Min kära mor har mailat mig en kopia på receptet och här nedan ser ni orginalet. Extra kul var att se kostnaden för kakan, hela 21:-, ett ganska gammalt recept.
Jag skriver ner receptet så att det bli lättare att läsa!
Mammas fruktkaka
225g smör
2 dl socker
4 medelstora ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 burkar cocktailbär, (113 g)
260 g russin (4 små paket)
180g korinter
130g hackat apelsinskal
1 påse suckat á 65 g
12 kärnfria katrinplommon
1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor
½ dl körsbärsspad
½ konjak, kan bytas ut mot körsbärsspad
smör o ströbröd till formen
Hacka all frukt som inte är färdighackad, russin o korinter behöver inte hackas. Mät upp körsbärsspad o konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmar och gotta sig, vänd om med sked någon gång. Grovhacka även nötterna.
Sätt på ugnen på 150 grader. Smörj o bröa en stor form, ca 2 liter, helst en kransform.
Rör smör o socker poröst, tillsätt äggen ett i taget ordentligt.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Rör ner så mycket av blandningen i fruktröran att detta får ett mjöltäcke kring sig. Det hindrar frukten från att packa ihop sig och sjunka till botten.
Blanda fruktröran och resten av det torra i äggsmeten, fyll formen nästan helt (7/8)
Grädda i ca 1½ timme tills kakan känns torr med provsticka, lägg över aluminiumfolie om det börjar blir mörkt/bränd.
Stjälp upp kakan när det svalnat i sin form. Linda om med folie och lägg till förvaring i plastpåse. Kakan håller sig i flera veckor!
Kram Karin
225g smör
2 dl socker
4 medelstora ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 burkar cocktailbär, (113 g)
260 g russin (4 små paket)
180g korinter
130g hackat apelsinskal
1 påse suckat á 65 g
12 kärnfria katrinplommon
1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor
½ dl körsbärsspad
½ konjak, kan bytas ut mot körsbärsspad
smör o ströbröd till formen
Hacka all frukt som inte är färdighackad, russin o korinter behöver inte hackas. Mät upp körsbärsspad o konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmar och gotta sig, vänd om med sked någon gång. Grovhacka även nötterna.
Sätt på ugnen på 150 grader. Smörj o bröa en stor form, ca 2 liter, helst en kransform.
Rör smör o socker poröst, tillsätt äggen ett i taget ordentligt.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Rör ner så mycket av blandningen i fruktröran att detta får ett mjöltäcke kring sig. Det hindrar frukten från att packa ihop sig och sjunka till botten.
Blanda fruktröran och resten av det torra i äggsmeten, fyll formen nästan helt (7/8)
Grädda i ca 1½ timme tills kakan känns torr med provsticka, lägg över aluminiumfolie om det börjar blir mörkt/bränd.
Stjälp upp kakan när det svalnat i sin form. Linda om med folie och lägg till förvaring i plastpåse. Kakan håller sig i flera veckor!
Kram Karin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar