omtagning utan en perfekt lagom stor portion njutning.

Pajdeg

2 dl mjöl
0,5 dl socker
75 g kallt smör
2 msk sirap
1 äggula

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop allt till en fast deg, låt den vila, gärna i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen på mjöligt bord, ca 0,5 cm tjockt.

En muffinsform i teflon behöver inte smörjas, jag mjölade snarare för att degen inte skulle fastna för mycket.

Tryck försiktigt ner en bit deg , ca 12 * 12 cm stor i en muffinsform. Går degen sönder är inte det hela världen, det går att lappa och laga med deg. Se till att alla sprickor och hål täcks med deg, annars finns det risk att skålarna spricker. Skär försiktigt med en kniv bort överflödigt deg så att du får jämna och fina kanter.

Fyll varje pajform med aluminiumfolie och tryck tätt mot degen. För att ytterligare stabilisera pajkanten från att rasa kan du fylla aluminiumfoliet med okokta ärtor som du försiktigt trycker ner i formen. Baka pajskalen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Njut under tiden av en massa vackra bilder, fortsättning längre ner i inlägget.

 DegMjöl o degDeg och kavelMuffinsform

Ta ut formen och lyft försiktigt ur aluminiumfoliet (med ärtorna) och ställ åt sidan. Pajskalen är nu nästan färdiga men för att få dom mer krispiga så ställ in dom i ugnen igen i ca 2 – 3 minuter tills de fått fin färg. Väl färdiga i ugnen så låt skalen stå kvar i formen, de lossnar först när de svalnat. Ingen panik, de kommer lossnar när allt är kallt. Om nu så inte skulle vara fallet så för försiktigt in en kniv mellan form och pajskal så lossnar dom.

Dom må ha blivit knöliga på insidan av aluminiumfoliet men på utsidan är de raka och fina, det är ju det viktigaste. Dessa små sötnosar tänkte jag fylla med äpplen,  min underbara äppel- & kanel kolasås som jag gjorde härom dagen och lite crunchig smuldeg. Gudomligt gott!

Önskar er alla en härlig Allhelgona helg / Halloween!

Många kramar Karin 

Söta små pajskal Pajskal Pajskal o kavel


tisdag 28 oktober 2014

Äppel- & kanel kolasås


Canon 28 461
Nu när hösten är blir min längtan efter tända ljus, en tjock filt och äppelpajer i alla dess former ett stort begär. Jag ha den senaste tiden funderat på just äpplen och vad gott man kan hitta på med denna härliga frukt. En tanke som inte ville lämna mig var en kolasås med smak av äpplen och kanel, hur mycket godare kan det bli? Att lägga ner några äppelbitar i den kokande kolasåsen, några stänk av äppeljuice och lite kanel. Låta det koka bubblande till en underbar dröm…

Canon 28 467

Äppel- & kanel kolasås
Receptet går att dubbla.

1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde (går bra med laktosfri)
2 små skalade äpplen i klyftor
3 msk äppeljuice
1 kryddmått kanel

Koka upp socker, sirap, grädde och juicen. Lägg i äppelklyftorna och kanelen, låt puttra tills äppelbitarna är mjuka. Ta upp dem och ställ åt sidan på ett fat. Låt kolasåsen fortsätta koka i ca 10 minuter till, den ska kännas ganska såsig. För rätt konsistens så häll upp lite sås på ett fat, låt den svalna och dra en sked genom pölen. När såsen inte rinner ihop är den klar!

Canon 28 470Canon 28 486

Servera såsen varm eller låt den svalna och tjockna. Den är grymt god både varm som kall!
Ringla den över glass, de kokta äppelbitarna eller bara njut av den med sked över diskbänken…

Kram Karin

 Canon 28 504 Canon 28 511 Canon 28 513   

 

söndag 26 oktober 2014

Söndags sött a´la LCHF


IMG_0614 


Söta maränger a´la lchf

3 äggvitor
0,5 – 1 dl Stevia strö

Sätt på ugnen på 100 grader, ej varmluftsblås.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Strö under vispning i lite i taget av sötningsmedlet och tillsätt ev smak-essens och färg. Baka av i ca 40 minuter, tills de känns genomtorra.


IMG_0572IMG_0573

Vanligtvis går det att vispa marängen blank och fin men med sötningsmedel så går tyvärr inte detta. Kornen smälter aldrig som vanligt strösocker och till slut så riskerar marängen att skära sig, därför ser mina maränger korniga ut. De bibehöll dock formen fint, fick lite för mycket färg men det löser man med lägre värme och längre tid i ugnen.

IMG_0605

Önskar er en skön söndag och en bra start på nästa vecka!

Kram Karin

IMG_0606IMG_0610   IMG_0616Kopia av IMG_0620  IMG_0621 IMG_0628  IMG_0624

lördag 25 oktober 2014

Snurrigt värre


IMG_0542

Igår var det Internationella FN-dagen vilket innebär att skolan engagerar barnen till att samla in pengar. Bland annat så krattar de stora barnen i trädgårdar medan de yngre står utanför affären och säljer hembakat. Självklart vill jag som förälder bidra och gjorde dessa härligt färgglada kakor som jag sett i olika bloggar. En riktigt rolig och härligt barnslig kaka!

Snurriga kakor

250 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
7,5 dl mjöl

Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och ägg. Blanda i mjölet till en smulig deg. Dela upp degen i lika många antal färger som du vill ha. Jag la varje degklump i varsin skål. Tillsätt lite pastafärg + en gnutta vatten till respektive deg och blanda ihop tills degen är smidig och har en jämn färg. Det funkar även med hushållsfärg och då behövs inget extra vatten. Färgerna blir dock inte lika klara som med pastafärg.

Låt degarna vila lite i varsin plastpåse. De klarar sig ett bra tag i kylen men då blir degen hård och svår att kavla, arbeta den mjuk först.

Kavla ut en deg i taget på ett mjölat bord – ju tunnare desto fler lager i kakan. Borsta bort det mesta av mjölet. Pensla ovansidan med liten vatten så att nästa lager deg fäster när du rullar ihop allt. När alla degarna är kavlade och ihop lagda är det dags att rulla ihop allt till en rulle. Var inte orolig om den yttre degen spricker lite, det ordnar sig senare. Se dock till att kavla rullen så tätt som möjligt så att lagrena sitter ihop.

Rulla in korven i plastfolie och rulla lite extra så att den blir fast, i och med detta försvinner sprickorna. Låt korven ligga minst 30 min i kylen. så att den blir riktigt kall. Skär sedan tunna skivor, ca 0,5 cm och lägg på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Baka av i ca 8 minuter, kakorna är klara när du kan putta på dom. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna.


IMG_0516IMG_0520IMG_0523IMG_0526 
 
IMG_0529 

Jag önskar er alla en härlig helg!

Kram Karin

IMG_0540   

fredag 24 oktober 2014

Visste du att…


… jordgubbar är den enda frukt som har sina frön på utsidan? 

Dessa små gula prickar är framtida jordgubbar medans det stora röda bäret bara är en svällkropp.  En enda jordgubbe kan ha 200 frön. Det framgår dock inte om man kan så egna jordgubbar med dessa frön. Efter lite googlande så kan jordgubbsfrön nog växa, men de blir inte som ”föräldrarna”. Jordgubbarna förökar sig genom korsning och man får inte samma som föräldraplantorna. I bästa fall hittar kanske man kan få fram en ny bra sort, men risken är stor att det blir något sämre.

Varför inte testa nästa sommar!?

Kram Karin

måndag 20 oktober 2014

Nalle Puh och hans vänner


2014-10-04 09.49.15 

Lille Walter fyller två år och han älskar Nalle Puh,
självklart ska han få en tårta med sina favoriter!


Detta var en utmanande och riktigt rolig tårta att göra. Jag utgick från en bild på Puh & hans vänner och utefter den växte dom fram men i en mer 3D version. Alla figurer är gjorde en och en för att sedan sammanstråla i denna gruppbild. De är alla gjorda i marsipan och en del dekorering är gjord med ätbar tuschpenna.

Måste erkänna att jag blev ganska nöjd med denna tårtan. Ganska mycket faktiskt.

Här kommer en drös med bilder, titta och njut!

Kram Karin


2014-10-04 09.48.022014-10-04 09.48.17 2014-10-04 09.48.23 2014-10-04 09.48.23-12014-10-04 09.48.30 2014-10-04 09.49.06

söndag 19 oktober 2014

Söndags sött a’la LCHF


2014-10-19 18.25.10

I lördags var en stor och viktig dag i dubbel bemärkelse – inte nog med att vår älskade lilla kärlek Alice fyllde 3 år mot vår vilja. Tiden går alldeles för ofattbart fort!. Men barn växer och blir större o äldre oavsett vad vi må önska. Dessutom så var det även min och makens 11:e (!!) bröllopsdag! <3 <3 <3

Och vilket bättre sett att fira detta än med ljuvligt goda chokladtryfflar med hallonsmak?

Chokladtryffel med hallonsmak
Detta räcker till ca 15 tryfflar. Receptet går att dubbla utan problem.

100 g mörk choklad med hallonsmak
50 g smör
0,5 dl grädde

Finhacka chokladen. Koka upp smör och grädde någon minut. Häll i chokladen och rör om tills allt smält.
Du har nu två val. Låt smeten stelna lagom i rumsvärme för att rulla bollar för hand eller fyll valfria formar med tryffelsmeten, låt stå kallt i ca 1 timme tills tryffeln stelnat helt. Pudra med kakao eller ät dom som dom är.

Önskar er en underbart härlig kommande vecka!

Kram Karin

2014-10-19 18.25.222014-10-19 18.25.36  2014-10-19 18.25.55 

Kolhydrater i en sats:
Mörk choklad med hallonsmak – 33 kh och grädde 0,5kh. Gör du en sats på 15 tryfflar kostar en liten sötsak ynka 2,2 kh.

fredag 17 oktober 2014

Visste du att…


…man i 20 år har man försökt odla fram det nordiska blåbäret med hittills har ingen lyckats!

Här kommer en massa intressant fakta om våra älskade blåbär.

Blåbärsbusken kan bli 30 år.
Blåbären blommar någon gång runt maj/juni och mognar i juli och augusti.
Blåbärsriset täcker så mycket som 17 % av Sveriges yta och är vårt mest populära bär tillsammans med lingon och hallon.
Blåbär innehåller endast 59 kalorier per 100 gram, 20-30 procent av blåbären består av naturligt socker.
Blåbär förlorar inga nämnvärda näringsämnen i samband med nedfrysning, näringsförlusten är större vid tillverkningen av blåbärssylt och blåbärssaft. Men även när den används till sylt eller salt är blåbäret nyttigt.

Kram Karin

onsdag 15 oktober 2014

Matbloggsträff


matbloggstraffen-2014-header

Om ca tre veckor är det äntligen dags för matmässan Mitt kök i Stockholm, något jag verkligen ser fram emot! Utöver en härlig mässa fylld med mat & inspiration, prisutdelning av Matbloggspriset med alla sina kategorier så planeras det även en årlig matbloggsträff!


10699122_10152706857635734_1374097884_n

Bild fotograferad av Satu Knape
http://www.fotografsatu.se/
 

MBT – matbloggsträffen ger dig chansen att träffa andra underbara mat- & bakbloggare att knyta kontakter med. Vi är många som endast har kontakt via sociala medier och aldrig har träffats på riktigt. Här ovan ser ni en bild på mig och Lisa (Sockerrus). Vi har länge haft kontakt via facebook, ända sedan 2010 och först nu i år så fick vi chansen att träffas på riktigt. Att det skulle ta hela 4 år innan vi sågs är helt otroligt, men bättre sent än aldrig!

Ta chansen du med att lära känna en gammal bekant eller varför inte en ny, lika mat- & baktokig vän som du själv, samtidigt som du fördjupar dig inom mat- & bakkunskapernas härliga värld.

På schemat står bland annat olika föredrag med Magnus Reuterdahl, Ilva Beretta och Matkanaler på Youtube, en närmare presentation kommer inom kort.

Matbloggsträffen kommer i år vara både i Göteborg (1 november) och Stockholm (7 november), så nu har möjligheten att gå blivit större! Viktigt är dock att anmäla sig och detta gör du snabbt och enkelt på Matbloggsprisets hemsida.

In och anmäl dig nu så kanske vi ses!

Kram Karin



måndag 13 oktober 2014

En hund, en katt och en häst


IMG_4884   


Linda är en vän som ofta hör av sig och vill ha tårta till sina barn och självklart ställer jag upp! Jag har tidigare gjort en prinsesstårta till hennes dotter Kornelia och en traktor-tårta till henne son Adam. Denna tårta gjorde jag i höstas och Kornelia hade en lång lista med dekoreringskrav – en häst, en hund, en katt, buskar och och så klart Kornelia själv. Djuren skulle självklart likna deras egna så det var lite pyssel med att få i ordning alla husdjur. Jag fick med allt utom buskar, tror hon vart ganska nöjd ändå…

IMG_4890IMG_4889
IMG_4893IMG_4901

Alla djuren gjorde jag i vit marsipan som jag sedan målade med utspädd pastafärg.
Jag spädde ut den med ren alkohol som dunstar snabbt och gör att färgen torkar utan kladd.

Dessvärre kommer jag inte ihåg vad tårtan innehöll men ganska säker på att den var god!

Kram Karin

IMG_4898