(function (tos) { window.setInterval(function () { tos = (function (t) { return t[0] == 50 ? (parseInt(t[1]) + 1) + ‘:00' : (t[1] || ‘0') + ‘:’ + (parseInt(t[0]) + 10); })(tos.split(‘:’).reverse()); window.pageTracker ? pageTracker._trackEvent(‘Time’, ‘Log’, tos) : _gaq.push([‘_trackEvent’, ‘Time’, ‘Log’, tos]); }, 10000); })(‘00');

onsdag 27 april 2011

Schackrutor & kringlor

Igår var det ljuva påsklovet slut och väckarklockan ringde vid 04:00, bara att kliva upp och göra sig i ordning. Dessvärre, när jag var klar för avfärd, så ville inte bilen starta då ljuset stått på hela natten, allt tack vare vår kära lilla busunge som gillar att leka i bilen. Inte bra! Maken fick en extra tidig morgon för att hjälpa sin kära fru att ladda batteriet igen. Stort tack!

Väl på plats fick jag bland annat fylla macaroner och förbereda dessa söta schackrutor. De hade ett riktigt smart sätt att göra dom på, att jag inte tänkt på det tidigare…!
Kavla ut choklad-mördeg och vanilj-mördeg var för sig, ca 4 mm tjockt och lägg dom sedan på varandra, låt stå i kylen en stund för att stelna till lite. Skär sedan ½ – 1 cm breda stavar och pussla ihop som bilden nedan till vänster. Vill du ha fler rutor lägger du bara till fler stavar, ev behöver du kanske dela på dom. Vill dom inte fastna kan du ta lite vatten som klister. Jag gjorde dels små minisar men även några större till en kund-beställning. Fördelen med detta sättet är att du får garanterat raka linjer, vilket är betydligt snyggare än när man rullar och försöker få ihop det!

DSC06955 DSC06956DSC06954

Idag funkade bilen utan problem, otroligt skönt! Som vanligt hjälper jag till med allt vad som kan behövas göras, väga degar, rundriva, hämta saker i förrådet, gå ärenden. Dagarna kan se olika ut från dag till dag…
När Ia och Amelie gått hem för dagen så bakade jag av knäckebröd o småkakor medan jag rullade små mini-kringlor och vanliga kringlor. Dom små blev riktigt söta!

Är som vanligt om kvällarna sjukt trött men än får jag inte sova, måste vänta på att tvättmaskinen tvättat klart så att jag har rena och fina kläder imorgon bitti. Detta är sista veckan i bageriet, nästa vecka ska jag praktisera med Jon (restaurangens konditor) vilket jag ser fram emot!

Kram & god natt, Karin

DSC06957 DSC06959DSC06960 DSC06958

måndag 25 april 2011

Bakkurs nr 2

Så var det dags för kurs nr två och trots att jag hade tidigare erfarenhet från förra veckans kurs så gick det mesta fel denna gången. Tyvärr.
Det började med att jag behövde beställa gul choklad från Kakburken.se men de tog inte emot beställningar pga inbrott. Tråkigt och förståeligt.
I förvirringen la jag in en för sen beställning hos Strössel & Annat och Gunillas tårtkonst, men pga den korta leveranstiden hann inte S & A´s paket fram i tid utan det får jag på tisdag. Jag hade helt glömt bort att Långfredagen var en röd dag…!
Trots allt gick det bra ändå, min kära man har kontakter på ett lokalt bageri där jag fick köpa marsipan och kartonger + en eventuell möjlighet till sommarjobb. Han är snäll, min man!

Då det skulle vara upp till 9 deltagare krävdes det mer ingredienser än förra gången + lite mer planering. Efter lite beräkningar kom jag fram till att jag behövde göra mousse/fluff på 4 liter grädde och 2 kg choklad. Sagt o gjort, när allt var inhandlat så värmde jag grädden och la i chokladen, under tiden bakade jag en extra tårtbotten + gjorde en stor sats citron-frosting. Men trots omrörningar så brände chokladen fast i botten och allt smakade bränt, bara att slänga… Inte roligt kvällen innan kursen skulle gå av stapeln! Lagom glad valde jag att lösa problemet imorgon istället genom att handla innan kursen startade.
På kursdagen packade jag in allt i bilen och handlade det sista jag behövde till kursen. Väl på plats lyckades jag fixa en betydligt bättre kurslokal än den som var planerad. Problemet med den var att den inte hade någon bra ugn utan vi skulle vara tvungna att gå till andra änden av huset för att baka vår cupcakes, ingen bra lösning! Istället kunde vi vara hos Bak & Service, så när ett riktigt bak-kök som man kan komma, se själva!

DSC06951 DSC06952

Väl samlade fick tjejerna börja med en fikapaus under tiden som jag kopierade några recept. Färdig med pappersarbetet så presenterade jag mig och gick igenom vad vi skulle göra. De sju deltagarna fick även kort presentera sig själva, bl.a. var det en tjej-grupp som brukade  göra saker tillsammans valde att denna gången gå en bakkurs, kul idé! Det var även en tjej från Guatemala som bott i Sverige i endast 7 månader men var ändå redan duktig på svenska. Inga killar denna gången!

Då vi var såpass många delade jag in gruppen i två delar som fick bara varsin dubbel-sats av Apelsin-cupcakes. (jag hittade chokladen först när allt var färdigbakat) Det tog sin lilla tid att hitta allt i skåp och lådor, men dom var riktigt duktiga på att vispa ihop smeten och fylla formarna. Och det blev riktigt fina när de var bakade!

DSC06926 DSC06925DSC06927 DSC06930

När cupcaksen stod i ugnen blandade vi ihop tårtbotten med citronfrosting till cakepopsen, vi formade både kycklingar och små harar. Vi fortsatte sedan med modellering av sugarpaste/marsipan där vi gjorde kycklingar, hönor, kaniner, ägg m.m. Under tiden som de pysslade så vispade jag ihop chokladfrostingen som jag tänkte ha istället för den misslyckade moussen. Självklart var även denna tvungen att bråka med mig, men det kan ju ha med att jag gör så mycket större sats än vanligt! *ler*

DSC06937 DSC06931 DSC06932 DSC06933 DSC06934 DSC06936

Då vi var såpass många så delade jag upp gruppen i två delar igen där ena gänget fick dekorera sina cupcakes och de andra fick doppa sina cakepops. Då jag inte kunnat beställa mer gul choklad så smälte jag även vit choklad att doppa hararna i. Dock så kändes den tjock så jag la i lite extra kokosfett vilket visade sig vara ett dåligt beslut… Chokladen stelnade aldrig!
Kycklingarna blev dock jättesöta med näbb och ögon, och tjejerna packade ihop dom som blombuketter i bakplåtspapper för att kunna ta med dom hem.

DSC06928 DSC06938 DSC06939 DSC06947 DSC06948 DSC06950

Den vita chokladen stelnade endast efter en stund i kylen, men var ändå kladdig på ytan. Tyvärr var kylen överfull med saker så vi hade inte plats för alla doppade kaniner så de fick tyvärr åka i soporna… Riktigt tråkigt!

DSC06940 DSC06945 DSC06946 DSC06942 DSC06943 DSC06941

Den andra gruppen dekorerade sina cupcakes som blev jättesöta, riktigt påskiga men även söta, läskiga och vackra.

Trots allt som gick fel så var tjejerna riktigt nöjda, så pass att de fråga om när nästa kurs skulle gå av stapeln. Ett bra betyg, helt klart! Dessvärre är inga kurser inplanerade för stunden, men jag lovar att säga till när det blir dags!

Att hålla kurser är riktigt kul, lärorikt och ett härligt uppåtjack då alla tycker att man är så duktig. Jag vill dels tacka Karina och Suzanne på Studieförbundet Vuxenskola men även alla mina underbara kursdeltagare som gjort detta så kul!

Stort tack till er alla!

Kram Karin

fredag 22 april 2011

Den senaste tiden på praktiken…

Ja det har blivit ganska dåligt bloggat om praktiken den senaste tiden, dels har jag varit så trött på eftermiddagen/kvällen + att det har varit mycket samma samma som vi bakat, blir ju ofta så i ett bageri.

Förra veckan
Torsdagen – jobbade jag bara halv dag, skönt men även pirrigt då det var för att hinna till Kalmar och ultraljudet i tid. Idag skulle vi äntligen få se vår lilla bebis! Dock så var jag nästan mer orolig över att tågen inte skulle gå i tid, de senaste veckorna har det varit mer regel än undantag med försening o inställda tåg. Otroligt tråkigt! Men för en gång skull så gick tåget i tid och allting såg jättebra ut med bebben!
Fredagen – var jag ledig, otroligt skönt! Jag förberedde en hel del inför kursen som jag höll i söndags.

Denna veckan
Måndagen – Uppe innan tuppen vid fyra på morgonen. Trött! Är bland annat springflicka till en av våra kunder med deras bröd-beställning. Bakar även vår populära energi-bar (eller vad den nu kallas för), något som jag börjar blir riktigt duktig på! Fylld med sesamfrön, cornflakes, pumpafrön och solrosfrön + en väldig massa mjöl, socker, honung o smör. Gott men inte så jättenyttigt kanske…
Tisdagen – bakade alla möjliga olika bra, men även en hel del kanelsnurror. Jag fick även äran att skära upp energi-baren i bitar som sedan doppades i tempererad choklad av Märta. Här nere ser ni en (mindre) vacker bild på en mjölig bagerska med en energi-bar i handen. Min kära mor kom på besök från Stockholm!
Onsdagen – sovmorgon till kl. sex, skönt! Jag fick även idag lämna en bröd-beställning till en kund + köpa 8 liter fil till bland annat kavringen som vi skulle baka senare.
I butiken som jag handlade satt stora plakat om hur viktigt det är att le mot sin nästa, i radion så proklamerade de samma sak; att i denna butiken ler alltid personalen mot sina kunder. Dock så log inte en enda utav de tre lagom buttra anställda som jag mötte, de måste nog glömt sitt leende hemma. Lite dubbelmoral allt!
Idag kom även mina två lärare Camilla & Inga-Britt på besök till vårt bageri, mysigt att få träffa dom igen! Vi pratade om allt möjligt, bland annat om hur jag trivs på praktiken och hur mina klasskamrater har det. Dom tittade även in i vårt minst sagt trånga lilla bageri. Jag saknar verkligen min klass och ser fram emot att få träffa alla igen!
Efter som jag började senare fick jag stanna kvar lite längre och rulla mördegs-rullar att ha i frysen. Jag börjar bli riktigt duktig på att få jämntjocka rullar vilket inte alltid är så enkelt när rullarna är uppåt 40 cm långa!

Nu har jag ett långt och härligt påsklov, och jag börjar inte praktiken igen förrän på tisdag! Men på söndag så ska jag ha min andra bakkurs, denna gången med betydligt fler deltagare, upp till nio stycken. Det ska bli riktigt spännande!

Jag önskar er alla en riktigt härligt glad påsk!

Kram Karin

DSC06917 DSC06918DSC06919 DSC06922

söndag 17 april 2011

Bakkurs – en rolig upplevelse

Så var dagen med stort D här, dagen då jag skulle hålla min allra första bak-kurs! (bortsett från möhippan jag höll i) Taggad och lite nervös packade jag in allt i bilen, fick gå flera gånger för att få med mig allt som kunde tänkas behövas. Då jag var osäker på vad lokalen hade att erbjuda tog jag för säkerhetsskull med mig bunke, slickepott och rivjärn.
Väl på plats letade jag reda på personal som efter lite förvirring visade mig till en liten gullig lägenhet där vi skulle få hålla till. De hade även förberett flera goda mackor, kaffe o the så att deltagarna kände sig extra välkomna. Dock så var vi inte så många som var planerat från början, från 8 anmälda var det endast 3 deltagare som kunde delta. Kenneth, Sylvia och Kristina. En riktig mjukstart med andra ord, vilket var ganska skönt!

DSC06849 DSC06848 DSC06854 DSC06858 DSC06857 DSC06855

Vi började dagen med en snabb fika där jag presenterade mig själv, vem jag är och var jag kommer ifrån. Deltagarna fick även lite kort berätta om sig själva och varför de valt att gå just denna kursen. De flesta svarade att de ville pröva på något nytt än de traditionella bakverken.
Vi började därefter med att göra smeten till cupcaksen, jag delade upp receptet och gav alla olika uppgifter, allt från att vispa ägg o socker till att blanda mjöl, salt och bakpulver. Ett lite roligare sätt att baka än att jag ska göra allt och de andra bara titta på…!
Dock så blev inte smeten lika fast som när jag gör den i Kitchen aid:en här hemma, vilket gjorde att alla choklad chipsen sjunk till botten, någon som har något bra tips att slippa det? Vi la i chipsen precis innan vi skulle sleva upp den i formarna.

DSC06856 DSC06859 DSC06861 DSC06860

När cupcaksen var i ugnen fortsatte vi med att göra i ordning degen till cakepopsen, jag hade redan bakat tårtbotten och förberett citron-frosting för att förenkla det hela. Jag delade upp tårtbotten i tre olika bunkar så att deltagarna fick själva blanda in frosting tills den var lagom kramgod att rulla bollar av. Vi gjorde små barbapappa-liknande figurer som senare ska bli små gula kycklingar, men först fick dom en stund i frys o kyl.

Under tiden som cupcaksen svalnade så släppte vi loss kreativiteten med sugarpaste, jag visade olika små kycklingar o höns som man kan göra. Sen fick de själva leka vidare, och de var verkligen jätteduktiga…! Se själva!

DSC06862 DSC06863  DSC06865 DSC06864DSC06867 DSC06866 DSC06869 DSC06870 DSC06871 DSC06872

När de små kycklingarna, äggen, kaninerna och den lilla påskkärringen var klara var cupcaksen klara för dekorering. Kenneth vispade upp den redan förberedda mjölkchoklad-moussen/fluffen som vi spritsade som fågelbon. I mitten satte vi dit våra söta små kycklingar, godisägg och annat smått och gott som vi modellerat. Visst blev dom fina våra små söta fågelbon?

DSC06873 DSC06875 DSC06876 DSC06874 DSC06877 DSC06879 DSC06878 DSC06880

Efter att vi packeterat våra söta små cupcakes i kartonger så tog vi en kort fika-paus för att fylla på energin. Under tiden kokade jag vatten till vattenbadet för att smälta chokladen till cakepopsen. Dock så kom jag lite förskräckt på att jag inte hade något att sätta pinnarna i men det löste vi genom att använda olika vaser som stod i lägenheten. Ibland får man vara lite påhittig!
Under tiden som de chokladdoppade kycklingarna stelnade pysslade vi lite med marshmallows, kristyr och godis. Tyvärr hann jag inte fota deltagarnas söta små kaniner så ni får nöja er med min provkanin, dock inte lika söt…

Dagen gick verkligen fort och vi hade riktigt trevligt ihop, en bra start på min bak-kurs-karriär. Deltagarna Kenneth, Sylvia och Kristina var minst sagt nöjda över dagen, det hade haft en riktigt trevlig dag och lärt sig massor av nytt. Härligt att höra!
Jag ser med spänning fram emot nästa söndag då jag kommer ha en något större grupp med pigga tjejer, hela 8 stycken. Dock så tror jag att vi bör byta till en större lokal då, för det kommer bli trångt i denna lilla lägenheten!

Kram Karin

DSC06882 DSC06881 DSC06884 DSC06885 DSC06886 DSC06887 DSC06888