lördagen den 30:e maj 2009

Mors dag-tårta




Årets Mors dag-tårta
Hembakta glutenfria tårtbottnar fyllda med päronmousse och capucinomousse,
täckt med bayliesgrädde och SP.
Karin



torsdagen den 28:e maj 2009

Tävling...

Jag har hittat en ny rolig tävling som jag inte kan låta bli att delta i!

Hos Moster bakar kan man tävla om
boken Muffins - små pyntade cupcakes

lördagen den 23:e maj 2009

Stora planer på gång!

Kanske...

Familj, vänner och bekanta har ofta sagt till mig att jag borde satsa på det här med tårtor; att jag ska starta ett företag och sälja tårtor på heltid. Och detta frö har länge legat och grott i mitt bakhuvud. Kanske man ska iallafall...

Jag har här radat upp olika skäl till att starta eller inte starta ett tårt-bageri.

JA!
  • Vi har plats för det! I uthuset finns det möjlighet till både el, vatten och värme. Det enda som behövs är att inreda ett kök.
  • Stor potentiell kundkrets! Jag bor i ett samhälle med många barnfamiljer och dessutom nära tre stora städer; Växjö, Kalmar o Karlskrona.
  • Det är roligt! Det är definitivt en av mina roligaste hobbies!
  • Deltid/extrainkomst! Ett bra sätt att få in en extra inkomst.
  • Svärfar är revisor och kan hjälpa mig med det mesta
  • Markandsföring, tårtorna säljer sig genom rykten och barnkalas
  • Jag får stå på egna ben och driva ett eget företag.
  • Jag kan sälja till båda privatpersoner och företag
  • Flera möjligheter! Jag kan utöka mitt företag till en cateringfirma alternativt samarbeta med andra cateringfirmor eller liknande företag.
NEJ!
  • Kostnader! Det kostar en hel del att inreda ett kök och mycket måste inköpas som kyl, frys, spis m.m.
  • Förenkling! För att kunna göra många tårtor måste jag förenkla mina tårtor och kan inte lägga ner den tid jag vill på dom.
  • Konkurrens! Bara här i Emmaboda finns det två bagerier/konditorier...
  • Hälsovårsnämnden! För att sälja ätbara varor är det hårda krav på en som företagare, vilket självklart är förståligt.
  • Ekonomi! Jag måste göra många tårtor för att få det att gå runt ekonomiskt.
  • Eget företag! För att kunna sälja tårtor måste jag starta ett eget företag och införskaffa ett F-skattesedel vilket är ett stort ansvar!
  • Redovisning, moms, skatt...
  • Förväntningar, tänk om jag inte kan leva upp till allas förväntningar...
  • Tid, det kommer ta mycket tid från familjen.
  • Fantasilöshet och uttråkad. Risken med att göra tårtor på löpande band är att jag tröttnar på det.

Har jag glömt något?!?

Vad tycker ni att jag ska göra?

Karin

torsdagen den 21:e maj 2009

Inspiration i mängder...

Sitter här och dagdrömmer framför datorn, kollat nästan in varenda tårt- och cupcakeblogg som finns (känns det som iallafall) och är så otroligt imponerad av hur duktiga alla är. Tänk om man vore bråkdelen så bra själv... Men en vacker dag kanske!

Nere till höger ser ni mina favorit-bloggar.

Vilka är era?
Bloggar eller hemsidor, var hittar ni er inspiration?

Karin

onsdagen den 20:e maj 2009

Tävling - Hello sugar


Hello Sugar har en tävling där man kan vinna en hel drös med strössel vilket inte låter helt fel, eller hur!?!

Gå in på www.hellosugar.se och tävla på!

Karin

Underbar chokladmousse-tårta


Ca 10 bitar

300 g mandelmassa
3 ägg
3 msk kakao

6 gelatinblad
150 g vit choklad
6 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk vatten
150 g ljus choklad
150 g mörk choklad

Riv mandelmassan och rör ner äggen ett i taget. Häll i kakao och rör till en jämn smet
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Smöra kanterna, bred ut smeten och grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Låt kallna.

Vit choklad
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Vispa 2 dl grädde. Rör ner 1 äggula och vattnet i chokladen.
Ta upp de smälta gelatinbladen och smält i vattenbad eller micro och rör ner i chokladen. Vänd ner den vispade grädden. Bred moussen på tårtan och ställ kallt i en timme.

Ljus/mörk choklad

Som ovan men utan vatten.

Låt stelna en timme mellan varje mousse-lager.
Låt hela tårtan stå kallt i tre timmar eller över natten.

Garnera med hallon och riven choklad.

Tips!

  • Klä form-kanterna med plastfilm typ overhead för att få en jämn yta på kanten. Fungerar även med bakplåtspapper.
  • Vit chokladmousse kan du göra enklare genom att värma grädden och smälta chokladen, låt stå kallt över natten och vispa upp till en mousse.
  • Använd smaksatt choklad, tex hallon-choklad eller apelsin-choklad.
  • Smaksätt chokladen med 2 msk päronkonjak eller annan god likör.
  • Gör en chokladkant till tårtan. Klipp till en remsa i plastfilm/overhead-plast som räcker runt tårtan och tejpa ihop till en enda lång remsa. Pensla några lager med tex. vit choklad och sätt sedan fast choklad-remsan runt den färdiga tårtan och tejpa. Låt stelna i kylen ett tag och ta sedan försiktigt bort plastremsan.

    Karin

Ko-tårta




Hembakta tårtbottnar fyllda med dumle-mousse och vanilj-mousse,
fodrade med chokladkräm och täckta av SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Beskrivning: Ko-tårta

Till min svägerska bakade jag en ko-tårta, dels för att hon är en blivande bond-fru men även för att roa barnen som hon jobbar med. En tårta ska ju inte bara vara god utan fin att se på! *ler*


Min dotter med en härlig blåtira!

Då tårtan skulle vara stor nog att räcka ca 25 - 30 personer bakade jag två tårtbottnar som jag sen la på en bakplåt. Receptet hittar du här!



Tårtan fylldes med dumle-mousse och vanilj-mousse, recept hittar du här!

Med hjälp av tårtbotten och chokladkräm byggde jag fram kossans huvud och mage. Två av benen gjorde jag med endast ett lager fyllning för att få en mer 3 - dimensionell bild.


Hela tårtan täcktes med chokladkräm. Här ser man tydligare benens nivåskillnad och huvudets former.



Tårtan täckte jag sedan med vit SP. Jag lämnade nos och klöver då jag täckte dessa i annan färg än kroppen.

Något jag tycker är svårt är att få den vita SP'n att inte bli smutsig, har ni något bra tips så säg gärna till!

Karin

Döskalle/Pirat-tårtor




Färdigköpta tårtbottnar fyllda med mjölkchoklad-mousse och
skumbanan-mousse,täckt med grädde och SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin



Beskrivning: Döskalle/pirat-tårtor

När Linnéas kusiner fyllde år ville de ha en döskalle/pirat-tårta och jag tackade självklart Ja till möjligheten att få göra ytterligare fler tårtor. Det är ju så kul...!

Då de är tvillingar ville jag självklart att de skulle få varsin. Jag gjorde två stycken Rolly Roger-tårtor inspirerade av den där döskallen som finns på alla Pirat-flaggor.


Öga och näsa gjorde jag innan jag la på grädde och SP, för att enklare få till hålorna. Munnen delade jag med en kniv.



Tårtorna är gjorda av färdigköpta tårtbottnar som fylldes med mjölkchoklad-mousse och skumbanan-mousse, fodrade med grädde och täckta av SP.
För recept, klicka här!

Benen är gjorda av tårtbotten täckta av SP.
Karin

måndagen den 18:e maj 2009

Kommande tårta...


Bild lånad från http://www.mariannescreativecakes.com.au/index-1.html

Min granne har precis beställt en Pikachu-tårta till sin son Alex's 7-års dag vilket ska bli en spännande utmaning! Jag ska försöka mig på att göra en tårta liknande den på bilden, det ni!

Karin

Alla hjärtans dag - bakelser



Köpe-tårtbottnar fyllda med mjölkchoklad-mousse och skumbanan-mousse,
täckt med smörkräm och SP.

För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Beskrivning: Alla hjärtans dag - bakelser

Tårt-tokig som jag är kunde jag inte låta bli att göra små tårt-bakelser för att fira kärlekens dag, den 14 februari!
Denn gången så fuskade jag dock och gjorde dessa tårtor med färdig tårtbotten. Jag använde vanliga pepparkaksformar för att få fram hjärt-formen.


Bakelserna är fyllda med mjölkchoklad-mousse (Mmmm, gott) och skumbanans-mousse (Inte riktigt min smak, men kul att pröva nåt nytt), täckt med smörkräm och färdigköpt SP, och lite ätbart glitter...!

Mjökchoklad - mousse

Receptet räcker till ett lager med fyllning

3 dl vispgrädde
150 g dumle

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i chokladbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!


Skumbanan - mousse

Receptet räcker till ett lager med fyllning

3 dl vispgrädde
100 g skumbananer

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i bananbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm. Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!

Smörkräm

Receptet räcker till normalstor tårta
Gott till MMF men sliskigt till SP.

150g smör
1 dl florsocker
2 ägg-gulor
2-3 tsk vaniljsocker

Rör smör och florsocker poröst, tillsätt ägg-gulor och vaniljsocker. Enklast är att göra i matberedare, kör till en jämn smet. Smaksätt eventuellt.


Dom blev riktiga sockerbomber och ingen av oss orkade äta hela hjärtat, men det var gott och lite småmysigt, som det ska vara på Alla hjärtans dag...!

Karin

Bolibompa-tårta

Ljus tårtbotten fylld med dumlemousse och vaniljmousse, täckt med chokladkräm och MMF.










För recept och beskrivning, klicka här!

Karin

Helgens tårtor!

TRO
Chokladbotten fylld med vit chokladmousse och färska hallon


HOPP
Ljus botten fylld med after eight-mousse och färska hallon

KÄRLEK
Glutenfri botten fylld med vit chokladmousse och färska hallon


lördagen den 16:e maj 2009

Jag behöver hjälp...!

Någon där ute som vet OM och HUR man kan rädda en svettande tårta!?!
Alla förslag är välkomna!

Karin

fredagen den 15:e maj 2009

Beskrivning: Bolibompa-tårtan


Då vår dotter skulle byta dagis ville vi bjuda på tårta, och vad passar inte bättre än en Bolibompa-drak-tårta?!?


För att få till den runda tjocka magen använde jag mig av en stor djup och stor salladsskål. Täck botten med bakplåtspapper eller plastfolie så fastnar den inte. Jag gjorde ungefär som jag gjorde med tuttarna till tutt-tårtan fast denna gången i större skala. Jag täckte hela skålen med tårtbotten och sen fyllningarna vart annat lager.

Fyllningarna blev vaniljmousse och dumlemousse, gott och barnvänligt...!


Vaniljmousse

Receptet räcker till ett lager fyllning

3 dl creme fraiche
3 dl färdig vaniljsås (snabbmarsan funkar bra)
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 gelatinblad
3 dl vispad grädde (1,5 dl ovispad grädde)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och smält sedan i kastrull eller micro. Rör ut gelatinet ihop med lite av mjölken till vaniljsåsen, gärna ljummen mjölk så minskar du risken för gele-klumpar. Blanda ihop vaniljsåsen som vanligt med gelatin-mjöken och rör i creme fraiche, socker och vaniljsocker. Vispa grädden hårt och vänd ner i vaniljröran. Låt stå över natten i kylskåp.

Tips!
Skulle det bildas klumpar så värm på mjölken så smälter gelatinet igen


Dumlemousse

Receptet räcker till ett lager med fyllning


3 dl vispgrädde
150 g dumle

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i dumle-bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!


Efter att ha fått stå och stelna till sig över natten vände jag skålen upp och ner, och skar sedan fram en drak-kropp. Hals och svans gjorde jag av tårt-rester.
Tårtan täcktes med Chokladkräm, och med hjälp av den byggde jag dom sista detaljerna som tex. ryggraden genom att lägga extra mycket kräm där.


Chokladkräm, smakar som chokladbollar...

Detta recept räcker till en stor tårta.

2 dl florsocker
2 dl kakao
4,5 dl vispgrädde

Rör ihop socker, kakao och sen vispgrädde. Låt stå i kylen i ca 30 minuter så att kakao och socker löser upp sig i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.


Efter att ha kavlat ut en stor bit grön hud av hemmagjord MMF var det dags att klä in tårtan, den la sig som en stor filt... Jag plattade till huden så den låg platt och fint och formade en drake. Jag skar bort en stor bit grön MMF för sätta dit hans gula mage. Det går nog lika bra att lägga den gula biten på det gröna, jag har dock inte prövat det.


Ett av misstagen med tårtan var att jag gjorde huden alldeles för tunn, vilket ledde till att huden gick sönder och chokladkrämen syntes. Men det är sådant som händer och jag lär mig av mina misstag!

Huvudet modellerade jag helt på fri hand. Jag bakade in en bit av en ätpinne som stadga, vilket egentligen inte behövdes då huvudet låg ner. Huvudet monterades sedan på plats och skarvarna täcktes med huden från drakens kropp.
I drakens huvud skar jag några djupa skåror där jag la gul MMF för att få till hans lugg. Jag rullade två små vita bollar till ögon, gjorde hål med tandpetare och la i en lite svart prick i varje öga.


Drakfjällen gjorde jag genom att skära ut en smal gul remsa, ca 10 cm lång och 2 cm hög, ur den skar jag sen trekanter så jag fick 10 cm långa drakfjäll. Med lugn och fin hand skar jag upp draken längs med ryggraden, la in drakfjället och klämde sedan igen huden. Jag kände mig som en läkare som opererar... *ler*

Som slut-finish torkade jag av draken med matolja så den blev glansig och fin.

torsdagen den 14:e maj 2009

Tävling - Dr. Oetker

Klicka på länken nedan för att komma till tävlingen!

Räddare i nöden!


När tid och ork tryter kommer ICA som en räddande prins, eller nja...
Men dom är definitivt bra att ha om den nybakta tårtbotten inte skulle räcka till ditt nuvarande tårt-projekt. Precis det hände mig och just en chokladbotten dessutom!

Färdiga tårtbottnar är perfekt när ork och tid tryter!

Karin

onsdagen den 13:e maj 2009

Beskrivning: Tutt-tårtan

När Linnéas kusin Linus fyllde 16 år ville jag hitta på en lite annorlunda tårta och vad passar inte en hormonstin tonåring om en sexig byst!? Detta är helt klart en av mina tårtor som jag verkligen är nöjd över, den blev riktigt snygg!

För att se så att brösten blir proportionerliga
så mätte jag upp med en lagom stor kaffekopp.
Jag ville inte att bysten skulle bli allt för stor och Dolly Partonliknande...

Choklad-tårtbotten

Receptet är till en 24cm form.
5 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1/2 dl kakao
2 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg o socker pösigt. Blanda och sikta ner övriga ingredienser i smeten. Grädda i smörad och bröad form i ca 40 - 45 minuter i nedre delen på 175 grader. Låt stå ca 10 minuter innan du vänder på kakan.

Kaffekopparna täckte jag med bakpapper, funkar nog lika bra med plastfolie, sen fyllde jag på med tårtbotten och fyllning,
lager på lager tills koppen var full.
De fick sen stå i kylen ett tag för att stelna till lite.
Jag la tyngder ovanpå så att dom skulle tryckas ihop och bli fasta.





Jag har länge sett att man kan köpa "färdiga" fyllningar och prövade denna gången Blodapelsin (lite sötsliskig) och Hasselnöt (smakar mer som krokant).
Man spädde ut pulvret i vatten och vispade sen upp med grädde, mycket enkelt och gott.


Tårtan och kaffekopparna är redo för att sättas samman till en byst.



Brösten är på plats.




Jag har skurit till midjan för att få kroppen att se mer kvinnlig ut. Jag har även gjort en backe upp mot "axlarna" för att få brösten att se mer riktiga ut.


Jag klädde in hela tårtan i chokladkräm.

Chokladkräm,
smakar som chokladbollar...
Receptet räcker till att täcka en stor tårta

2 dl florsocker
2 dl kakao
4,5 dl vispgrädde

Rör ihop socker, kakao och sen vispgrädde. Låt stå i kylen i ca 30 minuter så att kakao och socker löser upp sig i grädden. Vispa fluffigt med elvisp.
När tårtan var inklädd i choklad kavlade jag ut den hudfärgade MMF,
den blev riktigt verklighetstrogen!

Då MMF:en inte räckte till delade jag den i två delar,
sprickan kommer jag gömma under korsetten.


Karin