måndag 28 september 2009

Matbloggspriset 2009

Var med att nominera din matbloggsfavorit! Skicka in den matblogg du vill skall vinna Matbloggspriset 2009. Det kommer att lottas ut fina priser till dom som skickar in nomineringar. Det är möjligt att nominera fram till den 28 oktober.

 Här är reglerna!

 Här kan du rösta på din favorit!


Kram Karin

Idag ska här bakas!

På onsdag ska min dotter ta med sig tårta till dagis så idag ska här bakas; 2 tårtbottnar, 2 fyllningar (hallonmousse och glasscreme) och 2 satser med MMF. Dock är det än lite osäker om hon kommer gå på dagis överhuvudtaget denna veckan då hon både grät och skrek av smärta i öronen i går kväll. Idag är hon dock mirakulöst smärtfri...! Men jag tänkte att det är lika bra att förbereda, tårtan går ju alltid att frysa in i värsta fall.

Kram Karin

fredag 25 september 2009

Handlingslista

Nästa vecka fyller min älskade dotter 5 år och självklart ska hon ha tårta! Den första att göra är en Hello kitty till dagis på onsdag. Så i helgen ska jag storhandla


En påse marsmallows
Ett paket florsocker
Ägg 
Ett paket smör, 500 g
1 burk kondenserad mjölk
1 burk bakpulver
1 paket vetemjöl
1 paket strösocker
En påse frysta hallon
Ett paket färskost
En påse gelatinblad
5 dl vispgrädde
Aluminiumfolie

... och ett paket marsankräm.

Det går åt en hel del när man ska baka och nu var dessutom de flesta basvarorna slut här hemma så listan blev ganska lång. Denna lista är ändå bara för dagistårtan, jag kommer behöva köpa mer till fyllningarna som ska vara i födelsedagskalas-tårtorna nästa lördag. Ja, inte är det billigt med tårtor, men ack så gott att äta och roligt att göra!

Ha en skön helg, kram Karin

måndag 21 september 2009

Uppdatering av Bagerskan



Jag har uppdaterat min blogg lite olika Konditor-utbildningar och tårtkurser. Jag har googlat så gott jag kan och tror att jag har hittat alla kurser och utbildningar, har jag missat något är ni självklart välkomna att kommentera detta så lägger jag till det! Jag vill ju gärna ha en så uppdaterad blogg som möjligt...!


Något ni saknar i övrigt med min blogg?!?

Kram Karin

Ett litet problem...

Min dotter fyller 5 år nu den 1 oktober och jag ska självklart baka en tårta till henne. Problemet är bara att hon ska ha kalas på dagis den 28:e september där jag tänkte bjuda på tårta och jag får pengar först den 25:e september. Frågan är bara hur jag ska lösa detta dilemma, jag vill ju inte riskera att hon blir utan tårta och tyvärr finns det ingen butik som använder sig att faktura heller... Jag har skickat iväg några förfrågningar till olika tårtbutiker på nätet och håller tummarna till dom blånar. Vill ju verkligen kunna baka en tårta till min lilla tjej...!

*suck*

Kram Karin

lördag 19 september 2009

Äppelpaj

Med fyra äppelträd har vi en hel del äpplen att göra av med. Ett enkelt men ack så gott sätt är att göra äppelpaj! Det finns dock lika många sätt att göra äppelpaj som det finns äpplen men en klassiker är ju smulpaj. Bara att skala och skiva äpplen, ner i en ugnsfast form. Senaste pajen lät jag äppelskivorna gotta till sig i ugnen med lite smör och farinsocker innan jag la på smuldegen. Det gjorde smulpajen betydligt saftigare och godare än vanligt!
I smuldegen hade jag smör, mjöl, havregryn, farinsocker och rörsocker vilket gav det hela en knäckig smak. Några exakta mått har jag dessvärre inte när det gäller smulpaj, där kör jag på känn. *ler*
Tyvärr blev det ingen bild denna gången, den gick åt i allt för rykande fart, men god var den!

Kram Karin

tisdag 15 september 2009

Sista chansen!!

Idag är det sista chansen att tävla om en brödkorg från Frapp. Du är väl med och tävlar?!?
Om inte, klicka här!

Kram Karin

torsdag 10 september 2009

Rättvisemärkt/Fairtrade

Nu kan vi baka i rättvisans namn. Dansukker har allt fler produkter som fått äran att bära Fairtrades märke.
Fairtrade/Rättvisemärket garanterar att produkterna är handlade i enlighet med internationella Fairtrade kriterier. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till bättre arbetsvillkor och tryggare sociala förhållanden för producenter och anställda i de fattigare delarna av världen.

De produkter som finns idag är dessa:

Dansukker Cane Syrup, Rörsocker Sirap, är något mörkare än Dansukker Ljus Sirap och kommer i en praktisk och behändig liten flaska. Cane Syrup görs på certifierat rörsocker från Malawi. Den har en härligt fyllig smak med ton av lakrits och passar till all sorts matlagning. Den fylliga och lite mörkare sirapen rundar av smaken i grytor, sallader och marinader. Man kan även använda den som topping direkt samt i godis och kakor, precis som en vanlig sirap.

Dansukker Rörsocker är av högsta kvalitet och finns som strö- och bitsocker. Det är ett guldgult socker med gyllene kristaller och aromatisk söt smak av karamell. Rörsocker används till drycker, exotiska rätter och garnering av kakor och desserter. Dessutom ser det vackert ut i sockerskålen. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.

Dansukker Vaniljsocker innehåller äkta vanilj från Indien och finmalt rörsocker från Malawi. Den milda smaken från vaniljstången gör sockret till en ljuvlig smaksättare i bakverk och desserter, i grädde, i fyllningar till bakverk samt i dessertsåser.

Dansukker Råsocker Flor är finmalt råsocker som passar utmärkt till kakor, desserter, kristyr och glasyr. Glasyren får en vackert gyllenbrun färg med härlig smak av råsocker.

Så nu kan göra världen till en bättre plats samtidigt som vi bakar, bra va!

 Kram Karin

Recept: Kolakakor







Receptet räcker till ca 50 kakor

100 g rumsvarmt smör 
1 ½ dl Dansukker Råsocker Flor (råsocker och rörsocker är samma sak)
2 tsk Dansukker Fairtrade Vaniljsocker
1 msk Dansukker Ljus Sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt eller som jag i frysen. Älskar iskalla kakor...!

Njut!

Karin

Härliga plommon

Hello Kitty

Bilder lånade från Cakecentral och Maries HobbyCorner


Min dotter fyller 5 år den 1 oktober vilket självklart måste firas med tårta! Just nu är det Hello kitty som gäller och vem är jag att inte göra just en Hello kitty tårta? Så nu har jag googlat och hittat lite inspiration till tårtan vi tänkte bjuda dagis på. Då det är en gäng barn + några fröknar så tror jag inte det räcker med en normalstor tårta utan jag tänkte göra en liknande de bilder ni kan se ovan. Huvudet är en normalstor tårta + en kropp, det borde räcka till hennes kompisar.
Kvar att fundera ut är smak på fyllningar och kläder till Kitty... *ler* Några idéer? Funderar på att göra en ballerina-Kitty...

Kram Karin

Farinsocker & Brun Farin strö

Farinsocker  
Farinsocker är en brun eller gulbrun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak. Användes som smaksättare i matlagning, bakning och drycker. Är inte lika väl raffinerat som vanligt vitt socker och därför inte heller lika sött. Den lite kryddiga smaken används ofta i kakrecept och desserter och även i vissa varmrätter. Används också som krydda i såser och marinader. Svenskt farin är vanligtvis behandlat med maltodextrin för att göra det enklare att strö. Namnet kommer av latinets farina, vilket betyder mjöl, och skulle därför vara mer träffande om det istället stod för florsocker/pudersocker.
Använd helst farinsocker till muffins och mjuka kakor, pajer. Farinsocker är lite mörkare och klibbigt. Tänk på att sätta igen en öppnad påse med en påsklämma, annars torkar det ihop och blir svårt att ta.

Mått och vikt: Farinsocker
1 dl = ca 75 g
1 msk  = ca 13 g
1 tsk = ca 4 g




Brun Farin strö
Brun Farin Strö består av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Brun Farin Strö är något av en okänd krydda som ger en ny pikant smakupplevelse. Inte bara i desserter och bak utan också i marinader, såser, förrätter och huvudrätter, både med fisk och kött. Brun farin strö är ljusare och ser ut som strösocker fast brunare och lite större korn.
Använd Brun farin strö till småkakor och att strö på t.ex. bär. Brun farin strö kan oftast bytas ut mot råsocker. Man kan oftast även byta ut farinsocker och brun farin strö mot vanligt strösocker.
Mått och vikt: Brun Farin Strö
1 dl = ca 90 g
1 msk  = ca 15 g
1 tsk = ca 5 g


Tips
- Om du blandar 120 g brun farin med 380 g socker så får du 500 g ljus farin.
- Brun Farin Strö är gott i matlagning. Prova gärna att rulla kycklingfiléer lätt i Brun Farin Strö innan du steker dem. Gott!
- Lite Brun Farin Strö i paneringen till fisk ger en ny spännande smak.
- Byt ut en kopp strösocker mot en kopp Brun Farin Strö nästa gång du bakar chokladkaka. Det ger extra smak på kakan.
- Det blir finare färg på vetebullarna om man byter ut strösockret mot Brun Farin Strö i fyllningen.
- Byt ut strösockret mot Brun Farin Strö eller Råsocker Strö i sockerkakssmeten. Det blir både godare och ger en trevligare färg på kakan.

fredag 4 september 2009

Ett paket - del 2


Ett paket kommer lastat från Nordic Sugar innehållande;
1 paket Firbex, 2 paket Rörsocker Flor, 2 paket Rörsocker Strö, 1 paket Florsocker, 2 paket Ekologiskt vaniljsocker, 1 paket Florsocker, 1 paket Brun Farin Strö, 1 paket Farinsocker, 2 paket Rörsocker bit, 1 paket Pärlsocker, 2 flaskor Cane Syrup, 1 paket Flor med chokladsmak och en massa recept!

Det trodde jag aldrig! Jag chansade och skrev ihop ett kort mail om att jag gärna ville pröva deras produkter och sedan skriva om dom i min blogg. Glatt överraskad fick jag svar om att dom gärna skickade några ekologiska produkter. Gissa om jag blev både glad o förvånad när paketet innehöll allt detta!
Här ska bakas...!

STORT TACK till Nordic Sugar!!

Kram Karin

Utbildningar

Hej, här har jag samlat olika vuxenutbildningar för er som vill utbilda er till konditor eller bagare lite senare i livet än just i gymnasiet. Det finns flera utbildningar sprida runt om i landet, de flesta är runt ett år långa. Har jag missat någon så säg gärna till så uppdatera jag listan inom kort.

Kram Karin
(uppdaterad 2016-10-27)

Göteborg

  • Studium 
    • Bagare, (46 veckor)I ett kurspaket på gymnasial nivå ger vi dig grundkunskaperna för att du ska kunna arbeta inom bageri. Den skolförlagda delen äger rum vid Studium Restaurang & Bageri på Skånegatan i form av undervisning, studiebesök, gästföreläsare och projektarbete. Den schemalagda delen av utbildningen är branschanpassad. Studium har bland annat ett eget café där våra elevers bakverk säljs.  
    • Lärlingsutbildning (46 veckor)
      En lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en utsedd handledare på arbetsplatsen och yrkeslärare på skolan som följer dig genom din utbildning. Samarbete skola och bransch är väl utarbetad vilket är viktigt för att säkerställa utbildningens kvalitet.

  • Astar
    •  Bagare och konditor, lärlingsutbildning (50 veckor)Som lärling är du 1 dag i skolan och 4 dagar ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig alltså på en arbetsplats och skapar viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen. 
    •  Bagare och konditor (60 veckor)Teori varvas med praktiska övningar samt arbetsplatsförlagt lärande inom branschen. Du använder också vår digitala läroplattform PingPong för vissa uppgifter.

  • Yrgo
    • Bagare och konditor (45 veckor)Utbildningen Bagare & Konditor bygger vidare på grundutbildningen till bagare. En förutsättning för att du ska klara att genomföra utbildningen är att du har en grundutbildning från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen inom bageri. Du är även kvalificerad om du har 3 års arbetslivserfarenhet som bagare på heltid.

Stockholm

Olika kurser i konditori.
Konditorutbildningen är en grundläggande utbildning som ger dig en utmärkt inblick i arbetet i bageri/konditorivärlden. Lär dig att baka goda och spännande matbröd/kaffebröd, läckra kakor och mjuka kakor. Konditoreleverna bakar bröd med olika sorters mjöl, olika jäsmetoder och tillverkar välkomponerade desserter, choklad och olika sorters tårtor. Kom och få ny inspiration, nya idéer och upptäck hur stimulerande det är att känna doften av en nybakad focaccia eller att kunna behärska den svåra konsten att temperera choklad. Att tillverka en modern moussetårta eller en spännande dessert ger självförtroende och glädje



Kristianstad
Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av en kvalificerad yrkesinriktad utbildning som skall ge dig gedigna hantverkskunskaper och förfina dina förmågor inom området som ska kunna leda till ett mycket väl godkänt gesällbrev.

Malmö
    • Bageri och konditori (40 veckor)
      Utbildningen förbereder dig för arbete inom bageri- och konditorbranschen. Du får lära dig baka bröd och göra bakverk hantverksmässigt. Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen.
Töreboda
    • Bageri & konditori (40 veckor)
      Utbildningen ger dig en grundläggande yrkesutbildning inom bageri och konditori. Utbildningen ger dig dessutom ökad arbetslivserfarenhet och möjlighet att under handledarens ledning, på en arbetsplats, få kunskaper inom yrkesområdet.
      Minst 50% av utbildningstiden är förlagd på en arbetsplats, sk. arbetsplatsförlagd lärande.
    • Bageri fördjupning (20 veckor)
      Du som har gått grundutbildning inom bageri/konditori har nu möjlighet att gå en vidareutbildning med fördjupning i yrket.
      Utbildningen är 20 veckor och även här ingår mycket praktik, beroende på dina förkunskaper.
Västerås
  • Bagare och konditor
    • Bagare och konditor är ett anrikt hantverk och yrken som alltid kommer att behövas i samhället. Idag används många moderna metoder och hjälpmedel i yrket samtidigt som traditionerna upprätthålls. Du får lära dig baka matbröd och kaffebröd, framställa konditorivaror som tårtor, bakelser, choklad och konfektyr. I våra trivsamma egna lokaler skapas en trevlig stämning och en stark gemenskap. Som bagare och konditor är samarbete och service viktigt - därför får du hos oss arbeta i team och öva på servicesituationer, vilket ger dig god förberedelse Inför arbetslivet.
       
Hela landet 
    • Astar (Jönköping, Nässjö, Umeå, Karlstad, Mölndal och Göteborg)
    • Bagare och konditor, lärlingsutbildning (50 veckor)Som lärling är du 1 dag i skolan och 4 dagar ute på en arbetsplats med en utbildad handledare. Du lär dig alltså på en arbetsplats och skapar viktiga kontakter som kan hjälpa dig att få jobb efter utbildningen. 
    • Bagare och konditor (60 veckor)Teori varvas med praktiska övningar samt arbetsplatsförlagt lärande inom branschen. Du använder också vår digitala läroplattform PingPong för vissa uppgifter.
      Validering via Lernia
      (Östersund, Karlstad och Växjö)
      Du som arbetar inom bageri/konditori men saknar formell utbildning har möjlighet att validera dina kunskaper. Valideringen innebär att du får dina tidigare kunskaper och erfarenheter bedömda, erkända och godkända, oberoende av var och hur du har lärt dig.

Övrigt passande utbildningar
Vi anpassar utbildningar efter varje enskilt företags behov, bland annat inom grundläggande livsmedelshygien, fördjupande livsmedelshygien, lagstiftning och egenkontroll, HACCP, BRC, städ & rengöring samt skadedjur. Efter genomförd och godkänd utbildning erhåller alla deltagare ett utbildningsintyg från utbildningsledaren.
 


onsdag 2 september 2009

Ett paket

Jag har fått ett paket med posten. Ett tungt paket. Det väger ca 7,4 kg. Just nu står det ute i bagaget i bilen och väntar. Imorgon ska jag öppna det, spännande! Så nyfiken på vad det innehåller...!

Kram Karin

tisdag 1 september 2009

En till...


"Jag är med och tävlar om en dekorationstriangel
från Dekoreramera hos Bagerskan
Var med och tävla här du med"


Tävlingsreglerna 

- Besök Dekoreramera ta reda på svaret;
Vad kostar Nybörjarkursen i Tårtdekoration, vardag? Maila mig svaret för att undvika fusk; karin.bernfalk@telia.com
- Länka om min tävling i din blogg med text o bild till både Dekoreramera och Bagerskan. Se till att länkarna fungerar.
- Kommentera inlägget med ditt namn och länk till din blogg.
- För er som inte har någon blogg, besök Dekoreramera, maila 3 vänner om tävlingen
och kommentera detta inlägg samt maila mig svaret på frågan. Glöm inte att ange din
email-adress.

Glöm inte att rösta gärna på Sophia då hon blivit nominerad till Årets Affärsnätverkare och hon skulle bli jätteglad om du går in och röstar på henne och lämna gärna en motivering
http://www.affarsnatverkare.se/Nominerade/Profil/sophia_sundberg_90.html
Sista röstdag är den 9 september, så rösta på!

Tävlingen varar i 2 veckor och avslutas den 16 september.
Vinnaren utses genom lottning och presenteras här i bloggen.

Dags för tävling igen!

"Jag är med och tävlar om en brödkorg i valfri färg från Frapp hos
Bagerskan. Var med och tävla här du med"


 

Tävlingsregler
- Besök Frapp och titta ut en favoritprodukt
- Länka om min tävling i din blogg med text o bild till både Frapp och Bagerskan. Se till att länkarna fungerar!
- Kommentera detta inlägg med din favoritprodukt, namn och länk till sin blogg.
- För er som inte har någon blogg, besök Frapp, maila 3 vänner om tävlingen och kommentera detta inlägg om vilken som är din favoritprodukt. Maila mig en kopia! Glöm inte att ange din email-adress.

Tävlingen varar i 2 veckor och avslutas den 15 september.
Vinnaren utses genom lottning och presenteras här i bloggen.

Lycka till!

Kram Karin