sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 24 september 2012

Fullt med fantasifulla blommor!

Årets kräftskiva gick av stapeln i helgen för andra året i rad, en mycket trevligt tillställning som snart är en tradition! Då köket (mer eller mindre) är klart så slog vi flugor i en smäll och firade det med. Självklart vad jag då tvungen att göra en tårta inspirerad av vår vackra tapet från Sandbergs.

P541-38_395_447
Det finns många härliga blommor på vår tapet och det hade varit kul att göra alla, men tidspress och tårtans storlek satte stopp för det hela. Kanske gör jag en till tapet-tårta i framtiden…!?

Tårtan är bagjord på brownie-tårtbotten, fylld med daim-mousse och rårörda hallon, täckt och dekorerad med marsipan.

PICT0020
PICT0015 PICT0016

Det var riktigt kul att göra alla blommor och helt klart en utmaning då de inte följde de klassiska måtten precis. Men med lite trixande tycker jag att jag fick till dom någorlunda lika iallafall, eller vad säger ni?

PICT0021

PICT0014

För att riktigt kunna jämföra tårtan med tapeten tog jag även några bilder med tapeten som bakgrund. Dessvärre är inga av bilderna, varken med eller utan tapet, speciellt bra eller rättvisa då det var mörkt ute när jag väl var klar… Jag behöver verkligen en egen foto-studio med lampor och allt! Men så länge funkar lampan i köksfläkten ganska bra…

PICT0022

 PICT0027 PICT0029PICT0026
 PICT0031

onsdag 12 september 2012

Svanenmärkt tårta

PICT0002

Härom veckan fick jag ett överraskande samtal från Åkessons tryckeri som ville fira att de blivit Svanenmärkta. Jag fick fria händer, både till utseende och innehåll, alltid lika kul. Jag testa därför en idé jag länge velat göra, en ‘frillat’ band runt tårtan. Riktigt nöjd för att vara första gången!

PICT0016 PICT0019PICT0007

Den ena fick fantasifulla och vackra blommor, där jag har rullat kanterna med en ‘dogbone’ och sedan låtit dom torka i koppar för att bibehålla sin form.

PICT0008 PICT0022PICT0020

PICT0005

Då tårtan skulle till ett företag lät jag deras logga knyta ihop banden på tårtan, en vit fyrkant med deras klassiska å.

Tårtan är gjorde på ljusa bottnar och fylld med hallonkompott & daim-mousse.

PICT0018

Den andra tårtan fick så klart det klassiska Svanen-märket för att tydligt visa vad dom firar. Det var lite klurigt att räkna ut vilka ränder som skulle vara vita respektive gröna men till slut så lyckades jag…!

Stort grattis Kenth och allihopa på Åkessons tryckeri!

Kram Karin
 
PICT0024

PICT0010

tisdag 11 september 2012

Gräddsmörkräm med smak av aprikos

Detta recept hittade jag hos min blogg-vän Tårtspecialisten. En smörkräm som inte är för dom som räknar kalorier för denna innehåller löjligt mycket smör. Men ack så god!

Gräddsmörkräm
(räcker till att spritsa cirka 25-30 normalstora muffins, till att spackla två normalstora tårtor eller spritsa en tårta som Regnbågstårtan)

1 burk sötad, kondenserad mjölk
400-500 gram rumstempererat smör
1-2 tsk vaniljsocker 

Skär det rumstempererade smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Häll i en burk med sötad, kondenserad mjölk och vispa tills allt har blandats ordentligt. Konsistensen ska vara len och smidig. Smaksätt eventuellt med vaniljsocker.

Smaksättning
Istället för vaniljsocker så smaksatte jag min med aprikos-essense från Bordsvattenaromer.se – dom är egentligen till att smaksätta kolsyrat vatten men funkar lika bra i bakverk! Essensen gav smörkrämen en god och fruktig smak av essense, dock så hade den en stark parfym-liknande doft men det gav tårtan en härlig arom. Testa själv, det finns många olika smaker!

Kram Karin

Mangosmörkräm

Den härligt friska och goda smörkräm kan man ha till nästan allt, mellan tårtbottnar, på cupcakes, i macroner. Ja bara fantasin som kan stoppa dig…!

Mangosmörkräm
(Räcker till att fylla en regnbågstårta, fylla ca 25 macroner eller spackla en tårta)

150 g mjukt smör
6 – 8 dl florsocker
1 mogen mango/frusen mango

Skala och skär loss mango från dess kärna. Mixa mango-köttet till en fin puré.
Vispa smöret vitt och fluffigt. Häll i en dl florsocker i taget tills du får en bra konsistens. Blanda i ca 6 msk av purén, smaka av och ha ev. i mer. Skulle smörkrämen skära sig så ha i lite mer florsocker.

Kram Karin

Regnbågstårta

PICT0031 PICT0036 PICT0038 PICT0041
Regnbågstårta, 5 färger Detta recept passar till 5 pajformar i aluminium med diametern 16 cm.
6 ägg
7 dl socker
4 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjölk
9 dl mjöl
3 tsk bakpulver
Gul, orange, rosa, röd och violett pastafärg/hushållsfärg

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält under tiden smöret,låt det svalna något och mät upp mjölken i ett glas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll det smälta smöret i äggblandningen. Blanda sedan i mjölblandningen och mjölken lite i taget. 
Ställ upp 5 skålar och fördela ut smeten ca 2,5 dl. Blanda i önskar färg i respektive skål och rör om så att all smet är färgad. Rör du snabbt med en gaffel bibehåller du luftigheten i smeten!

Jag rekommenderar er att använda pastafärg då den är koncentrerad och därmed inte kräver så mycket för att få en stark färg. Det går att använda hushållsfärg men det är svårare att uppnå samma samma skarphet i färgen. Man riskerar att förstöra smeten då det kräver så pass mycket vätska.
Häll över smeten i varsin pajform och grädda bottnarna i ca 20 minuter, provstickan ska vara torr när dom är klara. Vält bottnarna upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna något innan du försiktigt tar loss pajformen.

Montering
Skär till bottnarna så att det är jämntjocka. Bestäm färgordning innan du monterar ihop tårtan, pröva gärna olika varianter innan du bestämmer dig. Lägg den nedre botten på en tårtbricka eller tårtfat, bred på ett ca ½ cm tjockt lager smörkräm, se till att få det så jämt som möjligt. Fortsätt sedan med de andra tårtbottnarna och täck till sist hela tårtan med ett lager smörkräm så att alla håligheter täcks. Låt stå i kylen så att smörkrämen stelnar innan du dekorerar den vidare med smörkräm eller liknande.

Recept på smörkräm kommer i ett senare inlägg.

Tips! De bitar du skär bort från tårtbottnarna för att få en jämn yta kan användas till cakepops eller cakeballs!
Kram Karin
PICT0059

Hallonkompott

Syrligt sött – hallonkompott är grymt gott som tårtfyllning och passar till nästan allt!

Hallonkompott
Ett lager i en 24 cm tårta

2 ½ gelatinblad
300 gram hallon
1 ½ dl strösocker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Koka hallonen och socker på låg värme i cirka tio minuter. Om du vill kan du smaksätta kompotten med lite vanilj eller citronsaft.

Försiktigt krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten.
Du kan nu antingen hälla kompotten i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter eller låta den stelna i en bunke. Båda funkar lika bra!
Känns kompotten stel i bunken när du ska fylla tårtan är det bara att röra om så att den mjuknar och blir mer lätthanterlig.

Kram Karin

Pannacotta

Mjuk, len och med en underbar vaniljsmak passar Pannacotta perfekt som tårtfyllning!
Varför inte i kombination med hallonkompott?

Pannacotta
Ett lager i en 24 cm tårta

2,5 dl grädde
0,25 dl socker
½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
1½ gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Blanda alla övriga ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt gräddblandningen svalna lite innan du försiktigt kramar ut gelatinbladen och lägger dom i grädden. Är det för varmt eller kokande så tappar gelatinet sin funktion och den stelnar aldrig!

Klä en lagom stor tårtform eller pajform med plastfolie, den ska vara lika stor som tårtbotten. Häll i blandningen och låt stelna i kylskåpet något timme. Ta försiktigt ur pannacottan ur formen och lägg den upp o ner på tårtbotten och dra försiktigt bort plastfolien. Klart för nästa lager tårtbotten!

Kram Karin

måndag 10 september 2012

Pimp my tårta

Fullskärmsinfångning 2012-09-10 205203.bmp
Just nu har Almondy en tävling där första priset är en resa till The Big Apple – världens bästa stad! Tänk om man vann den resan…!

Det finns dock många härliga tårtor att konkurrera med och målet just nu är inte att få flest poäng utan att hamna bland dom 20 bästa. Sedan är det en jury som väljer vinnaren av de 20 korade tårtorna.
Just nu befinner jag mig på 12: plats men det är lång tid kvar innan röstningen är avslutad. Sista tävlingsdatum är 18 november – en evighet bort!
Så mycket kan hända och för att inte tappa chansen så vore jag jätteglad om ni ville lägga er röst på just min tårta… Stort tack!

timthumb.php

Min fina tårta
Rösta här!

Många kramar till er alla, Karin

lördag 8 september 2012

Roligt & tråkigt i köket!

När jag förra helgen stod och färgknådade marsipan kom jag att tänka på hur urbota tråkigt just det är och idén till en kort lista över just roligt & tråkigt i köket föddes.

Här är mina topp 5, vi börjar med roligt.

Roligt
  1. Dekorera tårta såklart! Ibland kan jag ha stunder då jag bara vill slänga ut tårtan genom fönstret men efter erfarenhet så vet jag att allt kommer bli bra till slut. Och lyckan när tårtan blev så vacker eller snygg som man hoppats är obetalbar!
  2. Att lyckas med experiment och galna idéer. Att komma på idéerna är halva nöjet, blir det sedan både gott och fint är lyckan total!
  3. Hämta hem och öppna paket med nya leksaker. Oavsett om jag köpt dom själv eller om det är ett gulligt företag som sponsrat med något litet så är jag som ett barn på julafton när jag får öppna paketet och utforska dess innehåll. Jag älskar paket!
  4. Att upptäcka en bortglömd chokladkaka. När bak-suget faller in men man inte riktigt vet vad man ska hitta på, letar runt i alla skåp och lådor och hittar en orörd chokladkaka, då är lyckan stor! Man kan baka mycket gott med choklad!
  5. Och sist men inte minst, reaktionen jag får när jag levererar en tårta. Att se födelsedagsbarnet gapande mun, glittrande ögon och att få höra deras “Åh, Ah, den är ju för vacker för att ätas” är nog det bästa av allt!

…och så det mindre roliga.

Tråkigt

  1. Att upptäcka att en ingrediens saknas. Allra helst när bakningen är igång och man står där med perfekt fluffigt vispat ägg och socker, men inser att man inte har något bakpulver hemma. Och tårtbotten utan bakpulver är ingen bra idé…
  2. Att färga marsipan/sugarpaste eller annan pasta. Det är så tråkigt, speciellt om det är en större klump som ska färgas ganska mörk. Man tar lite färg och knådar, knådar, knådar. Lite mer färg och fortsätter knåda. Ännu lite mer färg och knådandet kan fortsätta. Sååå tråkigt!
  3. Fuktigt väder. Oavsett om det spöregnar eller som nu i somras där luftfuktigheten var grymt hög så finns det inget värre för en bagerska. Marsipan och sugarpaste kladdar som om man kunde tro att den var gjord av sirap. Är det riktigt illa så bokstavligen rinner den av tårtan… Bu för regn!
  4. Att råka ta fel färg. Som småbarnsmor kan det vara stressigt och ibland lite rörigt här hemma vilket inte direkt underlättar för bakningen. T.ex. var jag på väg att färga en av bottnarna i min senaste regnbågstårta svart istället för röd… Det hade varit illa, riktigt illa.
  5. Att glömma saker. Oavsett om det är att glömma bort tårtbottnarna i ugnen så de blir svarta, vispa grädden till smör eller min värsta mardröm – att helt glömma bort en tårta som en kompis önskat sig, alla är lika hemska och tråkiga!

Vad är det roliga respektive tråkiga med att baka tycker du? Berätta gärna med en kommentar eller härma hela idén och skriv en egen lista i din blogg, länka gärna! Nyfiken på om vi tycker samma sak..

Kram Karin

fredag 7 september 2012

Pippi & Emil

PICT0013
När min kompis Therese barn fyllde år fick Ludwig en Eruptor cake och Meja en Trassel-tårta. Denna gången var det Idas tur att fylla år och då hon älskar Pippi och Emil, så vad passar inte bättre än en tårta med just det…?

Då jag hade minst sagt fullt upp med bröllopstårtan blev inte figurerna så fina som dom kunnat bli. Bland annat var Pippis huvud och kropp två skilda delar vilket inte passade så snyggt ihop men jag har retuscherat bort det mesta på dessa bilder, men tittar man nog så ser man “halshuggningen”.
Pippis flätor gjorde jag genom att sticka en bit av en grillpinne genom huvudet och sedan klä in i sugarpaste, på det sättet sloknar dom aldrig. Samma sak gjorde jag med Emils bysse…

Emil Pippi
Smålänning som jag numera är så har jag lärt mig att ta vara på allt, så de löv som blev över från blomstrande bröllopstårtan använde jag som dekoration även på denna tårtan, man får inte vara dum…!

Tårtan är gjord på ljusa bottnar, fylld med mjölkchoklad-mousse och hallon-kompott, täckt med marsipan och dekorerad med sugarpaste.

Pipps flätor Skitiga fötterPICT0030
Här nedan ser ni min egna lilla Emil… Och han är minst lika busig, speciellt med vår nya lilla kattunge som har bär som en påse nötter. Hon kommer bli världens snällaste katt!

Kram Karin

PICT0023

tisdag 4 september 2012

Blomstrande bröllopstårta

PICT0006

I lördags gifte sig John & Linda och jag fick äran att baka deras bröllopstårta. De önskade sig en specifik tårta – vit med massor av löv, ett monogram med deras initialer och lite hortensia-blommor. Tårtan skulle räcka till 80 personer så efter lite beräknande kom jag fram till att det behövdes 5 våningar, och jag som bara gjort 3 våningar förut…

För att genomföra detta eldprov frågade jag min gamla arbetsplats Fenix om lov att få låna deras bageri. De var gulliga och ställde till o med upp och bakade bottnarna åt mig. Tusen tack för all hjälp!

Tårtan är fylld med pannacotta, nougatmousse och hallonkompott. Tre goda saker i en smaskig kombination! Den är täckt med marsipan och dekorerad med sugarpaste.

Tyvärr hade jag ingen möjlighet att ta bättre bilder än så här, men har du eller någon du känner varit på bröllopet och fotograferat tårtan så skicka gärna en bild!

Jag hoppas och tror att Linda & John fick en underbar bröllopsdag. Stort tack för att jag fick äran att göra er bröllopstårta!

Kram Karin

PICT0007 PICT0008
PICT0009