sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 29 april 2013

Mockatårta – en kaffeälskares dröm!


IMG_2486

Härom veckan fick jag ett samtal från Eva - en av våra grannar med en förfrågan om Mockatårta. Och trots att jag aldrig gjort en Mockatårta tidigare så antog jag mig utmaningen med glädje, hur svårt kan det ju vara… *ler*

Ett kärt minne från min barndom hos min mormor Karin är just
Mockatårtan från konditoriet i Nossebro, den var sååå god. Så med den i minne så startade jakten på ett liknande recept. I en av mina äldsta kokböcker – Stora kokboken från 1945,  så hittade jag ett recept, dock med sockerkaksbottnar och inte enbart marängbottnar så som jag minns tårtan. Jag gjorde därför en egen version av tårtan med tre krispiga marängbottnar!

Marängbottnar

4 stora (22 cm) eller 3 stora och 4 små (10 cm diameter)

10 äggvitor
8 dl socker

Sätt på ugnen ca 100 grader.
Dela äggulor (spara till smörkrämen) från äggvitan, se till att inga spår av äggula hamnar i vitan. Se även till att ha rena och torra bunke & visp. Äggvitan är kinkig och minsta lilla skräp, smuts eller vatten kan göra att äggvita inte reser sig och blir vit & pösig.

Vispa äggvitan till ett hårt vitt skum. Sänk farten och vispa sakta ner sockret, öka sen farten och vispa marängen tills den ger fina toppar.

Rita ut rundlar på ett bakplåtspapper så får du lätt bottnarna lika stora. Spritsa med rund tyll eller bred ut marängen för hand, ca ½ - 1 cm tjockt . Baka av i 1½ – 2 timmar tills bottnarna är helt torra, är undersidan kladdig så vänd på bottnarna och baka av en stund till. Har du ingen varmluftsugn så flytta plats på plåtarna med jämna mellanrum.

…………………………………………………………………………………………….

Jag trodde först att Mockatårta var både fylld och täckt med smörkräm men så var icke fallet utan mellan marängbottnarna brer man ett lager Mockakräm – påminner lite om hemmagjord vaniljkräm fast med kaffesmak.


Mockakräm

Jag gjorde en dubbelsats och det blev lite över, men hellre det än att det inte räcker…
Receptet nedan är dubblerat!


2 ägg
4 tsk potatismjöl
4 msk socker
2 dl starkt kaffe
2 dl grädde
3 msk smör

Vispa samman alla ingredienser utom smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Vispa den sedan då och då tills den svalnat och tillsätt därefter smöret i små klickar. Förvara krämen i en burk med lock i kylen tills du ska fylla tårtan.

…………………………………………………………………………………………



Mockasmörkräm

Så enkel och så god…!

Jag har även här gjort en dubbelsats vilken gick åt till att täcka en stort tårta, gör du en mini (10 cm) räcker det dock nog med halva receptet.
Receptet nedan är dubblerat!


3 dl socker
3 dl starkt kaffe
12 äggulor
600 rumsvarmt smör

Koka socker och kaffe i 30 minuter tills du får en simmig sockerlag.
Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa allt tills du får en fluffig smörkräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. När smörkrämen är fluffig så ha i det mjuka smöret i små bitar tills allt är blandat. Smörkrämen kan förvaras i täckt bunke eller skål i kylen, det stelnar dock men kan vispas upp efter ca 40 minuter i rumstemperatur.

IMG_2454 IMG_2455


Montering

3 - 4 marängbottnar
En sats Mockakräm
En sats Mockasmörkräm
Flagad mandel, ev rostade en stund i ugnen.
Cocktailbär

Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
Fyll marängbottnarna med Mockakrämen, bred ett ½ cm tjockt lager och lägg på nästa marängbotten. Använd 3 eller 4 bottnar, ju fler bottnar desto högre tårta.
Bred på Mockasmörkrämen, det går som sagt åt en del då man fyller ut alla skrymslen och vrår mellan marängbottnarna. Det behövs även ett ganska tjockt lager för att få sidorna raka utan att bottnarna lyser igenom. Använd en spatel eller tårtspade och få sidorna och ovansidan på tårtan så raka som möjligt.

Om du vill så rosta flagad mandel i ugnen eller i en torr het gjutjärnspanna i några minuter, de ska få färg men inte brännas. Tryck med lätt hand fast mandel på sidorna på tårtan, viktigt att den rostade mandeln har svalnat!
Spritsa fint mönster på ovansidan och dekorera med cocktailbär och varför inte en ros av marsipan?


IMG_2488IMG_2489 IMG_2490

Bilderna på min allra första Mockatårta är tagna precis när jag är klar. Smörkrämen kommer efter en stund i kylen att ljusna och stelna och därmed mer likna en klassisk Mockatårta än vad den gör här på bilderna. Men fin och god blev den ändå!

Dagen efter grannens kalas fick jag följande meddelande på Facebook

Tack Karin för en himmelskt god tårta!!
Det bästa är att det blev en stor bit över bara till mig!

Mycket bättre betyg kan man nog inte få för en tårta man gjort för första gången…!

Jag gjorde även några små marängbottnar till mig själv så jag kan göra mig en egen Mockatårta. Funderar på att göra klart den i veckan och fira att den efterlängtade våren äntligen är här. Lovar att visa bilder när den är klar om jag inte hinner äta upp den innan förstås… *ler*

Kram Karin


IMG_2492IMG_2498





lördag 20 april 2013

Sweet blueberrie dream…


IMG_2043


Som ni vet så jobbar jag heltid som bagare på Cafe Emma i Emmaboda, ett roligt men slitsamt jobb. Energin är i botten när jag väl kommer hem från jobbet, vilar någon timme och hämtar sedan barnen, fixar middag, läxor m.m. Sen somnar jag som en stock tillsammans med barnen vid halv åtta tiden för att sedan börja om dagen vid fyra dagen därpå. Som sagt ett givande jobb som dessvärre påverkar bloggen, lusten till att baka och tiden till att blogga har tyvärr blivit allt mindre vilket märkts ganska tydligt. Men jag försöker kompensera så här på helgen, jag har tex två goda bakverk att bjuda på – en blåbärskaka och en fin tårta.

Denna blåbärskaka är inspirerade av den välkända Ambroisa-kakan – en mjuk kaka med smak av apelsin, täckt med apelsinglasyr. Och som ni vet så gillar jag att göra om klassiska bakverk, som Limebrosia-kakan, gjord på lime istället för apelsin. Jag testade därför att ha i blåbärssaft i kakan och dekorerade med glasyr och massor av blåbär, kan säga att det blev grymt gott…!

Blåbärskaka

150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 – 4 msk koncentrerad blåbärssaft

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tills det är pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Tillsätt smöret + den koncentrerade saften.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter och häll ner smeten. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter på 175 grader. Stjälp upp kakan och låt den kallna innan du glaserar den.

Glasyr
2-3 dl florsocker
ca 2 – 3 tsk vatten
Blåbär

Blanda allt till lagom konsistens och bred på kakan. Lägg ett berg med blåbär ovanpå kakan, jag använde frysta halvtinade osockrade bär men det går lika bra med färska!


IMG_2044


Varför inte baka en redan i helgen? Lovar att du inte kommer ångra dig…! Mums!

Det vackra tårtfatet kommer från
La Shelf.

Kram Karin


IMG_2045 IMG_2046
IMG_2048IMG_2050IMG_2063IMG_2064 IMG_2065
IMG_2069

tisdag 16 april 2013

Att jobba som bagare & konditor…


De senaste åren har bak- & matbloggar eskalerat i antal, det bakas macaroner, cupcakes och tårtor i var man & kvinnas hem. På tv visas det ena bak-programmet efter det andra. Bakningstrenden är på topp just nu! Allt eftersom mångas bak-intresse växer så blir fler och fler intresserade av att utbilda sig, starta eget eller jobba inom bageribranschen. Drömmen är för många att kunna livnära sig på detta härliga intresse och jag förstår dom, det är grymt kul att baka.

Jag har tidigare skrivit om olika utbildningar
man kan gå för att lära sig mer om bakning. Men man behöver inte gå skol-vägen om man inte vill utan det finns även andra väger. Tex kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig om du är arbetslös att få en praktik på ett bageri och därigenom skapa en kontakt men även få en inblick i hur det fungerar ute i verkligheten. En annan väg är att offra lite fritid genom att erbjuda sina tjänster som obetald praktikant på ett bageri. De flesta bagerier tar emot praktikanter och därigenom kan man få lite extra erfarenhet. En lite längre väg är att gå olika kurser, beroende på vilken sorts bakning du gillar kan du hitta passande kurser hos Studieförbundet/Vuxenskolan, Medborgarskolan och även Kungsörnen anordnar en del bak-kurser. Testa att googla “bakkurs” så poppar det upp ännu fler kurser att välja på…

Som ni kanske vet så jobbar jag just nu som bagare på Cafe Emma i Emmaboda. Ett jobb som är roligt & utvecklande och man får sannerligen baka mycket men det är långt ifrån samma sak som att baka hemma i sitt egna kök. I ett bageri så gör man tex 90 frallor, 10 baguetter och 7 limpor av en och samma deg.

För att klara jobbet som bagare/konditor bör du vara…

- Morgonpigg, en del bagare jobbar hela nätter andra börjar mitt i natten och en del som jag börjar tidigt tidigt på morgonen. Detta för att hinna baka av så mycket som möjligt tills butiken öppnar. Det är alltså viktigt att du fixar att ställa klockan och stiga upp oavsett hur trött du är. Som konditor kan du dock förskonas och börja lite senare men räkna ändå med en tidig uppgång.

- Stresstålig, du ska hinna med så mycket som möjligt under de timmar du jobbar. Du kan även behöva slänga ihop tårtor och bakelser medan kunderna väntar och alla har inte gott om tålamod…
- Mångsysslare, du ska fixa att göra många saker samtidigt, när degen blandas ska du samtidigt kunna göra limpor av en annan deg, hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.
- Kreativ, som konditor (den som gör tårtor o bakelser) ska du med enkla medel kunna kreera en vacker och fantasifull tårta utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det finns tyvärr ingen möjlighet att pilla med dekoreringar i timmar…
Det är även bra att kunna variera bakverken, hitta på nya tårtor och bakelser, förändra både utseende och smak.

- Stark, det är många tynga luft av både bunkar och mjölpåsar för att inte tala om hur många timmar man står och går. Detta jobb där på både knän, axlar och rygg. Det är viktigt att ta hand om sig på fritiden genom att träna så att man bygger upp sina muskler.
- Ordningsam, man bör gilla ordning & reda som bagare för att lätt kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även hålla koll på sina produkter, när de beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt och när ens varor blir för gamla. Man bör även gilla att städa, dels efter varje delmoment så att man har rena o fräscha ytor att jobba på men även efteråt då hela lokalen ofta behöver en genomstädning. Det blir skitigare än man kan tro att baka i ett bageri…!
- Hygienisk, som bagare behöver man tvätta händerna ofta. Inget slick på fingrarna eller utsläppt hår. Kortklippta naglar, uppsatt hår, rakad eller skäggskydd, keps eller bagarmössa, inga smycken eller piercingar, inget nagellack, förkläde att skydda kläderna. Särskilda arbetskläder och skor som du bara använder på jobbet. Och som sagt, tvätta händerna ofta…

Kort och gott så är livet som bagare inte så glamoröst som man kan tro när man står och dagdrömmer i sitt lilla kök där hemma. Att jobba som bagare är ganska slitsamt men för det mesta riktigt kul!

Är du intresserad och vill pröva dina vingar som bagare så tycker jag definitivt du ska ta chansen och söka jobb som bagare. Har du inte så mycket erfarenhet kanske kan du börja med att stå i butiken och sen få mer insyn i bageriet allt eftersom. Hos Metrojobb finns det idag flera jobb som bagare, men finner du inget jobb i närheten så skicka en spontan-ansökan till närmsta bageri för att visa ditt intresse. Man vet aldrig, en dag så behöver de extrahjälp!

Att söka jobb, oavsett vilket det än är, är aldrig lätt. Lyft upp alla användbara erfarenhet och kvalifikationer som du kan tänkas ha, många av ovanstående egenskaper kan man finna i de flesta jobb. Våga stå ut och skriv gärna ett annorlunda ansökningsbrev så att företaget fastnar för just dig. Varför inte beskriv dig själv som ett recept eller som ett b
akverk. *ler* Bifoga gärna lite bilder på bakverk du gjort tidigare så ser dom vad du kan!Slå gärna en signal några dagar efter att ansökan kommit fram för att visa ditt intresse.

Har bageriet hört av sig och är intresserade? Grattis, du är nu ett steg närmare drömjobbet!Att bli intervjuad är aldrig lätt men läs gärna på om företaget, de gillar när man visar ett genuint intresse. Ta med en pärm eller bilder på bakverk du gjort tidigare. Strunta i jantelagen och lyft fram vad du är bra på men även dina dåliga sidor, ingen är perfekt. Varför inte baka din favoritkaka eller ett bröd att ta med och bjuda på, ett bättre sätt att visa vad du kan finns nog inte…

Var inte rädd för att misslyckas när du väl står där i bageriet och bakar. Du kommer bränna kakor, glömma lägg jäst i degen, vispa grädde till smör och mycket annat men det är en del i charmen med att baka, ingen är perfekt.

Lycka till med dina bak-drömmar oavsett om du satsar stort eller fortsätter att baka hemma i din egna lugna vrå!
Kram Karin






måndag 8 april 2013

A colorful sprinkle cake

 

IMG_2086

Mina följare på Instagram och Facebook fick välja mellan en söt blåbärskaka och denna härligt färgglada strösselkaka vilken vann med flest röster. Inte förvånad då den, trots sin enkelhet är ganska vacker…!

Och den är faktiskt inte så svår att göra heller… Jag har varit sugen länge på att testa en tårta helt täckt i strössel och när jag fick äran att vara med på en temakväll om bakning på ett Lindås bibliotek så tog jag chansen. Jag gjorde vackra tårtbottnar i våriga färger – rosa, gult, ljusgrön, turkos och lila.
Receptet på bottnarna hittar ni här!

SMÖRKRÄM
Jag fyllde tårtan med gräddsmörkräm smaksatt med päron-essens, grymt gott! Montera tårtan på ett tårtbricka  som är lika stor som själva botten, den ska inte synas. Se till att tårtan är rak och inte sne och vind som min tårta blev, hade lite bråttom efter en lång dag på jobbet.
Oavsett hur du väljer att göra nedan så bre på ett rejält lager med smörkräm och få den så slät som möjligt. Koka vatten och doppa en palett eller liknande, torka av den  och dra den längs kanterna på tårtan så får du garanterat släta sidor! Gällande själva dekoreringen av tårtan har man två val…

1 – frys tårtan innan du täcker in den med ett rejält lager med smörkräm och rulla den sedan i strössel.
2 – bre in tårtan i rejält med smörkräm, inge brödsmulor ska synas från tårtbottnarna, låt tårtan stå i frysen i ca 30 – 40 minuter och pensla den sedan med varmt vatten så att smörkrämen blir kladdig och rulla i strössel.

Jag gjorde enlig val nr 2 då det var en mindre risk att trycka sönder smörkrämen med fingrarna när jag skulle lägga tårtan ner i strösslet.

STRÖSSEL
Jag har använt mig av mini kulor s.k. Non pareils, men man borde kunna använda vilket strössel som helst.
Att säga hur mycket strössel som går åt är svårt men det krävs mycket strössel , ca 1 ½ – 2 cm tjockt lager i en form som är bredare än vad tårtan är hög då man lägger den ned. Längden på formen spelar inte lika stor roll, ju längre form desto med strössel krävs det…!
Du kan antingen tömma strössel-hyllorna i din lokala matbutik, Dr Oetker har många fina färger. Eller beställa strössel för en rimlig penning och med snabb leverans från Borge kryddgård, dom har många olika kulörer!

DEKORERING
Vält försiktigt tårtan och lyft försiktigt över den till formen med strössel, rulla en liten bit i taget under försiktigt tryck så att strösslet fastnar. Fortsätt så tills hela tårtans sida är täckt. Ställ tårtan upp på ett större fat eller bricka och för över strössel med sked på tårtans topp. Bred försiktigt ut strösslet med hjälp av skeden och tryck försiktigt, fortsätt tills hela tårtan är täckt. Klart! Du har nu en tårta helt täckt i strössel, redo att ätas eller att fortsätta dekoreras…!

IMG_2073 IMG_2077 IMG_2080
IMG_2082 IMG_2083
IMG_2089

Jag höll ett kort föredrag om mig, min blogg och mitt stora intresse – bakning,
jag visade även hur man enkelt kunde göra söta och annorlunda sockerblommor.
Jag berättade inget om tårtan så besökarna på tema-kvällen blev minst sagt överraskade när jag ska första biten.
Många Ahh och Ååh…!

Stort tack till Lotta som gav mig möjligheten att få vara med och delge mina erfarenheter,
det var en mycket trevlig kväll och jag ställer mer än gärna upp igen!

Kram Karin

IMG_2092IMG_2094 IMG_2095IMG_2096