söndag 31 juli 2011

Beskrivning – kandera blommor

Att kandera blommor är lite klurigt men tar man det bara sakta och försiktigt så blir resultatet riktigt bra! Inget att stressa fram med andra ord!

Saker att tänka på!
- använda ätbara blommor om de ska användas till dekorering som ska ätas.
- använd helst inte köpta rosor, även de obesprutade är inte garanterat fria från gifter.
- nästintill utblommade blommor går att använda om bladen ser fräscha ut, de ger även oftast stora blad.
- rosknoppar kan kanderas och torkas i ugn men blir nästan finast genom att endast penslas med äggvita och strös över med socker.
- kandera en blomsort, färg och storlek i taget då de går olika fort i ugnen.

Recept
2 – 3 äggvitor
en skål strösocker
en ren pensel
rena blomblad

Vispa upp äggvitorna lätt med en gaffel. Jag har provat att vispa äggvitan till ett vitt skum men tycker att det dels är svårt att få skummet att fastna på penseln och resultatet blir lika bra som lättvispad äggvita.

Förbered en plåt med bakplåtspapper att lägga bladen på, sätt ugnen på ca 50 grader. Använd ev ett bakplåtspapper att ha som bordsskydd när du penslar blombladen då det lätt blir kladdigt med äggvita och socker.

Pensla med lätt hand ena sidan av blombladet och doppa det i sockerskålen, pensla sedan andra sidan och doppa det i sockret. Lägg bladet försiktigt på plåten med bakplåtspapper, ev böjd till den om den krumbuktar.
Kandera en färg och storlek i taget, min erfarenhet är att det går olika fort beroende på färg och storlek, så blanda inte.

När plåten är full med rosblad är det dags för ugnen. Min erfarenhet är att man inte bör ställa in i ugnen, stänga luckan och återkomma när man tror att det är klart. Big no no! Nej, kandering av rosblad kräver tid, kärlek och noggrann övervakning. Ha inte högre värme än ca 50 grader och sätt plåten i mitten. Jag har provat att täcka plåten med ett bakplåtspapper men min erfarenhet säger att det är bättre utan.
Stäng inte luckan utan sätt en slev eller liknande i vägen så att den inte stängs helt. Kolla sedan med jämna mellanrum hur bladen ser ut, en stol bredvid ugnen är att rekommendera men inte nödvändigt då det går ganska fort. Efter några minuter i ugnen, ca 2 – 5 minuter beroende på storlek så är bladen torra och fina. Ta hellre ut dom för tidigt än att låta dom stå inne för länge. Ugnen är egentligen inte nödvändigt utan bara ett sätt att skynda på själva torkningen av bladen.

Här nedan ser ni rosblad före och efter kandering:

Före Efter

Andra ätbara blommor att kandera…

Violer Penséer Ringblommor Tagetes

Att kandera blommor är som sagt lite pilligt men klart värt det!
Lycka till, kram Karin

fredag 29 juli 2011

Beskrivning – moussetårta

Här kommer en beskrivning på den bröllopstårtan som jag gjorde till Olof & Helene´s bröllop. Jag valde att göra en inbakad moussetårta där man bara ser ena delen av tårtan, den andra är övertäckt, se bilden nedan.
Till mitten-delen använde jag en 18 cm diameter anslagsring, ca 3-4 cm hög, den yttre formen var 26 cm diameter och ca 5 – 6 cm hög. Dessa mått ger en tårta som räcker till ca 15 personer.
Har man inga anslagsringar hemma kan man använda sig av olika stora springformar istället. Höjden justerar du genom att inte fylla med mousse ända upp till kanten på den inre formen.

Tårtorna tog två dagar att göra, en dag per lager mousse. Men om man börjar tidigt så kan man fixa den på en dag, det viktiga är att den hinner frysa till ordentligt.
Upptiningen går relativt fort och tårtan är genomtinad på några timmar.

DSC07657[2]

Till ett lager mousse behövs

3 st blad gelatin
250 g frukt/bär, färska eller frysta och tinade eller ca ½ – 1,5 dl fruktpure, efter smak.
0.75 dl strösocker 
3 msk vatten
1,5 dl matlagningsyoghurt
3,75 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Ev. mixa/passera frukt/bären fint.

Värm upp sockret och vattnet i mikron eller en liten kastrull på spisen tills sockret smält och vätskan känns het. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, skaka av dem och lös upp dem i det varma sockervattnet. Låt svalna något och blanda sedan med fruktpurén.

Vispa grädden till moussen ganska löst. Rör ner yoghurten i blåbärsblandningen och vänd sedan försiktigt ner den lättvispade grädden.


Till den inre moussen behövs

1 lager tårtbotten
1 sats mousse i valfri smak
Plast liknande oh-film eller olja och florsocker.

Klipp till en lagom lång remsa av oh-film och sätt längs insidan av tårtformen. Har du ingen plast kan du istället smörja insidan med olja och pudra över florsocker. Ställ formen på en bakplåt eller liknande plan yta täckt med bakplåtspapper.
Tryck ut ett lagom stort lager av valfri tårtbotten och lägg i botten av formen.
Häll den lösa moussen i formen och jämna till ytan. Slå bakplåten några gånger försiktigt men hårt i bordet så att eventuella luftbubblor kommer upp ur moussen. Ställ formen i kylen över natten eller i frysen i minst 4 timmar.

Till den yttre moussen behövs

1 sats mousse i valfri smak
Plast liknande oh-film eller olja och florsocker.

Klipp till en lagom lång remsa av oh-film och sätt längs insidan av tårtformen, har du ingen plast kan du istället smörja insidan med olja och pudra över florsocker.
Ta ut den första moussetårtan och tryck antingen försiktigt ut den ur formen eller dra längs insidan av formen med en tunn vass kniv. Ställ formen på en bakplåt eller liknande plan yta täckt med bakplåtspapper. Lägg moussetårtan mitt i den större formen, häll över den lösa moussen och jämna till ytan. Slå bakplåten några gånger försiktigt men hårt i bordet så att eventuella luftbubblor kommer upp ur moussen. Då detta är den yttre delen är det viktigt att få till en snygg yta, dra med en spatel för att få en riktigt plan yta. Ställ formen i kylen över natten eller i frysen i minst 4 timmar.

DSC07666[2] DSC07667[2]

När moussetårtan är färdigfryst tar du ut den och tryck antingen försiktigt ut den ur formen eller dra längs insidan av formen med en tunn vass kniv. Tårtan är nu redo att dekoreras med tex en chokladkant, kanderade blommor eller annat passande.

Att göra moussetårta är inte så svårt som man tror och gör man en sak i taget så blir det ett lyckat resultat till slut! Ett ganska enkelt sätt att imponera på nära o kära!

Kram Karin

måndag 25 juli 2011

Beskrivning – chokladkant

Här kommer en enkel beskrivning av hur man sätter en chokladkant runt en tårta.

- Först måste vi räkna ut omkretsen på tårtan för att veta hur lång chokladkant vi behöver göra. Enklast är att ta Pi (3,14) gånger tårtans diameter, tex är tårtans diameter säg 25 cm * 3,14 = 78,5 cm i omkrets. Ett annat enklare sätt är att ta ett måttband och mäta runt tårtan för att få fram rätt mått.

- Använd OH-plast eller liknande styvare plast och klipp ut lagom långa remsor, eventuellt behöver du tejpa flera längder till rätt längd. Klipp inte remsan lika kort som själva omkretsen utan lägg på ca 5 cm extra. Tänk även på att mäta höjden på tårtan och bestäm om kanten ska vara högre eller lägre än  själva tårtan.

DSC07699 DSC07692

- Smält choklad. Till en tårta med ca 80 cm i omkrets så behövs det ca 125 – 150 g choklad. Sprid ut chokladen över plastremsan med tejpbitarna ner mot bordet. Bred ut chokladen till ett jämn lager med en spatel eller tex en stekspade.

DSC07690 DSC07697

- När du har brett ut chokladen i ett jämnt lager, bred gärna ut chokladen utanför själva remsan för att undvika ev. missar. Lyft försiktigt den chokladtäckta remsan och sätt den runt tårtan utan att röra chokladen, då skadas kanten. Tryck försiktigt fast kanten runtom tårtan, fäst ena änden med ett lätt tryck och lägg med lätt hand över den andra handen. Klipp av den överflödiga remsan så att ca en cm chokladkant kvarstår.

DSC07694 DSC07700

- När du täckt tårtan med chokladkanten, låt den stå i kylen en stund, ca 10 minuter, för att stelna ordentligt. Ta bort remsan strax innan servering, pilla försiktigt loss plasten från den “övre” kanten och dra med lätt hand loss plasten. Ta det extra försiktigt vid skarvarna där du har tejpat. När du fått loss plasten runt om tårtan så ta det extra försiktigt där kanten går omlott så att du inte förstör hela chokladen. Ev behöver du bryta av den sista biten för att få loss plastremsan.

Volia, det är klart!

Imorgon berättar jag om hur jag gjorde moussetårtan!
Kram Karin


DSC07708

onsdag 20 juli 2011

Det söta bröllopsparet…

… och den goda bröllopstårtan! Visst är dom fina, all tre…

Kram Karin

Helena & OlofOlof & Helena

söndag 17 juli 2011

Ett gott betyg!

När maken o dottern åkte iväg till Vaggeryd idag så valde jag att o sonen att åka till Färjestaden för att hämta hem tårtställningen. Dock så hade brudparet redan hunnit ta med ställningen hem till sig men det innebar istället att vi äntligen fick chansen att träffas för första gången. Brudparet var Helena som driver bloggen Bara en kaka till och fotografen Olof, ett både vackert och otroligt trevligt par! Som tack för tårtan var de gulliga och gav mig en vacker bukett med blommor och ett sött litet kort. de var mycket nöjda med tårtan till båda smak och utseende, läs bara det söta kortet de skrev. Bättre betyg kan man nog inte få, eller vad säger ni?

Många kramar från en glad Karin

DSC07716 DSC07717DSC07718 DSC07719

Äntligen klart!

Igår var det så äntligen dags för Helena & Olof´s bröllop och det var äntligen dags för mig att leverera! På förmiddagen så åkte jag förbi jobbet för att sätta dit chokladkanten runtom tårtorna (mer om det i ett senare inlägg) och packa ner dem i kartonger. Väl hemma igen bytte vi om och lämnade barnen hos farmor o farfar för att fortsätta mot Kalmar där vi träffade supertrevliga Caroline med bloggen St Heaven Street. Hon har hjälpt mig i jakten på en bättre tårtställning än den jag fått låna från PM. Ställningen i sig var perfekt om jag hade gjort olika stora tårtor men då jag i min enfald trodde att “hyllorna” i ställningen var lika stora så blev det lite problematiskt. Dock inget som inte gick att lösa. Caroline hade fixat fram styva tårt-guldbrickor att stötta upp tårtorna på de översta våningarna, stort tack!!

start_head

Bröllopsfesten hölls på Hotell Skansen i Färjestaden på Öland, en naturskön herrgård med full service. Då tårtorna inte var helt färdig-dekorerade så hänvisades jag in i en liten korridor i restaurangköket. Jag kände mig mest i vägen och tyvärr så kunde jag bara dekorera tårtorna en och en vilket innebar att det riskerade bli ojämnfördelning av rosbladen. Men trots allt så blev tårtorna riktigt fina och jag hoppas o tror att brudparet blev både nöjda och glada. Dessvärre fick jag aldrig möjligheten till att fotografera tårtorna in action på ställningen men jag hoppas hoppas hoppas att gästerna tog massor med bilder som jag kan visa er sen.

Så, vad tycker ni? Blev tårtorna fina?

Kram Karin

DSC07706 DSC07707DSC07708 DSC07710DSC07709

lördag 16 juli 2011

Hemma o mellanlandar...


Här kommer ett snabb-inlägg, tårtorna är så klara som dom kan bli. Det gick bättre än jag trodde, jag har dock inte dragit av skyddsfilmen än utan gör det på plats på hotell Skansen i Färjestaden. där kommer jag även göra den sista dekoreringen. Sen kan jag bara hoppas att allt ser lika fint ut ikväll när brudparet och gästerna hugger in och självklart att dom tycker den smakar gott! Något att oroa mig för när jag sitter på bion ikväll... *ler*

Nej, dags att byta om, lämna barnen hos farmor och ge oss av mot Kalmar o Färjestaden. Imorgon lovar jag att skriva om hur allting har gått + visa bilder!

Kram kram Karin



Share/Bookmark

onsdag 13 juli 2011

Ett större tårtprojekt – del 1

Idag var det äntligen på tiden med att börja med bröllopstårtan tills på lördag, jag började med den inre moussen bestående av bland annat hallonpuré, matlagningsyoghurt och grädde. Grymt god!
Här nedan ser ni min skiss på hur tårtan är tänkt att se ut, blir nog fint när jag väl är klar.

Grovskiss Blötlagd gelatin DSC07662 DSC07663

Puréerna är köpte hos Strössel & Annat som har många olika sorters frukt-puréer. Perfekt när man behöver en stor kärnfri mäng juice/puré från önskad frukt, som tex passionsfrukt. Jag hade ruinerat mig i att köpa passionsfrukter och sen sila rent dom men med denna juice så är allt fixat och klart till en helt klart rimlig penning!
Juicerna/puréerna är helt utan konserveringsämnen och andra dumma tillsatser utan endast upp till 95% frukt och resten socker. Så naturligt som man kan komma! Ett öppnat paket håller i ca 4-5 dagar med juicen/puréerna kan frysas i mindre portioner, perfekt att ta fram vid behov!

DSC07660 DSC07661 

Hallonmoussen blev svagt rosa och underbart god! Det blev så mycket mousse att det även blev ett gäng portions-mousser att sälja i butiken! Jag ser med spänning fram emot nästa steg imorgon då jag ska lirka ut tårtorna ur dess former för att lägga dom i betydligt större formar och täcka med passionsfrukts-mousse. Då vi inte har några plastband att sätta på insidan av tårtformen så fick jag tipset av en arbetskamrat att smörja insidan med olja och sen pudra på florsocker, det ska göra att tårtan inte fastnar i formen. Imorgon blir det upp till bevis, spännande!

DSC07666 DSC07667

Efter att ha letat runt i Emmaboda så har jag äntligen fått ihop en hög rosor för att göra försök nr två i att kandera rosor. Jag prövade först att pensla med sockerlag men den fästa aldrig på rosbladen så det gav jag snabbt upp, istället så vispade jag upp äggvitan till ett vitt skum. Det var dock inte heller det enklaste att pensla på skummet men var betydligt enklare än sockerlagen. Tror ändå det allra enklaste är ovispad äggvita då den är blötast.
Denna gången gjorde jag en plåt med mörkrosa och en plåt med ljusrosa rosblad, denna gången satt jag som en hök vid ugnen när det var dags för snabbtorkning. Jag satte ugnen på ca 50 grader och hade en smörkniv i öppningen så att den inte stängde sig. Väl i ugnen så gick “torkningen” riktigt fort, bara några minuter så var dom klara! Något att tänka på är att inte blanda för stora och för små blad då de små blir klara betydligt fortare än de stora!
Jag vet inte riktigt hur bladen ska se ut när dom är klara men ändå nöjd med slutresultatet. De ligger nu på tork i en liten burk med bakplåtspapper emellan, självklart kommer jag inte stänga locket utan den får stå så tills på lördag. Dock kommer jag nog behöva göra fler kanderade rosor imorgon igen!

Jag ser med blandad förtjusning fram emot att få titta till mina moussetårtor imorgon, mardrömmen är att de inte stelnat eller något annat hemskt… Denna ständiga oro!

Nej, dags att sova, imorgon fortsätter tårtprojektet!

Kram Karin

DSC07669 DSC07670 DSC07671 DSC07672

måndag 11 juli 2011

Sommar sommar sommar

DSC07641 DSC07643

Jag kunde inte låta bli att fota lite när jag latade mig på filten i gräset här hemma i trädgården, en härlig vy ovanför mig och en annan vid sidan om mig. Strålande sol, klarblå himmel och grönt gräs, det är sommar för mig!

Här nedan ser ni gårdagens/dagens födelsedagstårta till min vän Nicke, han fyllde år igår men ville ha tårtan idag. Jag gjorde klart allt igår utom hans namn som jag fixade vid fem-tiden i morse innan jag tog med mig den till jobbet där den senare hämtades.
Grund-idén till tårtan var en helt annan än hur den blev till slut, men jag är klart nöjd ändå. Den blev somrig och fin med vita jordgubbsblommor och jordgubbar! Tårtan är fylld med mosade hallon och mjölkchoklad-mousse, en riktigt god fyllning!

Finns det något somrigare än jordgubbar?!?

Kram Karin

DSC07645 DSC07647 DSC07646 DSC07649 DSC07653 DSC07654 DSC07652