fredag 30 april 2010

Varg-tårtan

Det var länge sen jag bakade någon tårta med ränder verkar sitta i än, denna gången blev det en varg-tårta till Miriam som är blind från födseln men som ser med händerna. Jag försökte därför göra en tre-dimensionell tårta så hon kan känna vargen med händerna. Mer om Miriam i ett senare inlägg.



För att få den rätta storleken på vargen ritade jag av tårtformen på ett papper och skissade upp hur vargen skulle se ut, klart mycket enklare än att jobba på fri hand!




För att få vargen att riktigt stå ut byggde jag ett extra lager med tårtbotten innan jag täckte tårtan med MMF. Tårtan är gjord på ljus tårtbotten med honung istället för socker, ett ganska lyckat experiment men behövs göras igen innan jag är nöjd med receptet! Jag fyllde den med färska hallon och mjölkchokladmousse, vilket jag även täckte tårtan med.

Här nedan ser ni bilder på slutresultatet, ganska nöjd måste jag säga!
Morrhåren klippte jag av från en av mina barns gosedjurs Lejon, inget som dock märks på Lejonet så här efteråt tur nog! *ler*





Vad tycker ni? Blev den en varg eller en hund?

Kram Karin

Share/Bookmark

Missa inte!


Ikväll (fredagen 30 maj) på tv-programmet Förkväll kommer Årets konditor 2009 Conrad Tyrséns berätta
om tävlingen av Sveriges Nationaldagstårta och de 10 tävlingsbidragen. 
De har säkerligen återskapat alla bidragen och lär även berätta lite om varje.

Det ska bli riktigt spännande att äntligen få se finalisternas tävlingsverk!
Missa inte!
Kram Karin
Share/Bookmark

torsdag 29 april 2010

Bagerskan - numera praktikant!

Idag var jag förbi Arbetsförmedlingen där vi skrev papper inför praktiken hos Café Emma, jag var även förbi caféet en sväng och fick kolla in köket som kommer bli min arbetsplats de närmsta tiden. Dom jag ska jobba med är Malin och Barbro (mamma till Johanna o Malin),  Johanna (ägare och konditor) är för tillfället mammaledig till en söt liten tjej men kommer hjälpa till ibland.Det kommer bli otroligt kul och spännande att få hjälpa till i det stora köket även om jag säkerligen kommer känna mig ganska tafatt i början.

Lite nervös måste jag erkänna att jag är, vet inte riktigt vad jag gett mig in på...! Jag, i ett stort kök och baka bullar? *ler* Nej, jag tror det kommer kännas bättre efter ett tag när jag blivit lite varm i kläderna och jag vet hur rutinerna fungerar.

Så på måndag ska jag upp innan tuppen, jag ska vara på plats vid halv fem vilket innebär uppstigning vid typ kvart i fyra... *hua* Gissa vem som kommer sova middag den närmsta tiden?! *ler*

Kram Karin

Share/Bookmark

onsdag 28 april 2010

Varg-tårta


Fick precis in en beställning av en varg-tårta till en blind tjej som ääälskar vargar, en klar utmaning! Funderar just nu hur exakt jag ska göra, kanske ett varg-ansikte i svag 3D. *hmm* Men hur ska jag göra pälsen...?

Kram Karin

Share/Bookmark

Lite glada nyheter!


Jag har ju tidigare nämnt att jag vill praktisera på ett lokalt café här i Emmaboda, närmare bestämt café Emma. När jag pratade med Arbetsförmedlingen sist så sa dom att man enligt facket tydligen inte får praktisera över sommaren men idag fick jag ett glädjande besked om ett klartecken för praktik i maj och halva juni!

Imorgon ska jag till Göran på Arbetsförmedlingen för att fixa med papper och redan på måndag börjar jag min praktik vilket ska bli riktigt spännande och lite nervöst! *ler*

Wish me luck!

Kram Karin


Share/Bookmark

tisdag 27 april 2010

Imponerad!


Som ni kanske vet så har Dr. Oetker en tävling Miss Cupcake 2010 där man kan vinna en resa för två till the Big Apple - en drömresa! Dock så kände jag att möjligheten till att uppnå denna dröm som stört omöjlig när jag såg hur folk hade röstat. Att komma upp till 200 000 röster så där är inget man gör på en kvart, jag är snarare imponerad av hur denna person suttit och klickat, klickat och klickat. Man kan nämligen ge sig själv hur många röster man vill, det är bara att klicka på...!

Jag mailade därför Dr. Oetker och förklarade det hela, att det känns som en ganska orättvis tävling när man kan ge sig själv så oändligt många röster. Jag fick då detta svar:

Hej Karin,

Tack för ditt mail.
Du behöver inte oroa dig. Vinnaren av Miss Cupcake tävlingen 2010 kommer att utses av en jury, vilket står i tävlingsreglerna men kanske inte så tydligt har framgått för alla. Bidragen bedöms utifrån kreativitet och utseende. Att ett bidrag får kolossalt många tumme upp är alltså inget som kopplat till själva tävlingen eller juryns beslut.
Vi vill också passa på att tacka för att du är med och tävlar och önska dig lyckat till!
 
Med vänliga hälsningar,
Konsumentkontakt

Så nu sitter jag här och knepar å knåpar ut roligare dekorationer än det bidrag jag skickat in tidigare, jag vill ju ha en chans att vinna! *ler*  Jag undrar dock hur ont den/de stackars personen/personerna som gjort "tummen upp" över 270 000 gånger har i sin arm...? Och det helt i onödan. Måste dock säga att jag är imponerad av deras envishet! *ler*

Kram Karin
Share/Bookmark

måndag 26 april 2010

Min lille assistent!

Share/Bookmark

Marsmallowsfondant (MMF)

Det finns olika sätt att täcka tårtor på, rena gräddtårtor, marsipan, Sugar paste (SP) eller hemmagjord Marsmallowsfondant (MMF). Man kan även göra egen SP men för nybörjare är det enklare att göra MMF.
MMF har samma funktion som marsipan men är smidigare och mer finkornig, perfekt att göra figurer och tårtdekorationer av och passar nästan alla då den inte innehåller någon mandel.
Detta recept ger ca 1 kg MMF vilket räcker till att täcka och dekorera två normalstora tårtor, man brukar räkna med 500g för en normalstortårta.

Ingredienser

5 dl packade marsmallows, ca 300g
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 8 dl florsocker ev mer
potatismjöl/maizenamjöl


Lägg marsmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i mikron ca 1 minut. Tiden kan variera beroende på mikrovågsugn! De ska puffa upp och bli mjuka. Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet.


Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i mikron. Här är på gränsen till för mycket klumpar...


Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, häll hellre mer än vad som är beräknat i receptet så slipper du kladda ner florsockerpaketet, för du kommer bli kladdig om händerna!

Fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi. Jag burkar använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen. Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.
  • Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker. Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften. Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort! Jag förvarar min MMF i skafferiet i gärna flera väl tillslutna påsar så att den inte torkar. 
  • Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den. Är den väldigt kladdig kan du knåda in lite mer florsocker. 
  • Vid utkavling så använder jag ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också. Istället för florsocker använder jag maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en. Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv. En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen. Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu. Pasta? Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.
  • Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan. Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.
  • Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver. Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas. (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas)

    Lycka till!


    Kram Karin
Share/Bookmark

De 10 finalisterna

Efter att ha läst i Tårtspecialistens blogg så anar jag att de 10 finalisterna i tävlingen om vem som bakar Sveriges Nationaldagstårta nu är korade. Dessvärre verkar jag tyvärr inte vara en av dom, tråkigt men så är livet.
Jag önskar istället alla finalister ett stort Lycka Till och Grattis till att ha kommit till finalen!

Må bästa bakare må vinna!

Kram Karin

Share/Bookmark

lördag 24 april 2010

Snart 25.000 besökare...!!

Ofattbart!! Inte ens ett år har gått och jag har redan haft 24.000 besökare på min blogg!

OTROLIGT ROLIGT!
*så glad*


Det trodde jag aldrig när jag för knappt ett år sedan startade denna blogg. Det är ju för er läsare som jag skriver denna blogg, utan er vore bloggandet allt för trist och tråkigt, så tack för att ni följer mig och mitt bakande!

STORT TACK
för alla härliga och snälla kommentarer!

Massor med kramar Karin




Share/Bookmark

Baka.se

Jag är en av de utvalda till att få en förhandstitt på den nya receptsiten www.baka.se som blir klar under sommaren 2010. Baka.se är en mötesplats för oss som älskar att baka och har stora förhoppningar om att skapa Sveriges bästa bakreceptbank! Jag har redan bidragit med 5 smaskiga recept...!

Kram Karin

Share/Bookmark

Kycklingfötter



Här ser ni en närmare bild på kycklingens fötter som satt på årets påsktårta,
måste säga att jag är riktigt nöjd med dom!

Kram Karin
Share/Bookmark

fredag 23 april 2010

Ett paket från Fika Mera!


Jag skrev för någon vecka sedan om en ny web-shop Fika Mera - en nyöppnade webbshop med inriktning på just bakning. Lisa, som är ägaren, ville gärna skicka mig ett litet paket och det tackar man ju aldrig nej till! Och gissa vad glad jag blev när jag öppnade mitt paket, fullt med roliga bak-saker:
Stort tack Lisa!

Kram Karin

Alla saker kommer från


Share/Bookmark

Bagerskan provsmakar


För några veckor sedan fick jag ett mail från Göteborgs kex om jag ville provsmaka deras nya kakor, och kakmonster som jag är tackade jag självklart Ja! Och häromdagen damp det ner ett paket i brevlådan, alltid lika kul!

I paketet var det ett brev med information om kakorna + två påsar med kakor




En gullig detalj var de gröna små handskrivna post-it-lapparna,
det gav en mer genuin känsla av hembakat.



Karins Chokladglädje

De mörka små kakorna doftar av mörk mustig choklad.
Den chokladigt spröda lilla kakan smälter i munnen och är riktigt naggande goda.
Rekommenderas!



Camillas Mandelfröjd
Det första som slår mig är doften av Start (flingorna alltså)
Dessa kakor har en mer vuxen smak och känns lite nyttigare än Karins Chokladglädje.
De har en tydlig smak av mandel, havre och kanel. En knaprigt god kaka som påminner om Italiens biscotti.
Rekommenderas!

Kram Karin
Share/Bookmark

torsdag 22 april 2010

Rösta på mig!


Miss Spring


Här röstar du!

Stort tack, kram Karin

Share/Bookmark

Vintertrots!


Jag vaknade upp häromdagen med snötäckta gräsmattor och kände ett envist trots, nu får det vara nog! Med våren i sinnet valde jag därför att baka inspirerande cupcakes med vackra fjärilar. Jag bakade samma recept som sist fast utan de torkade jordgubbarna. Istället valde jag att trycka ner ett cocktailbär i varje cupcake när de var halvfärdiga, på så sätt undviker man att dom sjunker till botten!

3 ägg
2 dl socker
50g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
12 coctailbär

Sätt ungen på 150 grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt, eller dubbla formar på en plåt.
Rör socker och ägg vitt och pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken, rör sedan ner det i äggröran och rör om. Sikta ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet. Häll i de torkade jordgubbarna och se till att allt blandas väl. Fyll formarna till lite mer än hälften och ställ i mitten av ugnen i ca 30 minuter, känn efter med en sticka så att dom inte är kladdiga!



Fluffy White Frosting
12 stora Cupcakes

5 dl socker
2 dl vatten
½ tsk pressad citron,  vitvinsvinäger eller ättika

4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker

Rör du ihop socker, vatten och citron/vitvinsvinäger/ättika i en kastrull, låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter helt och tar sedan bort kastrullen från värmen.
Vispar äggvitorna och vaniljsockret hårt så att det blir vitt och mjuka toppar bildas.
Häll i sockerblandningen försiktigt i marängen och lite i taget. Vispa konstant, detta moment tar en stund.
Vispa tills marängen svalnat och blivit fast. Du ska kunna vända skålen upp- och ner utan att marängen rör sig.
Låt stå i kylskåpet en stund innan du spacklar eller spritsar.

Jag gjorde ovanstående recept mer en elhandvisp, funkade ganska bra. Marängen blev fast och fin, men när jag blandade i färg blev lös igen. Ni med erfarenhet, när ska man blanda i färg?

Detta är mitt bidrag till Söta sakers Månadens sötsak - Vår
Jag funderar även på att tävla med en av dom i tävlingen Miss Cupcake 2010.

Nu kan våren komma!

Kram Karin






Muffinsformarna kommer från


Fjärilarna är köpta hos


Tårtbrickan kommer från



Share/Bookmark