lördag 23 februari 2013

Spring is in the air


PICT0880

Två idéer kombinerade på en och samma tårta. Två idéer jag inte kunnat släppa utan mer eller mindre var tvungen att genomföra och så här i efterhand var det två riktigt bra idéer! Den ena var att göra tårtbotten på mandelmjöl vilket blev grymt gott. Den andra var att täcka tårtan med vikt marsipan, grundidén fick jag från en plisserad kjol men jag tycker att slutresultatet mer påminner om draperiet på en teater. Jag älskar att bli inspirerad av allting runtomkring mig!

Choklad & mandelkaka
Detta recept är en vidareutveckling av Leilas Saftiga choklad & hasselnötstårta. Jag har dock gjort en del ändringar då jag inte hade någon mixer hemma och använde mandelmjöl istället för hasselnötter.

6 äggvitor
6 äggulor
200 g smält choklad
1 dl socker
200 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
ca 3 dl mandelmjöl

Vispa äggvitorna riktigt fasta och ställ undan. Smält chokladen. Vispa smör och socker, ha i ett av äggulorna i taget. Vispa ner kakaon och den smälta chokladen. Skrapa kanterna så att allt blandas. Blanda ner mandelmjölet och vänd till sist ner äggvitorna. Smeten kommer vara ganska mastig men blir luftig och god ändå.

Kakan går att baka i en springform men låt den stå i kylen övernatten innan du skär till bottnar av den. Jag använde 5 små aluminiumformar – ca 12 cm i diameter. Bred ut smeten så att den bildar ett jämt lager. Baka av i 175 grader i ca 10 – 15 minuter, det går ganska fort när dom är så tunna. Ca 30 minuter om du gör den i en springform.

Päronsmörkräm
½ sats gräddsmörkräm
några droppar päron-essens
lite grön pastafärg

Nötcreme – smörkräm
½ sats gräddsmörkräm
ca 75 g Nötcreme

Montering
Låt bottnarna svalna och bred sedan på ett ca ½ cm tjockt lager av valfri smörkräm, varva sedan tills du fyllt hela tårtan. Täck sedan hela tårtan med valfri smörkräm, försök att få allt så rakt och slätt som möjligt. Låt tårtan stå i kylen en stund.
Mät runt om tårtan hur lång marsipanen behöver vara, säg 40 cm. Kavla ut en dubbelt så lång remsa, lika bred som höjden på tårtan, tex 12 * 80 cm lång remsa. Då du ska vika marsipanen så kommer det gå åt mer än att täcka den som vanligt.
Jag har visserligen bara gjort denna tårtan en gång men fann det enklast att vika marsipan-remsan innan jag satte den på tårtan, jag tror det blir för sladdrigt att vika den på plats.
Känns smörkrämen torr så pensla den med lite vatten så att marsipanen lättare fäster, sen är det bara att ta våd för våd och lätt trycka fast på tårtan. Så här i efterhand skulle det vara snyggt att ha täckte tårtan först och sen sätta en drapering runt om, det blir dock då ett dubbelt lager med marsipan om du inte bara täcker toppen av tårtan.
Dekorera med blommor och strössel. Klart!

>PICT0876
PICT0877 PICT0878

Nu dags för en kavalkad av bilder!

PICT0883
PICT0886 PICT0887
PICT0888
PICT0893 PICT0895

Dessa fina pion-liknande blommor är enkla att göra och så söta!
Rulla lagom stora bollar av marsipan, ju större boll desto större blomma. Doppa bollarna i lite äggvita och sedan i en skål med färgat socker, strössel eller ätbart glitter. Låt torka. Tryck ut fem rundlar, diametern ska vara något mindre än själva bollen. Jag formade rundlarna med en dogbone men det är inget som är nödvändigt. Fäst den första med lite vatten eller äggvita, lämna ena sidan öppen. För in nästa blad i öppningen, ev fäst med vatten eller äggvita. Fortsätt så runt om hela bollen. Alla bladen kommer ligga omlott varandra. Vill du ha en större blomma är det bara att fortsätta med fler blad.

Här nedan ser ni hur vacker tårtan var inuti, lika vacker som god!
Tårtan är ganska mastig så trots sin ynka storlek tror jag tårtan utan problem räcker till 6 personer, minst.

Nej dags att säga godnatt, men vi hörs snart igen!

Kram Karin

PICT0897 PICT0902
PICT0904 PICT0901
PICT0906
PICT0881

söndag 17 februari 2013

Sweet little heart cakes


PICT0859

Veckans sista och kanske sötaste inlägg i Sweet week of Valentine. Här ser ni små cakeballs - den moderna dammsugaren, i form av små hjärtformade tårtor täckta av vit choklad. Superenkla att göra och ack så goda att äta! Min söta lilla dotter Linnéa har hjälpt mig att dekorera kakorna.

Jag blandade resterna från den
Kärleksfulla sockerkakan och hade i överbliven saft från mosade hallon, knådade ihop degen så att att det blir en formbar massa. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper, ca 1 - 1½ cm tjockt och ta sedan ut hjärtan med en pepparkaksform. Låt kakorna stå i kylen en stund medan du smälter choklad. Chokladen ska vara ganska trögflytande för att inte täcka hela kakan. Dekorera med färgglada sockerpärlor och strössel.

Detta var som sagt sista inlägget på denna tema-veckan och det har varit både roligt och kreativt att baka vackra och annorlunda bakverk i kärlekens tecken. Redan i påsk kommer nästa tema-vecka fylld med roliga och färgglada bakverk!

Ni behöver dock inte vänta ända tills dess för att njuta av ett nytt smaskigt bakverk, det kommer upp ett nytt redan nu i veckan!

Kram Karin

PS. Gillade ni denna temaveckan? Vill ni se fler, om så – föreslå gärna förslag på teman!



PICT0862 PICT0863PICT0867PICT0860 PICT0871PICT0869PICT0874 PICT0864PICT0873

lördag 16 februari 2013

A slice of love


PICT0855
Näst sista inlägget i Sweet week of Valentine. Låt mig presentera den hjärtformade rulltårtan. Idéen till den kom här om dagen och känns helt genial! Jag har dock inte googlat för att se om jag är ensam om idén, men tanke på hur många kreativa människor det finns här på jordklotet vore det konstigt om jag vore den första. Men visst är det en härlig idé…!

<3 – formad rulltårta

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl ljummen mjölk
valfri färg
valfri sylt alternativt smörkräm

Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna eller plåt 30 x 40 cm med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken (med ev. lite färg utblandat i) i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan.
Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.

Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan. Bred på ett tunt jämnt lager sylt eller smörkräm över hela kakan. Rulla ihop kakan från båda långsidornas ändar istället för ett som vid vanliga rulltårta, ta hjälp av papperet, från långsidan. För att få en fin hjärtform så ta ett tunt lager med sylt eller smörkräm och försök att rulla så tight som möjligt. Tryck eller platta till nederdelen av rulltårtan för att få den mer hjärtformad.

En kärleksfull vecka är snart till ända och imorgon dyker det sista inlägget upp. Jag har tur nog några ess i ärmen så det kommer inte bli ekande tomt här för det. *ler'*

God natt kära vänner!

Kram Karin



PICT0854 PICT0856PICT0858

fredag 15 februari 2013

Söta pralinkakor

 

PICT0814

Dessa små kakor som egentligen är mer som godis än regelrätt kaka är ljuvligt söta och bokstavligen smälter i munnen. De påminner lite om de runda mintkakorna man kan köpa i lösviktsgodiset men här kan du själv bestämma smaken. Jag har tidigare gjort dessa med smak av hallon, jordgubbe och här på bilderna ser ni persika.

Dessa söta kakor fann jag hos denna underbara bloggen Dollhouse Bakeshoppe
där hon gett dom det underbara namnet Raspberry Cream Pattis. Ett vackert namn som dessvärre inte direkt går att översätta till svenska då det blir “Hallon grädd-biffar”, inte så jättesmakligt. Så jag väljer därför att kalla dessa sötnosar för Söta pralinkakor.

Söta pralinkakor
Ca 10 – 15 kakor beroende på hur stora du gör dom.

3 dl florsocker
2 tsk glukos
2 tsk vatten
2 tsk smör
valfri pastafärg
valfri essens

Blanda allt till en (smulig om du gör degen i tex Kitchen Aid) men kramgo konsistens. Knåda ihop degen och platta till den på ett bakplåtspapper, ca ½ cm tjockt. Låt stå i frysen ca 30 minuter. Ta och ut tina något, tryck ut hjärtan eller annan form och ställ i frysen medan du smälter choklad. Ha i lite kokosfett om chokladen känns trögflytande. Ta ut 1 - 3 kakor i taget och doppa, dekorera med strössel. Förvara i kyl till servering, de blir lätt mjuka i rumstemperatur!

Jag önskar er alla en underbar helg!

Kram Karin



PICT0819 PICT0820
PICT0821PICT0823 PICT0827PICT0828

torsdag 14 februari 2013

A simple heart


PICT0803

Ibland är det enkla det allra vackraste. Tårtor behöver inte alltid en massa krusiduller eller dekorering i överflöd, enkla gräddrosetter med små söta geléhallon räcker gott och väl. Maken ville bjuda på tårta på jobbet så han bad mig baka en. Det är även maken som bestämt utseendet på denna tårtan, han vågade dock inte göra den själv då han var rädd att han skulle råka vara bättre än jag. Precis av samma skäl som jag inte tar busskörkort, vill ju inte visa mig vara duktigare än maken… *ler*

Han ville ha ett blodrött hjärta med gräddrosetter och små geléhallon och det var precis det han fick. Enkelt & vackert!
Tårtan är gjord på vaniljbottnar och fylld med vit chokladmousse och rårörda hallon, täckt med grädde.

Jag hoppas ni alla haft en mysig Alla hjärtans dag oavsett om ni är singel eller i relation. Denna dagen är väldigt fokuserad på just kärlekspar men jag tycker kärleken till ens familj, vänner och husdjur är minst lika viktig. Se det som en dag att ta chansen till att visa din omtanke lite extra mycket, en kram räcker långt!

Många varma kramar till er alla underbara läsare där ute! Ni är bäst!

Kram Karin
 



PICT0804
PICT0805 PICT0802
PICT0811PICT0807

onsdag 13 februari 2013

Sweethearts…

PICT0787

Även dessa sötsaker har jag sett på min favorit-sida Pinterest och min första tanke var att göra dom med smördeg. Men smördeg puffar upp sig alldeles för mycket och blev inte tillräckligt stabil för att sitta fast på en pinne så jag valde till slut vanlig pajdeg. Gillar man vaniljhjärtan så kommer man definitivt gilla dessa söta små pajer eller piroger som de kanske mer liknar.

Kärleksfulla pajer

3 dl mjöl
125 g kallt smör
3 - 4 msk kallt vatten
1 msk vanillinsocker
valfri sylt
vaniljkräm
1 ägg

Skär smöret i mindre bitar och blanda samman allt till en deg, ha i en msk vatten i taget så att degen inte blir för kletig. Lägg degen i en påse och låt stå i kylen ca 30 minuter.

Kavlar ut 3 - 5 mm tjockt och tryck ut hjärtan, se till att ha ett jämnt antal. Lägg hälften av hjärtanen på ett bakplåtspapper och lägg på ca ½1 msk sylt och ½ msk vaniljkräm. Pensla kanterna med vispat ägg och lägg på det andra hjärtat. Tryck med en gaffel runt om hjärtat. Det är viktigt att försluta dom ordentligt annars riskerar sylten att rymma…

Gör så med alla hjärtan. Sätt en pinne innan du lägger på den översta delen om du vill ha pajen på en pinne...
Pensla dem med vispat ägg om du vill ha dom glansiga och fina, valfritt. Grädde i 175 grader i ca 10 - 15 minuter. När du kan flytta genom att putta på pajerna i ugnen så är dom färdiga, ett smart trick som även funkar på småkakor!

Baka och njut, dom är grymt goda en stund efter ugnen…!

Nej nu är det dags att göra iordning mig inför veckans andra bakkurs. Ett nytt hjärtligt gott inlägg kommer imorgon igen!

Kram Karin



PICT0780 PICT0784
PICT0789
PICT0792
PICT0793 PICT0799
PICT0800