Nominering till Matbloggspriset Folkets val pågår till 12 oktober

lördag 30 maj 2009

Mors dag-tårta




Årets Mors dag-tårta
Hembakta glutenfria tårtbottnar fyllda med päronmousse och capucinomousse,
täckt med bayliesgrädde och SP.
Karin



torsdag 28 maj 2009

Tävling...

Jag har hittat en ny rolig tävling som jag inte kan låta bli att delta i!

Hos Moster bakar kan man tävla om
boken Muffins - små pyntade cupcakes

lördag 23 maj 2009

Stora planer på gång!

Kanske...

Familj, vänner och bekanta har ofta sagt till mig att jag borde satsa på det här med tårtor; att jag ska starta ett företag och sälja tårtor på heltid. Och detta frö har länge legat och grott i mitt bakhuvud. Kanske man ska iallafall...

Jag har här radat upp olika skäl till att starta eller inte starta ett tårt-bageri.

JA!
  • Vi har plats för det! I uthuset finns det möjlighet till både el, vatten och värme. Det enda som behövs är att inreda ett kök.
  • Stor potentiell kundkrets! Jag bor i ett samhälle med många barnfamiljer och dessutom nära tre stora städer; Växjö, Kalmar o Karlskrona.
  • Det är roligt! Det är definitivt en av mina roligaste hobbies!
  • Deltid/extrainkomst! Ett bra sätt att få in en extra inkomst.
  • Svärfar är revisor och kan hjälpa mig med det mesta
  • Markandsföring, tårtorna säljer sig genom rykten och barnkalas
  • Jag får stå på egna ben och driva ett eget företag.
  • Jag kan sälja till båda privatpersoner och företag
  • Flera möjligheter! Jag kan utöka mitt företag till en cateringfirma alternativt samarbeta med andra cateringfirmor eller liknande företag.
NEJ!
  • Kostnader! Det kostar en hel del att inreda ett kök och mycket måste inköpas som kyl, frys, spis m.m.
  • Förenkling! För att kunna göra många tårtor måste jag förenkla mina tårtor och kan inte lägga ner den tid jag vill på dom.
  • Konkurrens! Bara här i Emmaboda finns det två bagerier/konditorier...
  • Hälsovårsnämnden! För att sälja ätbara varor är det hårda krav på en som företagare, vilket självklart är förståligt.
  • Ekonomi! Jag måste göra många tårtor för att få det att gå runt ekonomiskt.
  • Eget företag! För att kunna sälja tårtor måste jag starta ett eget företag och införskaffa ett F-skattesedel vilket är ett stort ansvar!
  • Redovisning, moms, skatt...
  • Förväntningar, tänk om jag inte kan leva upp till allas förväntningar...
  • Tid, det kommer ta mycket tid från familjen.
  • Fantasilöshet och uttråkad. Risken med att göra tårtor på löpande band är att jag tröttnar på det.

Har jag glömt något?!?

Vad tycker ni att jag ska göra?

Karin

torsdag 21 maj 2009

Inspiration i mängder...

Sitter här och dagdrömmer framför datorn, kollat nästan in varenda tårt- och cupcakeblogg som finns (känns det som iallafall) och är så otroligt imponerad av hur duktiga alla är. Tänk om man vore bråkdelen så bra själv... Men en vacker dag kanske!

Nere till höger ser ni mina favorit-bloggar.

Vilka är era?
Bloggar eller hemsidor, var hittar ni er inspiration?

Karin

onsdag 20 maj 2009

Ko-tårta




Hembakta tårtbottnar fyllda med dumle-mousse och vanilj-mousse,
fodrade med chokladkräm och täckta av SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Beskrivning: Ko-tårta

Till min svägerska bakade jag en ko-tårta, dels för att hon är en blivande bond-fru men även för att roa barnen som hon jobbar med. En tårta ska ju inte bara vara god utan fin att se på! *ler*


Min dotter med en härlig blåtira!

Då tårtan skulle vara stor nog att räcka ca 25 - 30 personer bakade jag två tårtbottnar som jag sen la på en bakplåt. Receptet hittar du här!



Tårtan fylldes med dumle-mousse och vanilj-mousse, recept hittar du här!

Med hjälp av tårtbotten och chokladkräm byggde jag fram kossans huvud och mage. Två av benen gjorde jag med endast ett lager fyllning för att få en mer 3 - dimensionell bild.


Hela tårtan täcktes med chokladkräm. Här ser man tydligare benens nivåskillnad och huvudets former.



Tårtan täckte jag sedan med vit SP. Jag lämnade nos och klöver då jag täckte dessa i annan färg än kroppen.

Något jag tycker är svårt är att få den vita SP'n att inte bli smutsig, har ni något bra tips så säg gärna till!

Karin

Döskalle/Pirat-tårtor




Färdigköpta tårtbottnar fyllda med mjölkchoklad-mousse och
skumbanan-mousse,täckt med grädde och SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin



Beskrivning: Döskalle/pirat-tårtor

När Linnéas kusiner fyllde år ville de ha en döskalle/pirat-tårta och jag tackade självklart Ja till möjligheten att få göra ytterligare fler tårtor. Det är ju så kul...!

Då de är tvillingar ville jag självklart att de skulle få varsin. Jag gjorde två stycken Rolly Roger-tårtor inspirerade av den där döskallen som finns på alla Pirat-flaggor.


Öga och näsa gjorde jag innan jag la på grädde och SP, för att enklare få till hålorna. Munnen delade jag med en kniv.



Tårtorna är gjorda av färdigköpta tårtbottnar som fylldes med mjölkchoklad-mousse och skumbanan-mousse, fodrade med grädde och täckta av SP.
För recept, klicka här!

Benen är gjorda av tårtbotten täckta av SP.
Karin

måndag 18 maj 2009

Kommande tårta...


Bild lånad från http://www.mariannescreativecakes.com.au/index-1.html

Min granne har precis beställt en Pikachu-tårta till sin son Alex's 7-års dag vilket ska bli en spännande utmaning! Jag ska försöka mig på att göra en tårta liknande den på bilden, det ni!

Karin

Alla hjärtans dag - bakelser



Köpe-tårtbottnar fyllda med mjölkchoklad-mousse och skumbanan-mousse,
täckt med smörkräm och SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Beskrivning: Alla hjärtans dag - bakelser

Tårt-tokig som jag är kunde jag inte låta bli att göra små tårt-bakelser för att fira kärlekens dag, den 14 februari!
Denn gången så fuskade jag dock och gjorde dessa tårtor med färdig tårtbotten. Jag använde vanliga pepparkaksformar för att få fram hjärt-formen.


Bakelserna är fyllda med mjölkchoklad-mousse (Mmmm, gott) och skumbanans-mousse (Inte riktigt min smak, men kul att pröva nåt nytt), täckt med smörkräm och färdigköpt SP, och lite ätbart glitter...!

Mjökchoklad - mousse

Receptet räcker till ett lager med fyllning

3 dl vispgrädde
150 g dumle

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i chokladbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!


Skumbanan - mousse

Receptet räcker till ett lager med fyllning

3 dl vispgrädde
100 g skumbananer

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i bananbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!

Smörkräm

Receptet räcker till normalstor tårta
Gott till MMF men sliskigt till SP.

150g smör
1 dl florsocker
2 ägg-gulor
2-3 tsk vaniljsocker

Rör smör och florsocker poröst, tillsätt ägg-gulor och vaniljsocker. Enklast är att göra i matberedare, kör till en jämn smet. Smaksätt eventuellt.


Dom blev riktiga sockerbomber och ingen av oss orkade äta hela hjärtat, men det var gott och lite småmysigt, som det ska vara på Alla hjärtans dag...!

Karin

Bolibompa-tårta

Ljus tårtbotten fylld med dumlemousse och vaniljmousse, täckt med chokladkräm och MMF.










För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Helgens tårtor!

TRO
Chokladbotten fylld med vit chokladmousse och färska hallon


HOPP
Ljus botten fylld med after eight-mousse och färska hallon

KÄRLEK
Glutenfri botten fylld med vit chokladmousse och färska hallon


lördag 16 maj 2009

Jag behöver hjälp...!

Någon där ute som vet OM och HUR man kan rädda en svettande tårta!?!
Alla förslag är välkomna!

Karin

torsdag 14 maj 2009

Tävling - Dr. Oetker

Klicka på länken nedan för att komma till tävlingen!

Räddare i nöden!


När tid och ork tryter kommer ICA som en räddande prins, eller nja...
Men dom är definitivt bra att ha om den nybakta tårtbotten inte skulle räcka till ditt nuvarande tårt-projekt. Precis det hände mig och just en chokladbotten dessutom!

Färdiga tårtbottnar är perfekt när ork och tid tryter!

Karin

onsdag 13 maj 2009

Beskrivning: Tutt-tårtan

När Linnéas kusin Linus fyllde 16 år ville jag hitta på en lite annorlunda tårta och vad passar inte en hormonstin tonåring om en sexig byst!? Detta är helt klart en av mina tårtor som jag verkligen är nöjd över, den blev riktigt snygg!

För att se så att brösten blir proportionerliga
så mätte jag upp med en lagom stor kaffekopp.
Jag ville inte att bysten skulle bli allt för stor och Dolly Partonliknande...

Choklad-tårtbotten

Receptet är till en 24cm form.
5 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl kakao
2 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg o socker pösigt. Blanda och sikta ner övriga ingredienser i smeten. Grädda i smörad och bröad form i ca 40 - 45 minuter i nedre delen på 175 grader. Låt stå ca 10 minuter innan du vänder på kakan.

Kaffekopparna täckte jag med bakpapper, funkar nog lika bra med plastfolie, sen fyllde jag på med tårtbotten och fyllning,
lager på lager tills koppen var full.
De fick sen stå i kylen ett tag för att stelna till lite.
Jag la tyngder ovanpå så att dom skulle tryckas ihop och bli fasta.





Jag har länge sett att man kan köpa "färdiga" fyllningar och prövade denna gången Blodapelsin (lite sötsliskig) och Hasselnöt (smakar mer som krokant).
Man spädde ut pulvret i vatten och vispade sen upp med grädde, mycket enkelt och gott.


Tårtan och kaffekopparna är redo för att sättas samman till en byst.



Brösten är på plats.




Jag har skurit till midjan för att få kroppen att se mer kvinnlig ut. Jag har även gjort en backe upp mot "axlarna" för att få brösten att se mer riktiga ut.


Jag klädde in hela tårtan i chokladkräm.

Chokladkräm,
smakar som chokladbollar...
Receptet räcker till att täcka en stor tårta

2 dl florsocker
2 dl kakao
4,5 dl vispgrädde

Rör ihop socker, kakao och sen vispgrädde. Låt stå i kylen i ca 30 minuter så att kakao och socker löser upp sig i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.
När tårtan var inklädd i choklad kavlade jag ut den hudfärgade MMF,
den blev riktigt verklighetstrogen!

Då MMF:en inte räckte till delade jag den i två delar,
sprickan kommer jag gömma under korsetten.


Karin

Tutt-tårtan

Choklad-tårtbotten fylld med blodapelsin-mousse och hasselnöt-mousse, täckt med chokladkräm och MMF.






Korsetten är gjord i svart SP, bröstvårtorna i MMF.
Dekorationerna är ätbara sliverpärlor.
För att få glansen på huden har jag smörjt in MMF:en med olja.


Vad tycker ni?!?



För recept och beskrivning, klicka här!


Karin




söndag 10 maj 2009

Kontakt

Share/Bookmark

Beskrivning: Fars dag-tårta

Till Fars dag bakade jag en passande tårta som grattis på bemärkelsedagen, en utmaning för mig och gott för alla andra. Det blev en tårta med skjorta och slips, den typiska pappa-uniformen.
Då min svärmor Annemai är glutenintolerant bakade jag glutenfria tårtbottnar, precis lika enkelt som att baka vanliga tårtbottnar men jag byter ut mjölet mot potatismjöl. Denna tårtbotten blir ganska luftig, vill man ha en mer "stabbig" tårtbotten kan man ta hälften eller allt med glutenfritt mjöl, beroende på hur fast botten man vill ha.


Glutenfri tårtbotten

Receptet är till en 24cm form.

6 ägg
3 dl socker
3 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten. Rör om. Häll ner smeten i välsmord långpannan och gräddade i nedre delen av ugnen på 175 grader i 20 - 25 minuter.

Jag fyllde tårtan med Geisha-mousse, hallonsylt och vaniljkräm gjord på pulver.

Geishamousse

Detta recept räcker till ett lager med fyllning!

3 dl vispgrädde
150 g Geisha

Klipp eller skär ner chokladen i mindre bitar. Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!

Jag fodrade tårtan med vispad grädde blandat med en knivsudd bakpulver och lite socker. Detta gör att du kan vispa grädden hårt utan att du riskerar göra grädden till smör!

Det var lite knåpigt att få till krage, men efter några försök kom jag på trixet. Här nedan ser du en beskrivning av hur man viker till kragen, det rosa är insidan av själva kragen.

Beskrivning av skjortkrage


Under tiden då jag gjorde slipsen fick kragen stödja sig på en mugg för att inte falla ihop. Slipsen var ett lite enklare moment, jag kavlade ut två färgade MMF-bitar som två tungar och skar ut remsor som jag sen klistrade ihop på en annan MMF till en lång stor "tygbit". Som klister kan man använda vanligt vatten eller äggvita.


Ihop-monterad och väntar på att bli skuren till slip.

Efter att klistrat ihop alla deler skar jag ut själva slipsen. Till slipsknut tog jag en bit MMF, rullade till en liten boll och klädde in med remsor. Sen var det bara att montera ihop det hela.


Jag är ganska nöjd, även om jag skulle kunna gjort en del förbättringar, bla plattat till slipsens kanter, men nu vet jag hur jag ska göra till nästa gång!

Karin