(function (tos) { window.setInterval(function () { tos = (function (t) { return t[0] == 50 ? (parseInt(t[1]) + 1) + ‘:00' : (t[1] || ‘0') + ‘:’ + (parseInt(t[0]) + 10); })(tos.split(‘:’).reverse()); window.pageTracker ? pageTracker._trackEvent(‘Time’, ‘Log’, tos) : _gaq.push([‘_trackEvent’, ‘Time’, ‘Log’, tos]); }, 10000); })(‘00');

onsdag 27 april 2011

Schackrutor & kringlor

Igår var det ljuva påsklovet slut och väckarklockan ringde vid 04:00, bara att kliva upp och göra sig i ordning. Dessvärre, när jag var klar för avfärd, så ville inte bilen starta då ljuset stått på hela natten, allt tack vare vår kära lilla busunge som gillar att leka i bilen. Inte bra! Maken fick en extra tidig morgon för att hjälpa sin kära fru att ladda batteriet igen. Stort tack!

Väl på plats fick jag bland annat fylla macaroner och förbereda dessa söta schackrutor. De hade ett riktigt smart sätt att göra dom på, att jag inte tänkt på det tidigare…!
Kavla ut choklad-mördeg och vanilj-mördeg var för sig, ca 4 mm tjockt och lägg dom sedan på varandra, låt stå i kylen en stund för att stelna till lite. Skär sedan ½ – 1 cm breda stavar och pussla ihop som bilden nedan till vänster. Vill du ha fler rutor lägger du bara till fler stavar, ev behöver du kanske dela på dom. Vill dom inte fastna kan du ta lite vatten som klister. Jag gjorde dels små minisar men även några större till en kund-beställning. Fördelen med detta sättet är att du får garanterat raka linjer, vilket är betydligt snyggare än när man rullar och försöker få ihop det!

DSC06955 DSC06956DSC06954

Idag funkade bilen utan problem, otroligt skönt! Som vanligt hjälper jag till med allt vad som kan behövas göras, väga degar, rundriva, hämta saker i förrådet, gå ärenden. Dagarna kan se olika ut från dag till dag…
När Ia och Amelie gått hem för dagen så bakade jag av knäckebröd o småkakor medan jag rullade små mini-kringlor och vanliga kringlor. Dom små blev riktigt söta!

Är som vanligt om kvällarna sjukt trött men än får jag inte sova, måste vänta på att tvättmaskinen tvättat klart så att jag har rena och fina kläder imorgon bitti. Detta är sista veckan i bageriet, nästa vecka ska jag praktisera med Jon (restaurangens konditor) vilket jag ser fram emot!

Kram & god natt, Karin

DSC06957 DSC06959DSC06960 DSC06958

fredag 22 april 2011

Den senaste tiden på praktiken…

Ja det har blivit ganska dåligt bloggat om praktiken den senaste tiden, dels har jag varit så trött på eftermiddagen/kvällen + att det har varit mycket samma samma som vi bakat, blir ju ofta så i ett bageri.

Förra veckan
Torsdagen – jobbade jag bara halv dag, skönt men även pirrigt då det var för att hinna till Kalmar och ultraljudet i tid. Idag skulle vi äntligen få se vår lilla bebis! Dock så var jag nästan mer orolig över att tågen inte skulle gå i tid, de senaste veckorna har det varit mer regel än undantag med försening o inställda tåg. Otroligt tråkigt! Men för en gång skull så gick tåget i tid och allting såg jättebra ut med bebben!
Fredagen – var jag ledig, otroligt skönt! Jag förberedde en hel del inför kursen som jag höll i söndags.

Denna veckan
Måndagen – Uppe innan tuppen vid fyra på morgonen. Trött! Är bland annat springflicka till en av våra kunder med deras bröd-beställning. Bakar även vår populära energi-bar (eller vad den nu kallas för), något som jag börjar blir riktigt duktig på! Fylld med sesamfrön, cornflakes, pumpafrön och solrosfrön + en väldig massa mjöl, socker, honung o smör. Gott men inte så jättenyttigt kanske…
Tisdagen – bakade alla möjliga olika bra, men även en hel del kanelsnurror. Jag fick även äran att skära upp energi-baren i bitar som sedan doppades i tempererad choklad av Märta. Här nere ser ni en (mindre) vacker bild på en mjölig bagerska med en energi-bar i handen. Min kära mor kom på besök från Stockholm!
Onsdagen – sovmorgon till kl. sex, skönt! Jag fick även idag lämna en bröd-beställning till en kund + köpa 8 liter fil till bland annat kavringen som vi skulle baka senare.
I butiken som jag handlade satt stora plakat om hur viktigt det är att le mot sin nästa, i radion så proklamerade de samma sak; att i denna butiken ler alltid personalen mot sina kunder. Dock så log inte en enda utav de tre lagom buttra anställda som jag mötte, de måste nog glömt sitt leende hemma. Lite dubbelmoral allt!
Idag kom även mina två lärare Camilla & Inga-Britt på besök till vårt bageri, mysigt att få träffa dom igen! Vi pratade om allt möjligt, bland annat om hur jag trivs på praktiken och hur mina klasskamrater har det. Dom tittade även in i vårt minst sagt trånga lilla bageri. Jag saknar verkligen min klass och ser fram emot att få träffa alla igen!
Efter som jag började senare fick jag stanna kvar lite längre och rulla mördegs-rullar att ha i frysen. Jag börjar bli riktigt duktig på att få jämntjocka rullar vilket inte alltid är så enkelt när rullarna är uppåt 40 cm långa!

Nu har jag ett långt och härligt påsklov, och jag börjar inte praktiken igen förrän på tisdag! Men på söndag så ska jag ha min andra bakkurs, denna gången med betydligt fler deltagare, upp till nio stycken. Det ska bli riktigt spännande!

Jag önskar er alla en riktigt härligt glad påsk!

Kram Karin

DSC06917 DSC06918DSC06919 DSC06922

fredag 15 april 2011

Städar-fredag!

Jag har blandade känslor inför denna helg; förväntansfull, glad, nervös och stressad, otroligt stressad! Som ni kanske vet så har jag ju min allra första bakkurs på söndag, det mesta är fixat men jag behöver fortfarande handla och provbaka det som vi ska göra.

Planen är att göra
- Apelsin & choholate chip cupcakes med chokladmousse ovanpå, dekorerade med små kycklingar gjorda i sugarpaste
- Cakepops (tårtbotten/sockerkaka blandat med tex smörkräm) formade som små kycklingar, doppade i gul choklad och dekorerade, satta på pinne.
- Marshmallows dekorerade som små kaniner, satta på pinne.
Med andra ord en del att testa och provbaka innan kursen går av stapeln på söndag!

Utöver allt det så kommer min kära mor på besök på tisdag, efterlängtat men samtidigt otroligt jobbigt då vår hem ser ut som sju svåra år utan att överdriva, köket är belamrat med disk och de flesta ytor behöver verkligen en rejäl skrubbning. Och så fortsätter det i matrummet, belamrat med leksaker, reklam o böcker...
I vardagsrummet har leksaksskåpet exploderat och golvet är täckt med pusselbitar och leksaker. Övervåningen har drabbats av en klädorkan, kläder överallt!

Nej, det brukar inte se ut så här, här hemma. Men då både jag o maken går upp tidigt och somnar tillsammans med barnen vid sju för att orka upp vid 4 - 5 nästa morgon så har hemmet kommit att stå i stiltje. Den korta stund vi är hemma o vakna orkar vi inte riktigt med att ställa oss att städa utan vill ju umgås med våra barn, men självklart fyller vi en diskmaskin och tvättar en tvätt.

Vore jag rik så hade vi haft städhjälp, tänk att komma hem till ett renstädat hem efter jobbet, det vore alldeles underbart härligt!! Nej, dags att börja i köket...

Jag hoppas ni får en lugn o skön helg där ute i landet!

Massor med kramar Karin

Share/Bookmark

onsdag 13 april 2011

Tisdag & Onsdag

Tisdagen började inte riktigt på bästa sätt med att mitt tåg som vanligtvis går vid 07:35 var inställt, istället fick vi snällt vänta på nästa tåg som gick först efter en timme. Lagom kul. Tur i oturen så gjorde det inget enligt min handledare då vårt lilla bageri var mer än överbefolkat. Tre ordinarie bagerskor (Ia, Märta och Amelie) + två killar som var där för att ge tips och idéer på hur de kunde förbättra sitt bakande. Minst sagt trångt! Så pass trångt att när jag väl var på plats så fick jag göra mina kakor hos kallskänkan, men finns det hjärterum så finns det stjärterum.
Då bagerskorna varit på jobbet redan vid 03 så gick de hem redan vid tolv-tiden, jag förstår dom ack för väl! Jag var kvar och gjorde kakdeg, rullade kaklängder och bakade kakor samtidigt som jag småsnackade med dagens kallskänka Wille, en riktigt trevlig kille.

Idag, onsdag, har varit en ganska lugn dag. Hjälpt till med både det ena och det andra, allt från att blanda ihop kanel-remonse till kanelbullarna, vägt upp deg, matat surdeg och gjort nybörjar-misstaget med att ställa fyllda brödformar för tätt i sticket. Inte bra! Speciellt inte när det jäser såpass att degen fastnar i plåten ovanför. Gissa om jag hade dåligt samvete även om snälla Ia sa att det aldrig är elevens fel. Jag har verkligen lärt mig en läxa! Tur nog så gick degen att rädda, “bara” att skrapa ur formarna och lägg degen i rena formar. Däremot var det inte lika kul att diska alla degiga formar, men något straff ska man väl ha…

Här nedanför ser ni våra vackra kanelbullar, som små söta garnnystan.

DSC06812 DSC06813 DSC06814 DSC06815

Det här med tåg är inte så roligt som jag trodde, eller det skulle varit det OM tågen kunde komma i tid. Som i måndags då jag skyndade från jobbet för att hinna i tid till tåget, fick till o med lämna över en halvfärdig uppgift till kallskänkan Therese. För att väl på plats på stationen upptäcka att tåget är en timme försenat, men va…! Arg o frustrerad! Denna veckan har tåget gått efter en helt egen tidtabell, men imorgon ska det banne mig gå i tid för då jag ska på ultraljud. Annars får tåget med Bagerskan att göra… *ler*

Ni missar väl inte att titta på Sveriges Mästerkock ikväll? Själv är jag lite kluven, behöver all sömn jag kan få (ska upp kl 04) men vill å andra sidan se vilka två som går vidare till finalen!

Kram Karin

måndag 11 april 2011

En snabbis!

DSC06810 DSC06811

Första veckan gick fort och det är redan måndag i vecka 2 av 6. Här ovan ser ni lite av vad jag fått göra, mjöla brödkorgar (många är dom!) och passerat klumpig polenta till förra Veckans bröd – Majs bröd. Kladdigt och geggigt!

Imorgon skulle egentligen mina två lärare komma på besök men då Bröd & Sovel ska få besök av Kobia som ska ge tips och idéer kl 03:00 i natt så fick vi snällt boka om det till en annan dag istället.

Nej, detta får bli en snabbis! Dags att lägga både barnen och mig själv i sängs, vi ska alla upp tidigt imorgon!

Kram kram Karin

torsdag 7 april 2011

Lite bilder från praktiken…

Idag vågade jag äntligen smyga fram kameran. Även om jag har fått okej på att fotografera känns det inte helt okej att fota i parti och minut som jag kunnat göra i skolan. När jag känner mig varmare i kläderna lovar jag att fotografera mera!

Här ser ni lite smakprov från min praktikplats, från vänster ovanifrån ser ni halva bageriet. Det är ett extremt litet bageri som med nöd o näppe tar tre bakande bagerskor. Man måste hela tiden flytta på sig för var man än står så står man nästan alltid i vägen för någon. Men det funkar trots allt riktigt bra trots att man bumpar in i varandra lite titt som tätt.

Bilden till höger är små kuvert-bröd där jag har rundrivit degen men klarade inte riktigt av att få fram den snygga formen, behöver öva lite mer! Jag har idag även lärt mig att rundriva med både händerna, imponerad över mig själv. Dock än så länge bara små bullar, men man måste ju börja nånstans! *ler*

Nere till vänster ser ni dagens skörd av knäckebröd, en väldig massa knäckebröd!

Nere till höger ser ni den chilipepparn som jag hackat till morgondagens majsbröd som är Veckans bröd. Trots plasthandskar önskade jag nästan att jag hade haft skyddsglasögon för även om man inte kan tro det skvätter det små droppar från chilipepparn när man skär den. Jag fick en droppe farligt nära ögat och var otroligt glad över att den inte hamnade i ögat, för ni vet väl hur ont det gör… Hua!

Nej, nu ska jag be min snälla man att massera min ömma nacke, jag har fått nackspärren från helv…!

Kramar till er alla, Karin

DSC06805 DSC06806 DSC06807 DSC06808

onsdag 6 april 2011

Igår. Idag. Imorgon.

Igår orkade jag inte blogga, var så trött att jag somnade med barnen redan vid 7- tiden, vaknade vid halv nio, gick upp, borstade tänderna och somnade om. Skönt med nästan 9 timmars sömn!
Men åter till gårdagen. Vi hann med massor som vanligt, bland annat mängder av knäckebröd, ljuger nog inte om vi gjorde 30 - 40 plåtar! Kavla degen i kavelmaskinen, borsta bort mjöl, nagga, spraya med vatten, strö på frön och havssalt, om och om igen! Dessvärre gjorde jag nybörjarfelet att nagga knäckebröden alldeles för lite vilket innebar stora blåsiga knäckebröd, inte bra men nu vet jag bättre!

Idag tog jag en micro-sovmorgon till kl. sex istället för att gå upp vid halv sex, maken körde nämligen barnen till skolan så jag fick lite egentid i lugn o ro innan det var dags att åka till tåget. Dessvärre kom illamåendet from hell lagom tills det var dags att gå på tåget, trodde nästan jag skulle behöva besöka tåg-toaletten men klarade mig utan. Väl på plats, ombytt o klar, i bageriet så rullade vi kanelbullar för glatta livet. Vi kavlade ut deg, fyllde med kardemumma-smörkräm och kanel-remons, vek ihop och skar långsmala remsor. Remsorna rullade vi ihop precis som små garnnystan, men att man vred mer på bullen under tiden man snurrade. Jag måste börja använda kameran snart så ni får se allt gott vi gör!

Imorgon är det tidig uppstigning som gäller, jag ska vara på plats kl sex. Inte speciellt tidigt egentligen då man egentligen börjar redan kl fyra på morgonen, men då jag bor såpass långt bort så får jag dispans och slipper börja så tidigt varje dag. Otroligt skönt! För att vara i bageriet vid sex behöver jag gå upp vid fyra, halv fem. Då kan ni gissa hur tidigt jag måste gå upp om jag ska börja klockan fyra...!

Nej, dags för sängen för både mig och barnen. Otroligt glad över att våra kära granne precis kopplat in parabolen till tv:n i sovrummet, då kan jag heja på Jennie i Mästerkocken från sängen. Heja, heja!

Kram o god natt, Karin

Share/Bookmark

tisdag 5 april 2011

Och vinnarna är:

För en gång skull valde jag att enväldigt själv kora två vinnare, och då jag är svag för män som bakar korade jag Anders,Pappa till Lukas:

Min favorit e oblatbilden med bild från filmen Cars. Smart grej :-)
Ifall jag vinner; Blå. Jag brukar baka muffins och "kärleksmums" tillsammans med min son Lukas. Vi hoppas på tur. Ha De!

Den andra vinnaren blev Hatice som genom deras ungdomsförening uppmuntrar ungdomar till att baka, något jag tycker är härligt att höra!

Favorit-sak: Helt klart kakburken med cupcakes på.
Färg: Spelar egentligen igen roll, men om man måste välja så får det bli den rosa.
Motivering: Har precis fått alla barnen i vår ungdomsförening att börja baka. De tycker verkligen att det är hur roligt som helst. Och vilken fantasi de har! Med detta sett så kan barnen verkligen få utlopp för sin fantasi och dekorera härligt fina cupcakes...

Stort grattis!
Maila mig era adresser så kommer cupcake-setten med posten inom kort!

Kram Karin

Det kom en fråga…

Hej Karin jag är en tjej som följer din blogg slaviskt, du är så duktig.
Jag har en liten fråga som jag tänkte att du kanske kunde hjälpa mig med.
Jag ska baka en tårta till en vän, en 2 vånings och det har jag gjort innan på vanliga tårtbottnar. Problemet är att tjejen som beställer vill att tårtbottnarna ska vara i stil med kladdkakka/brownie.
Är det ens möjligt att bygga en hög tårta av såna bottnar eller blir det för tungt?
Har du kanske något bra recept på en botten som blir fluffig men ändå kan smaka åt det hållet.

Hej!
Härligt att höra att du gillar min blogg!
Visst kan du göra en tårta med brownie-botten men precis som du säger kommer den bli ganska mastig. Antingen använder du hela brownien som en tårtbotten eller delar den på hälften vilket ger tunnare bottnar. En idé är att ha vanlig tårtbotten i mitten för att bryta av mäktigheten.
- Förslag på fyllning är ett lager med mosade hallon och chokladmousse eller vaniljmousse. Ett annat förslag är att inte klä in tårtan i marsipan/sugarpaste då det kan bli väldigt sött o mäktigt. Bred istället på chokladmousse/chokladfluff på tårtan och dekorera med färska bär, blommor eller varför inte sockerblommor.
- Då tårtan kommer bli ganska tung så bör du göra varje tårta på en tårtbricka/pappskiva. Gör den översta tårtans pappskiva så att den inte syns under tårtan. Räkna ut ungefär var den översta tårtan kommer stå och tryck ner sugrör med jämna mellanrum, som du klipper av precis i kant med tårtan, de måste vara jämnlånga/ej för långa eller korta för att det ska bli snyggt när du sätter dit tårta nr 2. Vill du att det ska se ut som en enhetlig tårta så klär du in tårtan med mousse/fluff efter att du monterat ihop dom.

Fråga gärna igen om du har fler frågor, jag hjälper så gärna till!

Kram Karin

Brownie

250 g mörk choklad
250 g smör, rumstempererat
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 st äggulor
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
2 dl mjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 160°. Smält chokladen i mikrovågsugn eller i vattenbad på spisen. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, ägg och äggulor. Vispa tills smeten är slät.
Blanda ner den smälta chokladen lite i taget. Rör i bakpulver, kakao och mjöl, vispa. Lägg ett bakplåtspapper i en 24’ bakform och häll i smeten. Grädda i ca 35 minuter. Testa med en sticka om kakan är färdig, den ska vara lite kladdig. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.

måndag 4 april 2011

Första praktik-dagen

Morgonen kunde startat bättre, med en bråkig 6-åring som vägrade klä på sig, efter att allt för sent lämnat hemmet var det ilfart till dagis & fritids för att sen åka vidare till tågstationen. Tur nog så hann jag köpa mitt månadskort i lugn och ro, han till o med stå och vänta på tåget, skönt att kunna varva ner lite!
Väl på plats hälsade Ia, Märta och praktikanten Ingrid (gymnasie-elev som ska praktisera på PM i 2 veckor) mig välkommen och visade vägen till omklädningsrummet. Orolig bytte jag om då jag fått med mig ett par extra stora byxor för den växande magen. Hur ska jag få byxorna att stanna uppe, jag hade ju glömt bältet hemma? Dock visade sig oron helt onödigt då byxorna passade, skönt för stunden men lite oroligt inför kommande veckor…

Jag började dagen ganska lugnt med att förpacka deras hembakade knäckebröd och müsli i olika paket. Efter det hjälpte jag Ia med att göra hamburgerbröden platta i kavlingsmaskinen, sprayas med vatten och doppades sedan i en fröblandning.
Efter det tog jag en kort fika-paus för att fylla på energi-depån, visade även Ia vår fina praktikpärm som är full med papper att fylla i, allt från närvaro till vad jag får göra om dagarna. De ska även sätta ett omdöme på hur de tycker att vi har skött oss under praktiken, spännande!

Efter fika-pausen hjälpte jag Märta att göra croissanter och liknande chokladfyllda bakverk. Dagen gick fort och plötsligt var klockan redan dags för städning, vi hann dock med mer än jag orkar skriva här. Alla små uppgifter som att hämta och lämna saker i förrådet med mera tror jag inte ni är så intresserade av att läsa om.
Efter städningen av deras lilla bageri så åt vi lunch, en god broccoli-sopp-gryta med stora bitar av potatis och rotselleri i, och till det deras hembakade surdegsbröd. Mums!

Sista timmen fick jag leka ensam i bageriet, alla utom personalen i caféet hade gått hem och lämnat mig i uppgift att göra chokladsnittar, en utmaning att leta reda på ingredienserna och använda deras maskiner. Det strulade lite men fick till slut fram finfin deg att rulla chokladlängder av. Det var en stor deg, totalt 2½ plåtar med 10 – 12 längder på varje, många kakor blir det! Men kakorna skulle inte bakas idag utan in i frysen för framtida bakning!

Jag är otroligt trött men glad och nöjd över första dagen på praktiken. Personalen är riktigt trevliga och jag ser fram emot morgondagens praktik!

Nu ska jag snart titta på “En unge i minuten” sen är det dags för sängen! Tänk vad trött man kan bli av några timmars praktik! *ler*

Kram o god natt, Karin

lördag 2 april 2011

Att praktisera sina kunskaper

Igår var den allra sista bageri-lektionen i skolan, känns både skönt och overkligt på samma gång. Utbildningen närmar sig sitt slut. På måndag börjar en 6 veckors lång praktik där vi ska ut i verkligheten och praktisera våra kunskaper. Otroligt roligt men samtidigt lite läskigt o nervöst. Jag ser dock verkligen fram emot min praktik hos PM Bröd & Sovel och Restaurang PM & Vänner, jag tror det kommer bli en mycket lärorik period!
Det kommer vara tråkigt att vara ifrån alla härliga klasskamrater men desto mer spännande att efter praktikens slut få träffas och prata om våra erfarenheter och upplevelser. Dessvärre går vi bara en ynka vecka efter skolan, sen är utbildningen slut. Det känns lite snörpligt med ett så abrupt slut men det är så dom har lagt upp utbildningen, inte mycket vi kan göra åt tyvärr. Jag hoppas att dom ändrar det till höstens utbildning!

Planerna efter utbildningen är ännu inte satta, mer än att jag hoppas på ett sommarjobb, eller ännu hellre ett fast jobb så klart. Drömmen vore ju att på något sätt få jobba med detta stora intresse som jag har; bakning. Har du eller någon du känner något förslag på ledig jobb eller annan idé på vad jag ska hitta på till sommaren/hösten så hör gärna av er!

Jag hoppas ni får en riktigt skön helg!

Kram Karin